DIY stempel: Je eigen stempels maken van gum!


DIY stempel maken

Ik ben al een tijdje bezig met een nieuwe vorm van bezigheidstherapie: stempels maken! In dit artikel laat ik je zien hoe je heel makkelijk je eigen DIY stempel maakt. Het enige wat je nodig hebt is een mesje, een potlood en een gum!

Tijdens het Viking event van vorig jaar deed ik mee een workshop DIY stempels maken. Dat vond ik zó leuk dat ik bij Salut Stefanie (de organisator van deze workshop) een stempelset bestelde. Binnen enkele dagen kreeg ik een pakketje met alle ingrediënten om je eigen stempel te maken. In dit pakketje zit een guts setje, hobbymes, stempel naar keuze en een gum. Zie ook de hoofdfoto. Dit pakketje heb ik inmiddels een klein jaar in mijn bezit en ik ben nog steeds fan. Zo maakte ik voor Echte Post Is Cool voor Mevrouw Miauw een catlady stempel. Daarnaast gebruik ik de stempels voor kaarten of inpakpapier. Zo heb je een gepersonaliseerd cadeautje! Nu kreeg ik laatst de vraag hoe ik die stempels maak. Daarom leek het me leuk om het te laten zien. Wie weet vind je hierdoor ook wel een nieuwe vorm van bezigheidstherapie 😉

DIY stempel maken      DIY stempel maken

Wat heb je écht nodig voor een DIY stempel?

Voor een handgemaakte stempel heb je niet per se een fancy set nodig. Maar het maakt het wel heel makkelijker. De volgende dingen heb je nodig:

 • Gum;
 • Potlood;
 • Papier;
 • Guts set;
 • Stempels

Een guts is een mesje waarmee je gemakkelijk materiaal kan snijden. Het wordt ook wel gebruikt voor het snijden van hout. De guts is niet scherp, maar heeft een kleine gleuf waardoor je eenvoudig door het materiaal komt. In mijn set zitten diverse opzetstukjes met verschillende formaten. Zo kan je nummer één (de kleinste) het beste gebruiken voor details en nummer vier (de grootste) om overig materiaal weg te snijden. Je hoeft geen guts te gebruiken. Je kan het ook proberen met een mesje of een schaar om te kijken of je het überhaupt leuk vindt.

Stappenplan: zo maak je een stempel

Je kan ook een DIY stempel maken met linoleum en zelfs een aardappel. Ik kies zelf voor een gum omdat dit 1) goedkoop is en 2) ik op dit moment nog aan het oefenen ben.

DIY stempel maken
Stap 1: Pak een papiertje (bijvoorbeeld een post-it) en trek de grootte van de gum over. Zo weet je hoeveel ruimte je ontwerp kan innemen voor je stempel.

DIY stempel maken
Stap 2: Bedenk wat voor stempel je wilt maken. Voor inspiratie kan je bijvoorbeeld op Pinterest, maar planten zijn altijd een goed idee. Ik besloot een soort tak te maken. Je kan direct op de gum tekenen of schrijven, maar ik vind dat zelf niet handig.

DIY stempel maken
Stap 3: Zodra je ontwerp af is leg je de getekende(!) kant op de gum en kras je op de achterkant. Wanneer je het papier weghaalt zie je de tekening verschijnen op de gum. Je kan eventueel lijnen wat dikker maken als het onduidelijk is.

DIY stempel maken
Stap 4: Nu kan je beginnen met snijden! Indien je een guts gebruikt, kies dan voor de kleinste guts. Begin met het uitsnijden van de buitenste lijnen. Hoe zachter je drukt, hoe dunner de lijn wordt. Heb je lastige hoekjes? Dan kan je met je vrije hand de gum ronddraaien.

DIY stempel maken

DIY stempel maken
Stap 5: Snijd alle overige gum weg zodat je alleen nog je ontwerp over hebt.

DIY stempel maken
Stap 6: Stamp it! Als je klaar bent met je stempel kan je hem ein-de-lijk gebruiken. Tip: doe ook tussendoor een proefdruk zodat je het resultaat ziet.

Waar kan je de stempels voor gebruiken?

DIY stempel maken

DIY stempel maken

 • Gebruik de stempel als versiering in je dagboek of notitieboek;
 • Dip de stempel in textielverf en upgrade je tas of t-shirt met een uniek design;
 • Verras iemand met een handgemaakte kaart, voorzien van gepersonaliseerde stempel;
 • Bestempel je bullet journal met stempels die passen bij het seizoen;
 • Voorzie een cadeautasje van een thank you note die je zelf maakt;
 • Wat dacht je van een stempel met jouw logo of contactgegevens. Geen papier meer nodig!

Lijkt het jou leuk om een DIY stempel te maken? Heb je misschien al eens een stempel gemaakt? Let me know!

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *