Vegetarische bitterballen | Budget recept


vegetarische bitterballen recept

Vegetarische bitterballen zijn onmisbaar bij een borrel. Afgelopen week dook ik met mijn vader de keuken in en maakte we deze vegetarische bitterballen. Makkelijk, goedkoop én je kan ze invriezen zodat je nooit zonder zit.

Toen ik net vegetarisch ging eten, waren er niet zoveel opties als nu. Als ik ergens op bezoek ging en er was bittergarnituur dan had ik gewoon pech. Het was toen helaas nog niet te koop. Nu bijna niet te geloven met al die vleesvervangers. Dus besloot mijn vader een keer vegetarische bitterballen voor mij te maken. Deze waren zo lekker dat ik het recept wel moest delen. Afgelopen zondag bracht ik een bezoekje aan het ouderlijk huis en heb ik foto’s gemaakt terwijl mijn vader de bitterballen maakte. Zelfs mijn broer, schoonzus en moeder vonden het lekker, dus het verdient zeker een plekje op mijn blog. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al standaard in huis hebt!

Ingrediënten voor ongeveer 20 vegetarische bitterballen

 • 50 gram roomboter
 • 50 gram bloem
 • 1 bouillonblokje
 • 50 gram soepgroente
 • 50 gram vegetarisch gehakt
 • Paneermeel
 • 1 ei
 • 1 theelepel peper
 • 1/3 theelepel foelie
 • mespunt piment
 • mespunt kruidnagel

Tip: gebruik een anti-aanbak steelpan. Dit maakt het een stuk makkelijker

Bereidingswijze

1. Smelt de roomboter in een anti-aanbak steelpan en blend de soepgroente fijn in een hakmolen.

2. Zet een mengkom klaar en doe hierin de bloem. Verkruimel hierin het bouillonblokje en voeg de kruiden toe (folie, piment, kruidnagel en peper). Meng alle ingrediënten door elkaar met een garde.

3. Voeg het de bloem met kruiden toe aan de gesmolten boter en meng dit met elkaar met een siliconen spatel. Roer het geheel totdat het niet meer aan de pan plakt. Voeg een flinke scheut water toe (ongeveer 250 ml) totdat het dik wordt. Het moet de substantie krijgen van ragout. Zie foto hierboven.

4. Voeg de fijngesneden soepgroente en het vegetarische gehakt toe aan de ragout. Meng met een spatel.

5. Als alles goed gemengd is en de substantie lijkt op ragout, moet het even afkoelen. Schep het mengsel op een bord en dek af met folie. Laat het ongeveer een uur afkoelen in de koelkast.

6. Pak drie kleine schaaltjes. 1 schaal voor een geklutst ei, de andere voor bloem en de laatste voor het paneelmeel. Maak balletjes van de ragout en doe ze eerst door de bloem, dan het ei en dan de paneermeel. Als je alle balletjes hebt gehad, doe je ze daarna nog één keer door alleen het ei en de paneermeel.

De vegetarische bitterballen zijn klaar! Je kan ze direct frituren of bewaren in de vriezer. Wil je meer bitterballen maken? Dan kan je de ingrediënten natuurlijk verdubbelen. Wil je de bitterballen extra knapperig maken? Gebruik dan grover paneermeel.

vegetarische bitterbal van binnen

vegetarische bitterballen

Eetsmakelijk! Heb je de vegetarische bitterballen gemaakt? Tag me dan via Twitter of Instagram met @Clairecodi. Ik vind het super leuk om te zien als jullie mijn recepten maken! Wat is jouw favoriete borrelgerecht? Let me know!

 

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *