Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid | Carita Kosmetiikka


Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid

De turf shampoo bar van Carita Kosmetiika helpt bij een gevoelige hoofdhuid. De haarzeep zit vol met hoogwaarde oliën en de turf kalmeert de gevoelige hoofdhuid terwijl het bier (ja echt) zorgt voor vol haar. Maar werkt het ook echt? Ik test de shampoo bar om te kijken of het ook werkt bij mijn gevoelige hoofdhuid.

Mijn ervaring met haarzeep

In 2017 maakte ik voor het eerst de switch naar een shampoo bar. Zo testte ik allereerst de haarzeepjes van Helemaal Shea, maar deze bevielen mij totaal niet. Ondanks dat mijn fijne haar ineens was veranderd in een flinke bos haar met volume, bleef mijn haar vettig aanvoelen. Na een maand van testen besloot ik daarom over te stappen naar de shampoo bars van Lush. Ondanks dat deze bars een stuk beter werkten, bleef ik last hebben van mijn hoofdhuid. Toen de shampoo bars van Lush op waren ben ik daarom weer naar normale shampoo overgestapt. Ik gebruikte een shampoo van Vichy en bleef mijn haar spoelen met een appelazijn spoeling en dat zorgde ervoor dat mijn hoofdhuid een stuk beter aanvoelde!

Desondanks is Vichy niet dierproefvrij, verre van zero waste en ook niet echt natuurlijk. Mijn hoofdhuid problemen waren weliswaar weg, maar mijn haar bleef sluik en fijn. Toen Zepig vroeg of ik weer een shampoo bar wilde testen stond ik daar in eerste instantie niet echt om te springen. Het duurt vrij lang voordat je hoofdhuid eraan gewend is én ik heb er niet de allerbeste ervaringen mee. Maar toch was ik heel erg benieuwd of een andere shampoo bar mij wel kon helpen. Ik legde aan Marcel van Zepig uit wat voor hoofdhuidproblemen ik had en hij raadde mij de turf shampoo bar van Carita Kosmetiika aan. Aangezien mijn artikelen over haarzeep al twee jaar het best gelezen worden, besloot ik het maar eens te proberen! Hopelijk heb je hier wat aan als je ook last hebt van een gevoelige hoofdhuid.

Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid

Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid

Als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid kan een shampoo bar of haarzeep helpen. Er zijn een aantal shampoos die speciaal zijn gemaakt voor bijvoorbeeld roos of een gevoelige hoofdhuid, zoals Head & Shoulders of natuurlijke shampoo’s. Dit kan natuurlijk ook al baat hebben voor je hoofdhuid. Maar vaak zit er in shampoo’s SLS of SLES. Dit is een reiniger die je hoofdhuid brandschoon maakt. Het ingrediënt zorgt ervoor dat alle vetten (dus ook de goede) van je hoofdhuid worden gereinigd. Aan de ene kant fijn, want je haar en hoofdhuid is schoon. Maar aan de andere kant kan zo’n brandschone hoofdhuid heel gevoelig worden. Je kan last hebben van een droge, schilferige en vochtarme hoofdhuid. Ik heb daar bijvoorbeeld last van.

Een shampoo bar of haarzeep bevat vaak geen SLS/SLES (let wel even op de verpakking). Waardoor je hoofdhuid ook wordt gereinigd, maar op een stuk mildere wijze. Mijn ervaring is ook dat er in haarzeep vaak natuurlijke ingrediënten zitten die je hoofdhuid beter verzorgen dan reguliere shampoo’s. Als je last hebt van een gevoelige of jeukerige hoofdhuid, is het de moeite waard om eens een haarzeep te proberen om te kijken of het helpt.

Flatlay Nettle shampoo bar

Turf Shampoo bar van Carita Kosmetiikka review

Carita Kosmetiikka is een Fins bedrijf dat haar eigen veganistische, handgemaakte producten maakt zonder palmolie. De shampoo bar die ik test bevat onder andere hennepolie, shea boter en bier. Alle ingrediënten zijn geschikt voor droog, geverfd of bewerkt haar. De turf en haverolie verzorgen je hoofdhuid en kalmeren irritaties op je hoofdhuid. De shampoo is zo mild voor je hoofdhuid, dat deze geen essentiële oliën of geurstoffen bevat.

Het ingrediënt turf ken ik zelf niet, maar het schijnt een heel goed ingrediënt te zijn voor een gevoelige hoofdhuid. Carita Kosmetiikka zegt hierover:

LehtoPeat®-behandelingsveen (turf) wordt verzameld uit ongeveer 5000-6000 jaar oud veenmosmoeras. De turf reinigt, activeert, ontspant, verfrist, verlicht stress en stimuleert de stofwisseling en huidbloedsomloop. Het bevat magnesium, zink, koper, calsium en silicium wat goed is voor de huid en hoofdhuid.

Ingrediënten

Olijfolie, kokosolie, ricine olie, hennep olie, biologische sheaboter, water/beer, turf, haver olie, roze himalyazout, natriumlactaat (melkzuur).

Schuimende haarzeep

Het effect van de shampoo bar op mijn hoofdhuid

Genoeg woorden over mijn historie, SLS en andere dingen. Hoe valt deze haarzeep mij? Nou, verrassend genoeg eigenlijk heel erg goed! Het is normaal dat je haar de eerste paar dagen/weken anders aanvoelt. Zo had ik bij de bars van Helemaal Shea last van vettig haar en voelde het verre van schoon. Maar met deze haarzeep was het eigenlijk in één keer raak. De shampoo bar schuimt heel goed, reinigt mijn hoofdhuid en mijn haar voelt na gebruik niet vet of stroef. Ik gebruik wel altijd een appelazijn spoeling  om alles uit te spoelen (hieronder meer).

Mijn fijne haar is een stuk voller, glanzender en voelt (op een goede manier) wat stroever aan. Het glijdt minder snel door mijn handen en er is gemakkelijker volume in te krijgen. Mijn haar voelt echt vol, schoon en goed aan. Het lijkt bijna alsof ik meer haar heb gekregen. Het kost wel wat meer tijd in de douche. Het laten schuimen, aanbrengen en goed uitspoelen is wat tijdrovender dan een normale shampoo. Maar ik merk ook dat ik mijn haar minder vaak hoef te wassen. Dus ik denk dat dat het dan weer een beetje uit balanceert. Desondanks is dit wel iets waarmee je misschien rekening mee moet houden.

Nadelen van de haarzeep

Het enige is dat ik de laatste paar dagen ineens jeuk krijg op mijn hoofdhuid. En dan bedoel ik niet een beetje, maar best wel erg. Mijn hoofdhuid voelt enorm uitgedroogd en ik merk ook schilfertjes op.  Niet charmant, maar lijkt mij wel heel belangrijk om te benoemen. Vooral omdat mijn gevoelige hoofdhuid één van de redenen is dat ik de overstap maak naar een haarzeep. Ik weet niet of het komt door de haarzeep, een teveel aan appelazijn, een hete douche of de loeiende verwarming. Het zou heel jammer zijn als het aan de haarzeep ligt, want ik ben verder ontzettend tevreden. Mijn haar voelt eindelijk dik en zit vol volume. Ik heb nog een andere haarzeep liggen die ik ga testen. Mogelijk reageert mijn hoofdhuid daar beter op en weet ik dat de oorzaak ligt bij de haarzeep. Maar stiekem hoop ik van niet, want ik ben verder erg blij met het resultaat. Ik ga in ieder geval aan de slag met een kokosolie haarmasker en minimaliseer de hoeveelheid appelazijn (of gebruik het alleen nog in mijn haar) in de hoop dat het daaraan ligt.

Daarnaast had ik verwacht dat ik wat langer met de haarzeep zou doen. Na een maand intensief gebruik heb ik nog maar een klein blokje over. Misschien gebruik ik iets teveel zeep (het is voor mij ook even wennen) of het is normaal. Qua houdbaarheid staat het voor mij dan eigenlijk wel gelijk aan een normale shampoo. Een voordeel is wel dat het milieuvriendelijker is dan maandelijks een normale shampoo. Maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je haarzeep overweegt.

DIY appelazijn spoeling

Appelazijn haarspoeling

Een appelazijn haarspoeling is voor mijn haar echt nodig. Na het wassen met haarzeep voelt je haar anders dan met normale shampoo. Het voelt wat stugger, ruwer en misschien merk je dat je haar wat meer klitten heeft. Met een appelazijn spoeling neutraliseer je de kalkdeeltjes uit het water, haal je zeepresten uit het haar, herstel je de pH waarde van je hoofdhuid en sluit je je haarschubben. Daarnaast werkt het als een soort conditioner want je haar voelt naderhand zachter en glanst meer. Regelmatig spoelen helpt weerstand op te bouwen tegen bacteriën en schimmels die roos en haaruitval kunnen veroorzaken.

Het enige nadeel is de geur van appelazijn. Het is een vrij sterke geur, maar gelukkig ruik je het amper als je haar eenmaal droog is. Ruik je het naderhand nog steeds? Voeg dan enkele druppels etherische olie toe aan de appelazijn spoeling. Ik gebruikte een appelazijn spoeling ook toen ik normale shampoo gebruikte. Voor mijn gevoel helpt het echt tegen mijn hoofdhuid problemen. Dus ook een aanrader als je liever normale shampoo gebruikt.

Hoe ik mijn haar was met appelazijn

In mijn vorige artikelen over haarzeep gebruik ik een vrij grote hoeveelheid appelazijn. Na een tijd experimenteren ben ik erachter gekomen dat ik echt heel weinig nodig heb. Ik heb in mijn badkamer een maatbeker staan van ongeveer 2 liter. Na het wassen met haarzeep, vul ik deze maatbeker met een flinke scheut (ongeveer 2 eetlepels) appelazijn en voeg ik lauw water toe. Ik giet dit dan langzaam over mijn hoofd en haar en masseer het in. Je kan ervoor kiezen om het zo te laten of het nog uit te spoelen met water. Meestal laat ik het even intrekken en spoel ik het later uit met water.

Let wel: hoe meer appelazijn je gebruikt, hoe sterker je spoeling. Als je teveel appelazijn gebruikt kan je haar onprettig aanvoelen. Bouw het daarom rustig op en ontdek zelf de hoeveelheid die past bij jouw haar/hoofdhuid.

Schuimende shampoo bar

Conclusie over de shampoo bar

Zo, bijna 1600 woorden verder. Het leek me wel een onderwerp waar wat meer aandacht aan mag worden besteed. Ik merk dat veel mensen mijn artikelen rondom haarzeep lezen dus ik hoop dat ik genoeg hierover heb vertelt. Stuur me anders gerust een berichtje als je meer informatie wil.

Ik heb zelf gemengde gevoelens over de turf shampoo bar van Carita Kosmetiikka. Aan de ene kant heeft het me echt positief verrast. Mijn haar is een stuk voller, glanzender en bevat meer volume. Aan de andere kant merk ik dat mijn hoofdhuid is uitgedroogd, maar ik weet niet waar het aan ligt. Wat voor de een werkt, werkt natuurlijk niet per se voor een ander. Ik heb nog een haarzeep liggen die ik ga testen als deze op is. Dus ik ben erg benieuwd of deze goed bevalt. Hier zal binnenkort ook een artikel over online komen.

De turf shampoo bar van Carita Kosmetiikka kost € 9,90 en is o.a. verkrijgbaar bij Zepig.

Heb jij last van een gevoelige hoofdhuid of weleens haarzeep overwogen? Let me know!

*Ik heb dit artikel opgestuurd gekregen

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *