Rookaroma gebruiken | Tofu marinade recept met liquid smoke


Wokken met rookaroma

Rookaroma, of liquid smoke, is een handig ingrediënt om je maaltijd nét wat rokeriger/vleesachtiger te maken. Wat is rookaroma en hoe gebruik je het? Ik vertel je er alles over en deel een tofu marinade recept voor een lekker wokgerecht!

Met een klein beetje rookaroma smaakt je gerecht net wat rokerig en ‘vleziger’. Ik gebruik het vaak bij tofu of tempeh om het wat meer diepgang te geven en het wat ‘echter’ te laten smaken. Je kan het natuurlijk ook gebruiken in een van mijn recepten, zoals de vegan kip in zoete chilisaus of een vegan sushibowl. Ik vond bij de blog van Suzanne van ‘Wat eet je dan wel’ een heel lekker recept van tempeh bacon dat ik echt een keer moet proberen. Een fles rookaroma gaat ongeveer 12 maanden mee. Maar je hebt zo weinig nodig dat je dat makkelijk redt!

Hoe word rookaroma gemaakt?

Rookaroma klinkt een beetje geheimzinnig, maar het wordt gemaakt van water en rook. Niets meer en niets minder. Het is dus ook 100% vegan. De rook wordt verkregen door het branden van houtsnippers. Je kan liquid smoke online bestellen of vinden in sommige toko’s. Ik kon in Zwolle geen liquid smoke vinden, dus ik heb het bestelt bij Van Beekum Specerijen (no spon). In onderstaande afbeelding zie je hoe zij rookaroma maken. Van Beekum Specerijen verdunt de rook met water om het toepasbaar te maken voor gerechten. Je kan het namelijk ook in poedervorm kopen.

Hoe word rookaroma gemaakt

Foto via Van Beekum Specerijen

Tofu marinade met rookaroma

Rookaroma heeft een hele sterke smaak. Je hoeft maar een klein beetje te gebruiken om het terug te proeven. Als je meer dan een paar druppels gebruikt, krijgt je gerecht een hele bittere smaak. Gebruik dus liever te weinig dan teveel. Van Beekum Specerijen adviseert 2 gram per kilogram. Twijfel je? Je kan ook water toevoegen aan de rookaroma om het beter te verdelen. Tip: gebruik een plantenspuit om het te nevelen op je gerecht, zo gebruik je niet gauw teveel.

Ingrediënten voor tofu marinade met rookaroma

Ingrediënten

  • Tofu
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel gember
  • scheut sojasaus
  • scheut ketjap
  • 3 druppels rookaroma
  • 4 eetlepels sweet chilisaus

Ik gebruik 0% sweet chili saus van de Action. Deze is vrij van suikers en vetten en bevat 1 calorie per 15 ml. Daarnaast is deze wat minder pittig dan de reguliere sweet chilisaus.

Bereidingswijze

Tofu plettenUitgelekte tofu
1. Haal de tofu uit de verpakking en laat deze uitlekken. Ik wikkel hiervoor de tofu in een theedoek en leg deze tussen twee borden. Op het bovenste bord stapel ik een aantal zware boeken zodat het vocht er langzaam wordt uitgeperst. Je kan dit het beste ’s nachts doen zodat de tofu goed droog is. Heb je daar geen tijd voor? Laat hem dan zolang mogelijk uitlekken (ongeveer 2 uur is voldoende).

Marinade met rookaromaclose-up tofu in marinade met rookaroma
2. Snijd de tofu in kleine blokjes en leg deze in een afsluitbaarbakje. Voeg alle ingrediënten van de marinade toe en roer goed door zodat elk blokje tofu is bedekt. Laat minimaal een uur staan.

Gemarineerde tofu met rijst en wokgroenten

Wil je de tofu verwerken in een gerecht? Ik combineer het vaak simpel met rijst en wokgroenten. Zo maak je het:

3. Kook rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

4. Verhit een wokpan op middelhoog vuur en voeg olie toe. Bak de tofu een paar minuten. Voeg daarna de wokgroenten toe aan de tofu.

5. Als de wokgroenten gaar zijn kan je je bord vullen met rijst, wokgroenten en de tofu. Eetsmakelijk!

tofu marinade met rookaroma

Heb je tofu over? Gebakken tofu is in de koelkast tot 3 dagen nog goed. Of check de tips op Tofupedia om de tofu zo lang mogelijk te bewaren.

Kook jij weleens met rookaroma? Zo ja, wat is jouw favoriete recept? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *