Groene tip: kaarsen maken van oud kaarsvet


Hoofdfoto kaarsen maken van oud kaarsvet

Gooi oud kaarsvet niet weg, maar maak er nieuwe kaarsen van. Zo ben je niet alleen groen bezig, maar heb je ook een leuk project!

In de wintermaanden brand ik graag een paar kaarsjes. Dat scheelt niet alleen energie, maar staat ook nog eens gezellig. Helaas brandden bij mij de kaarsen nooit volledig op. Maxime kwam daarom met een leuk idee om van al die oude kaarsen, nieuwe kaarsen te maken. Met behulp van mijn schoonmoeder (volg haar even op @Lindelicht) hebben we een heleboel oud kaarsvet verzameld. Op onderstaande foto kan je onze kleurrijke verzameling zien.

Tip: je kan natuurlijk ook nieuwe kaarsen maken met nieuwe was. Zo heb ik zelf vegan geurkaarsen gemaakt met sojawas. Vervang dan simpelweg het oude kaarsvet voor de was.

al het kaarsvet dat ik ga gebruiken

Wat heb je nodig om nieuwe kaarsen te maken?

  • Oud kaarsvet
  • Twee pannen
  • Kaarsenvormen
  • Lonten
  • Metalen lepel (om mee te roeren)
  • Optioneel: etherische olie zoals lavendel

Let op: gebruik een oude pan voor het smelten van het kaarsvet. Je krijgt dit waarschijnlijk nooit meer schoon. Ik heb zelf een pan bij de kringloop gekocht. 

Kaarsenlonten kan je online kopen, bijvoorbeeld via Bol.com. Wij hebben ze via Aliexpress besteld (totaal niet duurzaam). Dit raad ik niet aan, maar ik zeg het toch even eerlijk. Check voordat je bestelt even hoelang de lonten zijn en ook naar de dikte. Als de lonten heel dun zijn, zal niet de gehele kaars goed branden. Het kan op zich wel, maar als je een brede pot hebt dan heb je mogelijk meerdere lonten nodig. Zo heb ik voor de mason jar 3lonten gebruikt om er zeker van te zijn dat de kaars ook daadwerkelijk brandt.

potjes voor kaarsen maken van oud kaarsvet
De kaarsenpotjes hebben Maxime en ik zelf verzameld. Ik gebruik altijd crèmes van het Kruidvat eigen merk en die zitten allemaal in een glazen pot. Maar denk bijvoorbeeld ook aan glazen potjes van bijvoorbeeld groenten! Heb je niets in huis? Breng dan een bezoekje aan de lokale kringloopwinkel. Daar vind je genoeg leuke, originele kaarsenvormen.

Nieuwe kaarsen maken van oud kaarsvet

Zo verwijder je oud kaarsvet
1. Verwijder de lont en asresten van de stompkaars. Wil je kaarsvet uit glazen potjes halen? Dat kan heel makkelijk! Giet kokend water in de glazen potjes. Na enkele seconden drijft het kaarsvet naar boven en wordt de bovenkant hard. Je kan dit voorzichtig verwijderen met een lepel. Hardnekkig kaarsvet (vaak wat duurdere kaarsen) hebben wat langer de tijd nodig. Doe dit bijvoorbeeld de avond van tevoren. Andere hacks om oud kaarsvet te verwijderen kan je zien in deze YouTube video.

De werktafel met kaarsen maken
2. Werken met kaarsvet geeft aardig wat troep. Zodra het smelt, wordt het hard en het is daardoor lastig te verwijderen. Daarom heb ik een vuilniszak op het aanrecht gelegd, zodat knoeien geen enkel probleem is. Maak de potjes gebruiksklaar en zet deze het aanrecht. Tip: maak twee lange satéprikkers aan elkaar vast en zet de lont in het midden. Op die manier blijft de lont op zijn plek en voorkom je dat hij ineens verschuift als je de was toevoegt.

kaarsen maken van oud kaarsvet
3. Smelt het kaarsvet au bain marie totdat het vloeibaar is. Je kan nu ook de etherische olie toevoegen als je dat wil. Roer voorzichtig door met een metalen lepel.

Kaarsvet in vorm gieten
4. Giet de was in de potjes. Wil je mixen met kleuren? Laat de eerste laag dan even afkoelen en breng dan pas een nieuwe laag aan. Wil je een nieuwe kleur mixen? Dan kan je het beste kleurstof voor kaarsen gebruiken omdat het kaarsvet anders bruin wordt.

Kaarsvet af laten voelen
5. Laat de kaars afkoelen en uitharden. Dit kan een paar uur tot een dag duren.

Het resultaat van alle kaarsen

Kaarsen maken van oud kaarsvet - het resultaat

sfeerfoto
Deze kaars is stiekem mijn favoriet. Ik vind die twee verschillende laagjes zo leuk! En het ruikt ook nog eens heerlijk.

sfeerfoto calatheaSfeerfoto kruidvat kaarsen

In totaal hebben we 14(!) kaarsen gemaakt. Ik moet toegeven dat het wel een klusje is dat een flinke middag in beslag neemt. Maar dan heb je er ook wat aan. De hele keuken rook gelukkig heerlijk naar geurkaars en doordat ik alles had afgedekt, was het schoonmaken zo klaar. Het kan even duren voordat je genoeg kaarsvet hebt verzameld, maar je hoeft er natuurlijk niet meteen 14 te maken.

Heb jij weleens zelf kaarsen gemaakt? Let me know!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hierdoor ontvang ik een kleine commissie als jij iets koopt.
Bedankt voor je support!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *