De Cyclus Strategie van Maisie Hill | Boekreview


De Cyclus Strategie

Hoe komt het dat je je het ene moment on top of the world voelt en het andere moment compleet lusteloos? In het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill lees je hoe je cyclus in elkaar zit en hoe je elke fase kan gebruiken in jouw voordeel. 

Om eerlijk te zijn heb ik nooit veel geweten over mijn cyclus, behalve wanneer ik ongesteld word en hoe lang dat ongeveer duurt. Maar waarom ik vaak de week voor mijn menstruatie stemmingswisselingen had, leek me eerder toevallig dan logisch. Ook hoefde je mij niets te vragen over het gehele proces van eisprong tot menstruatie. Ik heb er weleens wat over gehoord bij biologie, maar dat waren vaak ingewikkelde termen waardoor ik het niet zo goed begreep of het mij niet interesseerde. Iets wat eigenlijk vreemd is, gezien mijn lichaam maandelijks dit proces meemaakt. Ik had er nooit echt bij stilgestaan, totdat ik aflevering 34 van Damn, Honey luisterde.

De aflevering gaat over de cyclus en het boek De Cyclus Strategie. Nydia en Marie-Lotte hebben dit boek vertaald en deelden hun mening en ervaringen over het boek. De Cyclus Strategie biedt een no-nonsense uitleg van wat er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. In de aflevering kwam ook groene blogger Merel Wildschut aan het woord en sommige dingen vond ik zó herkenbaar, dat ik het boek meteen heb besteld. Mocht je benieuwd zijn, haar review over het boek lees je op haar blog.

De Cyclus Strategie

Maisie Hill is een gekwalificeerde gezondheidsexpert en acupuncturist. Zij had vroeger zoveel menstruatiepijn dat ze niets anders kon dan in bed liggen. Ze heeft verschillende behandelingen geprobeerd, maar wat het meest hielp was begrijpen hoe de cyclus in elkaar zit én hoe je het in je voordeel kan laten werken. Met haar boek De Cyclus Strategie deelt ze die kennis. Het boek beschrijft onder andere:

  1. Hoe je lichaam elke maand door verschillende fasen gaat en welke hormonen daarbij een rol spelen;
  2. De manier waarop je elke fase in je cyclus kunt zien als seizoenen en hoe dat je denken verandert;
  3. Hoe je je maandelijkse krachten maximaliseert en je levensstijl kunt aanpassen aan je je mindere dagen.

Het boekt telt 325 pagina’s en beschrijft alles rondom je cyclus. Van de anatomie van je vulva tot afscheiding en van tracking van je cyclus tot de hormonen die een rol spelen. Dit klinkt misschien heel biologisch, maar ze legt het op een laagdrempelige en begrijpelijke manier uit. Zo noemt ze oestradiol het Beyoncé hormoon waarbij je je zelfverzekerd, verleidelijk, sensueel en vruchtbaar voelt. Dit is hét hormoon dat in de eerste helft van je cyclus de hoofdrol speelt. Ze beschrijft alle onderdelen op een laagdrempelige, begrijpelijke manier zonder daarbij tekort te doen aan alle informatie.

Seizoenen van je cyclus

De seizoenen van je cyclus

Maisie deelt de cyclus op in seizoenen, waardoor het een stuk behapbaarder wordt. Volgens haar kan je de seizoenen zo zien:

  1. Winter: de periode waarin je menstrueert
  2. Lente: het seizoen waarbij je (eindelijk) klaar bent met menstrueren en meer energie krijgt
  3. Zomer: het seizoen waarbij je je on top of the world voelt
  4. Herfst: een periode na je ovulatie waarin je ingrijpende (negatieve) veranderingen merkt

Dit is natuurlijk een vrij beknopte interpretatie van de seizoenen. Elk seizoen wordt goed toegelicht, met onder andere welke hormonen actief (en inactief) zijn, wat signalen zijn, wat je krachten in die periode zijn en welke dingen je beter niet kan doen. Zo is het belangrijk om in de winter genoeg rust te nemen, zodat je in de lente voldoende energie hebt om je weer happy te voelen en erop uit te gaan.

Hoe hou je je cyclus bij?

Je cyclus kan je bijhouden via een app. Ik gebruik zelf Glow die ook de verschillende fases aangeeft. Ook de menstruatie- en ovulatie apps Clue, Flo en Maya zijn populair. Je kan het natuurlijk ook gewoon bijhouden op pen en papier. Het fijnste is als je ook noteert hoe je je elke dag voelt. Elke cyclus is anders en bepaalde ‘seizoenen’ kunnen bij de een langer duren dan bij de ander.

De Cyclus Strategie

Waarom je meer over je cyclus wil weten

De Cyclus Strategie is voor mij heel inspirerend omdat het me zoveel inzicht heeft gegeven. Door het bijhouden van je cyclus en het leren van de verschillende fases begrijp ik mijn lichaam een stuk beter. Daarnaast weet ik hoe ik er invloed op uit kan oefenen of hoe ik ermee kan omgaan. In je leven wordt je zo’n 400 keer ongesteld, dus dan is het wel zo fijn als je weet hoe je je er goed mee om kan gaan. Of je nou PMS hebt of juist nauwelijks wat merkt van je cyclus: het is heel leerzaam om te weten hoe alles in elkaar zit.

De Cyclus Strategie vind je in de boekhandel of via bol.com. In het najaar komt er nog een deel 2 dat meer een praktisch handboek wordt. Mocht je goed zijn in Engels, dan kan je ook Period Power bestellen. Dit is gewoon één deel.

Lijkt het jou interessant om meer te weten over je cyclus? Let me know!

*Dit artikel bevat affiliatelinkjes.
Bedankt voor je support!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *