Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen


Hoofdfoto cups

Een menstruatiecup is een duurzaam alternatief op tampons. Ik gebruik het nu enkele maanden en deel je mijn bevindingen.

Disclaimer: dit gaat over menstruatie en menstruatieproducten. Mocht je hier vies van zijn, lees dan vooral niet verder 😉

Als je je verdiept in duurzame menstruatieproducten, lees je al gauw over duurzame tampons, period panties en de menstruatiecup. Ik heb al eens eerder katoenen tampons geprobeerd en vind het op zich prima, maar wel een soort duurzame tussenoplossing. Het zorgt alsnog voor veel afval. Ik ben persoonlijk geen fan van maandverband, dus ik laat de period panties aan me voorbij gaan. Dan kom ik uit op de menruatiecup. Omdat ik twijfelde of het iets voor mij was, heb ik de goedkoopste op Bol.com bestelt (maar dan in het wit). Ik heb de cup nu 3 maanden uitgeprobeerd en denk dat ik nu wel een goede mening erover kan geven.

Menstruatieproducten

Wat is een menstruatiecup

Een menstruatiecup is een klein cupje dat je inbrengt als je ongesteld bent. In tegenstelling tot een tampon zuigt deze zich niet vol, maar zuigt het zich vacuüm en vangt het het bloed op. Het cupje is gemaakt van siliconen of rubber en bevat een klein steeltje. Een cup kan je 8 tot 12 uur inhouden en na elk gebruik kan je hem even afspoelen met water of milde zeep. Als je menstruatie voorbij is kan je de cup(s) uitkoken. De levensduur van een cup is ongeveer tien jaar.

Er zijn mensen die beweren dat je met een menstruatiecup geen kans hebt op Toxic Shock Syndroom (TSS). Dit is niet 100% vastgesteld, dus ook een cup dien je regelmatig te verschonen. Dat is heel belangrijk, want TSS is een zeldzame, ernstige infectie van bacteriën die zich ophopen in tampons die lang gedragen worden. Het is soms lastig te spotten, aangezien je eerst koortsachtige verschijnselen (diarree, misselijkheid, overgeven enz.) krijgt. Pas in een later stadium kunnen organen (bijvoorbeeld nieren, lever, hart en longen) beschadigd raken. In zeldzame gevallen kan je eraan overlijden.

Menstruatiecups van bovenaf

Hoe kies je een menstruatiecup?

Menstruatiecups worden steeds populairder en daardoor zijn er steeds meer opties. Van Organicup tot Divacup en van € 10 tot € 40. De opties zijn eindeloos. Elk merk verschilt weer qua kleur, prijs, hardheid, lengte, breedte en steeltje. De kans is daarom niet zo groot dat het in één keer raak is. Ik bestelde zelf de goedkoopste cups met twee maten: S en M. Zo kan ik testen welke cup beter zit en welke maat ik heb. Maar je hoeft niet zomaar cups te bestellen en te testen. Via Cupkiezer kan je een quiz doen en aan de hand van een paar vragen weet je welke cup bij jou past. Deze quiz houdt er ook rekening mee of je allergisch bent voor siliconen, TPE of latex. De quiz geeft echter geen garantie op de ‘perfecte cup’, dat is natuurlijk per persoon verschillend.

Aandachtspunten bij het kopen van een cup

Belangrijke criteria voor een cup zijn het materiaal, de steel, breedte en lengte

Materiaal
Ik heb gelukkig geen allergie voor siliconen, TPE of latex. Desondanks vind ik het wel fijn als de cup van redelijk zacht materiaal is. Het materiaal van de cup is heel belangrijk. Ik zou daarom niet kiezen voor een cup via Aliexpress. Dat is niet erg duurzaam en tegelijkertijd weet je niet hoe veilig of sterk het materiaal is.

Steel
Een cup zuigt zich vacuüm en is daardoor iets lastiger te verwijderen dan een tampon. Daarom hebben bijna alle cups een steeltje. Deze moet niet te lang zijn, want je wil het niet voelen tijdens het dragen. Maar ook zeker niet te kort, dan kan je het lastig verwijderen. Je kan een steeltje ook korter knippen, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Breedte
Als je wat ouder bent of als je bent bevallen, kan het zijn dat je een bredere cup nodig hebt. De breedte gaat niet om het opvangen van de hoeveelheid bloed, maar letterlijk om de breedte. Kies dus niet per se een bredere cup omdat je heftig menstrueert. Als deze te breed is, zal de cup niet volledig uitklappen en kan je alsnog doorlekken.

Lengte
Elke baarmoeder is anders en bij de een zit deze hoger of lager dan een ander. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je baarmoederhoogte is. Dit kan je zelf opmeten tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermond door je cyclus heen verschuift. Breng je middelvinger in je vagina totdat je je baarmoedermond voelt. Kijk hoe ver je je vinger moet inbrengen om dit te voelen en meet dit op. Op die manier weet je precies hoe hoog je baarmoedermond zit en wat de een goede lengte is van een cup.

Tampons en cup

Mijn ervaring met de menstruatiecup

Eerlijk gezegd was ik best excited om de cup te proberen. Ik gebruik altijd tampons en/of maandverband, maar wilde graag de cup eens proberen. Ik heb het nooit echt aangedurfd, ook omdat ik nooit echt motivatie had om hem te proberen. Tampons bevielen mij op zich prima, dus waarom zou ik overstappen? Totdat ik bedacht hoeveel geld ik kwijt was aan menstruatieproducten, hoeveel afval het creeërt en dat ik het zo vaak moest verwisselen. Een cup is een betaalbaar, duurzaam en veiliger alternatief dan tampons. Onder het mom van mijn zero waste journey en alle enthousiaste reacties van mede groene bloggers, besloot ik het maar eens te proberen.

Allereerst schrok ik van de grootte, wat een enorm ding. Het aanbrengen was heel onwennig. Een beetje vergelijkbaar met de eerste keer een tampon inbrengen. Je weet theoretisch wel hoe het moet, maar in de praktijk is het toch ietsjes lastiger. Na een hoop gekluns en research op het internet was het me eindelijk gelukt. Ik was helemaal blij. Totdat ik me bedacht dat ik het kreng er ook weer uit moest halen. Raak niet in paniek (zoals ik deed), maar blijf rustig. Ik las op menstruatiecup-info.nl een aantal handige tips en toen ging het verwijderen een stuk makkelijker.

Het dragen van de cup vind ik zelf heel prettig. Je voelt het niet zitten en het scheelt een hoop gedoe met tampons en maandverband. Toch heb ik het idee dat deze cup voor mij geen match is. Het inbrengen en verwijderen gaat na 3 maanden nog niet heel gemakkelijk en ik neig toch sneller naar een tampon dan een cup vanwege “al dat gedoe”. Ook heb ik steeds het gevoel dat het niet goed zit, waardoor ik huiverig ben om eventueel door te lekken. Ik weet dat het voor veel mensen wel werkt, maar helaas bij mij (nog) niet. Ik denk dat dat vooral aan de cup ligt en dat ik wat langer moet wennen.

Vouwen van de menstruatiecup

Het inbrengen van de cup is meestal even puzzelen. De meest bekende vouwtechniek van de cup is de C-vouw. Je drukt de cup voorzichtig in en brengt de zijden naar elkaar toe, waardoor het van bovenaf lijkt op een C. Je brengt dan de cup in. Er zijn uiteraard meerdere vouwtechnieken, bekijk ze hier.

Schoonmaken menstruatiecup

Schoonmaken van de menstruatiecup

Het schoonmaken van de cup is op zijn zachtst gezegd nog een dingetje. Het is iets wat veel mensen tegenhoudt. Een tampon of maandverbandje gooi je na gebruik weg, maar dat is wel even anders met de cup. Als je geluk hebt, bevindt er zich een wastafel bij het toilet. Maar als de wastafel niet binnen handbereik is, kan dat zorgen voor ongemakkelijke situaties. Met je bebloede cup naar de gemeenschappelijke wastafel lopen is niet echt ideaal. Hoe doe je dat in het openbaar?

Als er geen wastafel in de buurt is, kan je de cup leeggieten in het toilet en daarna schoonmaken met wc-papier. Het is niet ideaal, maar voor even kan dat geen kwaad. Mocht je een waterflesje bij je hebben, dan kan je je cup daarmee afspoelen. Alsnog niet heel handig, maar wel zo hygiënisch. Een cup kan je 8 tot 12 uur dragen, je kan daardoor gemakkelijk je dag eromheen plannen. Breng hem bijvoorbeeld in voordat je gaat werken, zodat je hem thuis kan verschonen.

Aan het eind van je menstruatie kan je de cup(s) uitkoken.  Zet een pannetje met kokend water op het vuur en laat de cup hier 3 minuten in borellen. De cup moet helemaal onder water staan en de bodem van de pan niet raken. Tip van Praticups: plaats de cup in een garde zodat deze op zijn plek blijft. Laat de cup daarna opdrogen en berg hem op in een ademend zakje. Zo is de cup gebruiksklaar!

Tampons VS menstruatiecup

Mijn voor- en nadelen aan de menstruatiecup

Voordelen

 • Een stuk betaalbaarder dan tampons en maandverband;
 • Het creëert een stuk minder afval;
 • Je hoeft het minder vaak te verwisselen;
 • Een cup is een stuk hygiënischer;
 • Gaat tot wel tien jaar mee;
 • Geen last van irritaties;
 • Je zit nooit zonder.

Nadelen

 • Niet altijd praktisch in het openbaar i.v.m. gebrek aan wastafel in wc;
 • Eerste aanschaf is prijzig;
 • Het is lastig en het kan prijzig zijn om de ideale cup te vinden;
 • Inbrengen en verwijderen van de cup kost tijd om onder de knie te krijgen.

Al met al ben ik erg fan van het concept van de menstruatiecup. Wel denk ik dat deze goedkope cups niet helemaal passen bij mij. Ik ga daarom een nieuwe cup aanschaffen en kijken of mij deze beter bevalt. Ik hoop dat ik je hiermee iets meer informatie heb gegeven over de menstruatiecup en mijn ervaring hierover.

Heb jij een menstruatiecup en wat is jouw ervaring hiermee? Of is het iets wat je nooit zal proberen? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *