Vegetarisch en veganistisch gourmetten | Recepten + handige producten


Vegetarisch en veganistisch gourmetten

Vegetarisch en veganistisch gourmetten is nog niet zo ingeburgerd (no pun intended). Ik geef een paar tips zodat je ook gezellig mee kan gourmetten, zonder dierlijke producten!

Ik weet niet hoe het bij jouw familie is, maar bij mijn familie is het zo dat de tafel tijdens het gourmetten vol staat met vlees. Aan elke kant van de tafel staat een schaal waarop je kleine kipfilets, burgers, slavinken en meer vindt. Ergens tussenin alle schalen met smeersels, broodjes en gesneden groentes stond mijn bordje. Een klein schaaltje met daarop een drietal vleesvervangers die vreemd genoeg hetzelfde smaakten. Niet erg, ik ben ook de enige vegetariër en na het eten van die schaal zat ik propvol. Maar op de een of andere manier is het toch minder gezellig. Ineens kan je ¾ van de gerechten niet meer eten.

Eigenlijk gourmet ik bijna nooit meer. Het is nogal een gedoe en de vleesvervangers zijn toch niet zo lekker als de stukjes vlees. Dus voor de smaak hoef ik het op zich ook niet te doen. Maar vegan is up and coming. Er zijn nu veel meer opties dan toen. Het leek me leuk om alle producten op een rijtje te zetten zodat je lekker vegetarisch en veganistisch kan gourmetten.

Let op: je kan natuurlijk ook andere vleesvervangers gebruiken die niet per se bedoelt zijn voor het gourmetten. Maar ik som hier even de speciale gourmetproducten op!

Vegetarische en veganistische gourmet producten uit de supermarkt

Vegetarisch en veganistisch gourmetten AH

Albert Heijn

Mini gourmet groenteburgers voor € 1,49 (vegan).

AH Excellent Bieslook roomkaas gourmethapjes voor € 1,99 (niet vegan).

AH Mini vegetarische gourmetschotel met 3 mini burgers, 3 balletjes en 3 nuggets voor € 1,39 (vegan).

AH Gourmetgroente paprikamix voor € 1,39 (vegan).

Vegetarisch gourmetten bij Jumbo

Jumbo

Jumbo Veggie Chef Gourmet Mini Quinoa Burgers voor € 2,50 (niet vegan).

Jumbo Veggie Chef Gourmet Burgers en Nuggets voor € 2,50 (niet vegan).

Jumbo Veggie Chef Gourmet Mini Groenteschijfjes voor € 2,50 (niet vegan).

Jumbo Veggie Chef Gourmet Mini Vegetarische Hamburgers  voor € 2,50 (niet vegan).

Jumbo Veggie Chef Gourmet Mini Vegetarische Nuggets voor € 2,50 (niet vegan).

Jumbo Chef Gourmet Mini Bloemkool Broccoli voor € 2,50 (niet vegan).

Jumbo Veggie Chef Gourmet Mini Groenteburgers voor € 2,50 (vegan).

Jumbo Gourmetschotel met gesneden courgette, rode ui, ananas, champignons, rode paprika en gele paprika voor € 3,50 (vegan).

Jumbo Gourmetschotel met gesneden ui, paprika en kastanjechampignons voor € 2,50 (vegan).

Let op: ze hebben ook een setje met gourmetsauzen. In de meeste sauzen zit vis en deze zijn dus niet vegetarisch/veganistisch.

Lidl

Mini burgers in de varianten pompoen-zoete aardappel, maïs-gele wortel, groene bonen en rode biet-ui voor € 1,49 (vegan).

Vegetarisch gourmetpakket met groentevierkantjes, Javaanse rondjes, rijstdriehoekjes en mini vegaburgers voor € 1,49 (niet duidelijk of het ook vegan is).

Zie ook de folder van de Lidl i.v.m. looptijd van de aanbiedingen

Plus

Mini Pompoen zoete aardappel burger voor € 1 (vegan).

Mini Rode bieten groene bonenburger voor € 1 (vegan).

Mini Quinoa-groenteburger voor € 1 (niet vegan).

gourmet producten van deen, aldi en boni

Aldi

Vegetarische gourmetschotel met Javaanse rondjes, vegaburgers en groentebites voor € 1,97 (niet duidelijk of het vegan is).

Dirk

Vivera gourmetschotel met mini burgers op basis van rode biet, sperziebonen, maïs en gele wortel. voor € 2,50 (vegan).

Boni

Mini vega mix voor € 1,99 (niet duidelijk of het vegan is).

De Deen, Coop en de Spar hebben (nog?) geen vegetarische of veganistische opties die speciaal zijn gericht op gourmetten.

plantaardige kruidenboter

Recepten vega(n) gourmetten

Helaas heeft niet elke supermarkt veel opties als het gaat om vega(n) gourmetten. No worries. Ook met ‘normale vleesvervangers’ kan je gourmetten. Denk aan shoarmareepjes, worstjes, gehakt- of groenteballetjes. falafel, kipstukjes of tempeh/tofu blokjes. Verdeel een grootverpakking in kleine bakjes en bewaar de rest of vries het in. Natuurlijk hoef je niet per se een vleesvervanger te eten tijdens het gourmetten. Een paar leuke ideeën voor het gourmetten zijn onder andere:

  1. Plantaardige kruidenboter voor bij het stokbrood. Meng plantaardige boter met een paar teentjes knoflook, bieslook, peterselie, citroensap en peper en zout.
  2. Groente omelette: bak een aantal verschillende soorten groenten en breek hierover een ei. Eet je geen ei? Maak er dan een vegan omelette van met tofu en kala manak.
  3. Groentespies: pak een grote satéprikker en rijg daarin verschillende groenten. Denk aan rode ui, paprika, champignons, aubergine en courgette.
  4. Pannenkoeken: maak van tevoren een pannenkoekenbeslag en bak een lekkere pannenkoek. Maak het bijvoorbeeld hartig met verschillende groenten en (vegan) kaas of juist lekker zoet met chocoladepasta en banaan.
  5. Champignonburger: vervang de vegan burger voor een champignon voor je broodje hamburger. Gebruik bijvoorbeeld een kastanjechampignon of bospaddenstoel.
  6. Bruine bonenburger: dit kost iets meer voorbereiding, maar dat is het zeker waard. Maak vooraf een bonenburger met onder andere bonen, ui, champignons en meel. Gebruik bijvoorbeeld dit recept van Wat eet je dan wel (met nog meer handige gourmetrecepten!).
  7. Pizzawrap: snijd of schuur een stukje van een wrap en beleg deze als een pizza met tomatensaus, paprika, champignon en andere groenten.

Zo, ik hoop dat je hier wat inspiratie uit haalt om vegetarisch en veganistisch te gourmetten. Voor meer tips kan je ook mijn artikel over gourmetten van 2016 nalezen,

vegetarisch en veganistisch gourmetten pinterest afbeelding

Ga jij dit jaar tijdens de feestdagen gourmetten? En eet je dan vlees, vegetarisch of veganistisch? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *