Vegan Challenge 2019 | Doe ik weer mee?


Vegan challenge 2019

In oktober start de Vegan Challenge. Dit is een challenge waarbij je de gehele maand oktober veganistisch eet. Ik heb al eerder aan de challenge meegedaan, maar dat was toen niet zo’n heel groot succes. Toch doe ik dit jaar weer mee! In dit artikel leg ik uit waarom. 

Vegan Challenge 2019

De Vegan Challenge is een initiatief van Nederlands Vereniging voor Veganisme. Twee keer per jaar (in april en oktober) wordt de Vegan Challenge georganiseerd. Het doel van de challenge is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met plantaardig eten. Veganistisch eten klinkt misschien moeilijk, maar de organisatoren helpen je een handje door dagelijks een nieuwsbrief te sturen met recepten. Alle recepten zijn makkelijk en supermarktvriendelijk. Ben je de enige in je omgeving die meedoet met de challenge? Via de Facebookgroep VeganChallenge deelnemers kan je in contact komen met andere deelnemers. In de Facebookgroep kan je ook brandende vragen stellen aan de diehard vegans. Spoiler: melkzuur is gewoon vegan.

Meer weten? Bekijk de website van de challenge.

Mijn eerdere ervaring van de Vegan Challenge

Twee jaar geleden heb ik ook meegedaan met de Vegan Challenge. Ik at toen al een paar jaar vegetarisch en ik deed mijn afstudeerstage bij de internationale veganistische organisatie ProVeg (voorheen Viva Las Vega’s). Ik was in die tijd heel veel bezig met veganisme. Zo deed ik voor mijn afstudeeropdracht onder andere onderzoek naar plantaardig eten en de motivaties hiervoor. Daarnaast at ik op het kantoor volledig veganistisch. Toen de challenge startte leek het me daarom leuk en logisch om te proberen een maand geheel veganistisch te eten.

Nou, dat viel helaas een beetje tegen. De lunch at ik standaard vegan (dit werd verzorgd op mijn stage) en ook het ontbijt was op zich geen probleem. Het moeilijkste vond ik om buitenshuis veganistisch eten en om het avondeten te koken. Er zijn niet altijd vegan opties en ik wilde ook vrienden/familie niet verplichten om voor mij wat veganistisch in huis te halen. Daarnaast moest ik ineens heel anders koken. Het is wennen als je niet meer je vertrouwde mayonaise kan gebruiken of blokjes feta in je salade kan doen. Ik heb ook wel redelijk wat foutjes gemaakt tijdens de challenge. Simpelweg om het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik toen misschien ook niet 100% alle moeite erin had gestopt. Ik had me beter kunnen voorbereiden en wat strenger kunnen zijn. Desondanks was ik toen ook heel druk met afstuderen en wilde ik het mezelf niet te moeilijk maken, dus deed ik wat ik kon/wilde. Dat is natuurlijk ook helemaal oké. Maar dit jaar wil ik het wat anders aanpakken. Ik wil me beter voorbereiden en meer moeite doen. Daarom begin ik iets later. Het idee om mee te doen met de challenge te doen kwam natuurlijk pas 1 oktober (de startdag) bij me op. Dus ik moet nog wel even boodschappen doen en dingen inslaan om écht te beginnen.

Vegan eetdagboekjes van 2017

Benieuwd hoe de Vegan Challenge mij eerder is vergaan? Hieronder kan je mijn eetdagboekjes teruglezen:

Vegan eetdagboek #1 

Vegan eetdagboek #2 

Vegan eetdagboek #3

Vegan eetdagboek #4

Wat je kan verwachten

Ik deel wekelijks een eetdagboek en vertel hoe de week me is vergaan. Hopelijk kan je er wat inspiratie uit halen en krijg je een indicatie van hoe de challenge gaat. Ik ben heel benieuwd of de challenge me dit jaar makkelijker afgaat dan twee jaar geleden. Voor mij is het doel dan ook niet om hierna 100% vegan te eten, maar meer om nieuwe dingen te ontdekken en mezelf uit te dagen. Ik ben zelf heel benieuwd hoe het gaat.

Doe jij mee met de vegan challenge? Let me know!

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *