Kledingruil organiseren met vrienden + mijn items


hoofdfoto kledingruil organiseren

Wil je nieuwe kleding zonder ervoor te betalen? Organiseer dan een kledingruil! Er worden verschillende events georganiseerd, maar je kan ook een kledingruil organiseren met vrienden. Ik deel mijn tips en kledingaanwinsten. 

Een kledingruil is een event waarbij iedereen een aantal kledingstukken meeneemt om te ruilen voor iets ‘nieuws’. Het gaat enerzijds om duurzaam shoppen en anderzijds om pure gezelligheid. Want wat is er nou leuker dan met gratis kleding naar huis gaan? Toegegeven: je moet ook zelf wel met wat items komen. Je kan een georganiseerde kledingruil bezoeken (check Kledingruil op een rij), maar je kan ook een kledingruil organiseren met vrienden. Ik heb afgelopen week een kledingruil gehad met vriendinnen en ik vond het zo gezellig dat ik graag wat tips wil delen! Onderaan het artikel vind je mijn aanwinsten.

Tips voor het organiseren van een kledingruil

1. Allereerst is het belangrijk om te weten met wie je kleding wil ruilen
Bestaat het uit een kleine vriendengroep of wil je het juist organiseren met buurtgenoten? Als je voor een grote groep gaat, is het handig om een plek af te huren of een grote locatie te vinden. Als je met vrienden afspreekt kan je bepalen wiens huis het meest geschikt is om kleding in uit te stallen. Maak een datumprikker aan en tijd om te plannen! Doe dit ruim van tevoren zodat iedereen genoeg tijd heeft om zijn kledingkast uit te zoeken.

2. Wat voor kleding neemt iedereen mee?
Gaat het alleen om vrouwenkleding en doen accessoires ook mee? Spreek dit van tevoren af. Ook kan het handig zijn om maten door te spreken, voordat je je gewicht in schoenen meezeult. Bespreek ook de kwaliteit van de kleding. De één vindt het leuk om een nieuwe rits te naaien, maar een ander is niet zo van het DIY’en. Voorkom teleurstelling.

3. Richt de locatie ‘kledingruil proof’ in
Maak de ruimte vooraf schoon, zorg voor een lange passpiegel, zet eventueel een kamerscherm neer en zoek plekjes uit om alle kleding uit te stallen/op te hangen. Legt iedereen zijn kleding zelf neer of is één persoon verantwoordelijk voor het sorteren op maat en kleur? Zorg ervoor dat alle kleding goed te zien is. Overigens: lekker ouderwets grabben en graaien doet het ook altijd goed.

4. Spreek een ruiltactiek af
Dit klinkt misschien overdreven, maar het kan zijn dat meerdere mensen één item leuk vinden. Spreek bijvoorbeeld af dat ruilen alleen 1 tegen 1 kan of bedenk een puntensysteem, zodat je niet meer mee kan nemen dan je meebrengt. Of laat iedereen eerst rondkijken en passen. Wil je iets, dan leg je het even apart. Zijn er meer liefhebbers van het ene item? Spreek dan af om bijvoorbeeld te loten.

5. Verdeel de kosten
Kleding ruilen is op zich zelf gratis, maar het is wel zo leuk als er ook wat hapjes en drankjes zijn. Overleg wie verantwoordelijk is voor de snacks of laat iedereen zelf een paar hapjes meenemen. Zo zit niet één iemand met alle kosten. Als je een locatie hebt gehuurd, is het sowieso handig om de kosten te splitten.

6. Maak een plan voor de overgebleven kleding.
Neemt iedereen de kleding weer mee naar huis of wordt het gedoneerd aan het goede doel? Het is handig om hier afspraken over te maken voordat iemands kledingstuk ineens bij de kringloop hangt. Extra tip: maak dan ook iemand verantwoordelijk om het daadwerkelijk weg te brengen.

Kledingruil organiseren met vrienden

Mijn aanwinsten

Afgelopen week ging ik bijna met meer naar huis, dan dat ik had meegenomen. Mijn tactiek tijdens de kledingruil was vooral om iets te vinden dat ik normaal niet zou snel zou durven dragen. Uiteindelijk is het een goede mix van basics en wishlist items geworden. Ik ben vooral erg blij met de twee nieuwe jeans en het groene zomerjurkje. Ik heb nu al zin in de lente zodat ik ze eindelijk kan dragen.

croptop en mom jeans
Links: een zwarte croptop met lange mouwen van de H&M. Iets wat ik heel gaaf vind maar nog niet weet of ik dat durf te dragen.
Rechts: een ripped momjeans van de Zara met een toffe wassing.

Jurk en vest
Links: een blauwe cocktailjurk met zwarte gesp van de CoolCat.
Rechts: een okergeel t-shirt en een lang grijs vest van de HEMA die ik nooit meer uit wil doen.

Coltrui en vest
Links: een zwarte coltrui gemaakt een soort gaas, inclusief ruches aan de voorkant van de CoolCat.
Rechts: een groen zomerjurkje met lint van de Primark.

Zwart hempje en gestreepte broek
Links: een luchtig, zwart hempje van de HEMA.
Rechts: een highwaist gestreepte broek van de Bershka waarin mijn benen oneindig lang lijken.

Sporttop en mom jeans
Links: een blauw/zwart gemêleerde sporttop van de H&M.
Rechts: een lichte momjeans van de Bershka.

Wil je meer weten over duurzaam kleding kopen? Check dan mijn artikelen over de duurzame kleding challenge of check alles in de categorie ‘Fair Fashion’.

Lijkt een kledingruil organiseren met vrienden jou leuk? Of heb je al eens een kledingruil bezocht? Let me know!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *