Vegetarische knakworst van Unox | Foodreview


Vegetarische knakworsten

Ik review de vegetarische knakworst, aka de vegetarische knaks, van Unox! Dankzij deze knaks kan je als vegetariër ook genieten van een nostalgisch broodje knakworst. 

Ein-de-lijk is er een vegetarische knakworst! Ik weet het, een knakworst is niet bepaald een culinair hoogstandje op het gebied van vlees. Toch was ik als kind al dol op een broodje knakworst. Gewoon van vlees, want ik ben geen geboren vegetariër. Als kind wilde ik namelijk nooit ontbijten. Behalve als er twee bammetjes op bord lagen met daartussen vier knakworsten die doordrenkt waren met ketchup. Het enige wat ik om half 8 ’s ochtends naar binnen kon schuiven. Nu ik een volwassene van 26(!) ben, zal ik dat niet meer zo gauw doen. Maar het is wel fijn dat de optie er is. Kan ik eindelijk knakworst eten als lunch of als brak ontbijt.

Open blik met knaks

Knaks van Unox

Unox vegetarische knaks

Unox zegt zelf over de vegetarische knaks: “Nu ook de iconische Unox knaks in een vegetarische variant. Deze knaks zijn gemaakt met eiwitten van kippen-eieren, van het Beter Leven keurmerk 2 sterren. 100% vegetarisch met de vertrouwde smaak van Unox. Voor iedereen een feestje!”.

De knaks zouden net zo moeten smaken als de echte, authentieke knakworst van vroeger. De verpakking en de inhoud lijken er in eerste opzicht al op. Aan de ingrediëntenlijst te zien bestaan de knakworstjes voornamelijk uit water en olie. Daarnaast bevatten ze kippenei-eiwitpoeder en ze zijn daarom niet vegan. Jammer! De eieren hebben twee sterren van het Beter Leven keurmerk. Dit betekent dat de kippen een grote overdekte uitloop hebben en een uitloop hebben in de open lucht met beschutting van struiken en bomen.

Voedingswaarde

Het leek me wel leuk om de vegetarische knaks te vergelijken met de reguliere knaks.

Vegetarische knaks (per 100 gram) Reguliere knaks (100 gram) 
Energie 684 kJ (165 kcal) 900 kJ (215 kcal)
Vet 13 g 16 g
Waarvan verzadigd 1.1 g 7.1 g
Koolhydraten 5,7 g 6.4 g
Waarvan suikers 0,5 g < 0.5 g
Eiwitten 4,0 g 13 g
Zout 1,7 g 2 g

Zoals je hierboven ziet zijn er wel wat verschillen. De vega knaks bevatten minder vet, minder koolhydraten maar ook minder eiwitten. En opvallend: minder zout! Ik had juist verwacht dat er veel meer zout in de vegetarische knaks zou zitten. Vleesvervangers worden vaak flink gezout. Een pluspunt voor de vegetarische knaks!

Knakworsten klaarmaken

Bereidingswijze

De knaks kan je klaarmaken in de pan of magnetron.

In een pan: bij voorkeur de worstjes langzaam in het vocht verwarmen zonder ze te laten koken

Magnetron: leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt. Laat de worstjes ca. 1 minuut staan alvorens ze te serveren.

Mini recept

  1. Bak twee kleine pistolletjes volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat daarna afkoelen.
  2. Verwarm ondertussen de vegetarische knaks in een pannetje of magnetron.
  3. Maak aan de bovenkant een sneetje in het afgekoelde pistoletjes en leg daar de knakworst in.
  4. Top het broodje knakworst met milde mosterd, ketchup en gebakken uitjes.

Close-up broodje

Close-up vegetarische knakworst

Conclusie vegetarische knakworst van Unox

De vegetarische knakworst ziet er een beetje pips uit. De worstjes hebben net niet die warme, bruine kleur die een ‘echte knakworst’ heeft. De structuur van de knakworst is ook niet helemaal hoe ik het mij herinner. Er zit geen echte ‘knak’ in. Als je erin bijt voel je eerder een zachte, gladde structuur. Echt zo’n vleesvervanger structuur, jammer.  De smaak vind ik wél erg goed. Het smaakt wel wat minder rokerig, maar is verder helemaal gelijk aan een echte knakworst. Ik vind hem zowel los als op een broodje prima te eten.

Cijfer: 8/10

Je vindt de vegetarische knakworst in het schap tussen de reguliere knakworsten (in plaats van vegetarische schap). Wat vind jij van de vegetarische knakworst van Unox? Let me know!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *