Kijktip over kweekvlees: Vleeskwekers van VPRO Tegenlicht


Kweekvlees: gezond of niet

Afgelopen week zendde VPRO Tegenlicht een aflevering uit over kweekvlees. Kweekvlees is vlees dat afkomstig is uit een laboratorium. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar is dit een beter alternatief voor vlees?

Over Vleeskwekers

In de documentaire Vleeskwekers van VPRO wordt het begrip kweekvlees uitgediept. Wat is het? Hoe wordt het gemaakt? Wat zijn de voor- en nadelen? Deze drie vragen worden beantwoord door drie clean meat bedrijven te volgen in hun reis naar kweekvlees. In de documentaire zie je Memphis Meats, Finless Foods en Just. Memphis Meats presenteerde bijvoorbeeld een gekweekte gehaktbal en kipnuggets. Finless Food willen in 2019 visburgers met gekweekte viscellen op de markt brengen en het bedrijf veganistische Just begint sinds dit jaar met hun clean meat. De documentaire volgt deze bedrijven over hun innovatie en hun pogingen om het op de Nederlandse markt te brengen.

Wat is kweekvlees?

Vlees zonder een dier te doden, dat klinkt goed toch? Kweekvlees is vlees dat wordt gekweekt in een laboratorium. Er worden stamcellen afgenomen van een dier. In het laboratorium krijgen deze cellen alle voedingsstoffen zodat de spieren kunnen groeien en uiteindelijk vlees nabootsen. Of eigenlijk vlees zijn. Een aantal cellen zouden volgens Mark Post uit kunnen groeien tot tien ton vlees. Van een paar cellen zou je dus een hele hoop vlees kunnen maken. Dit kan zowel een steak zijn als een gehaktbal.

Waarom is kweekvlees nog niet te koop?

Kweekvlees kan je nog niet kopen. Dat komt omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het product nog niet veilig genoeg vind. Het moet eerst een uitgebreid veiligheidsonderzoek doorlopen (novel food verordening). De resultaten worden beoordeeld door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Hierna stemmen de lidstaten dan over een eventuele toelating voor de gehele EU-markt. Al met al kan dat proces wel anderhalf jaar duren. Vandaar dat je het vlees nog niet kan proeven of kopen.

Wat vind ik van kweekvlees?

Ondanks dat ik als vegetariër soms wat gekke opmerkingen te horen krijg, ben ik blij dat ik geen vlees eet. Het is niet zo dat ik vlees vies vind. Ik denk dat er vrij weinig mensen zijn die vlees echt ranzig vinden. Ook ik genoot van culinaire hoogstandjes zoals frikandelbroodjes, knakworstjes, McDonalds en gefrituurde kip. Maar het effect dat mijn cravings hadden op de dieren, het milieu en mijn eigen gezondheid vond ik zwaarder wegen dan mijn smaak. Dus daarom besloot ik geen vlees te eten, ondanks dat ik het wel heel lekker vond.

Ik ben niet per se tegen kweekvlees. Alleen las ik laatst een artikel via NRC dat één tot 2 miljoen ongeboren kalfjes per jaar sterven als voeding voor dit vlees (bron). Ik vind dat op zijn zachtst gezegd ontzettend wreed, vooral omdat gepredikt wordt dat het juist revolutionair is vanwege het gebrek aan dierenleed. In de documentaire Vleeskwekers wordt dit deel niet naar voren gebracht. In het artikel staat dat het Maastrichtse kweekvleesbedrijf MosaMeat al sinds het begin zoekt naar diervrije recepten, maar zonder resultaat. Er schijnen wel alternatieven te zijn, maar die worden (voor zover ik lees in het artikel) niet echt gebruikt. Ik vind dit nogal vreemd en kan daarom op dit moment niet zeggen dat ik pro kweekvlees ben.

Al met al vind ik het wel een aanrader om Vleeskwekers te bekijken, al is het maar om te zien wat kweekvlees is en hoe het in zijn werk gaat. Er wordt geen dierenleed in kaart gebracht, mocht je daar bang voor zijn. Ik ben vooral benieuwd naar jouw gedachtes hierover! Wat mij betreft blijf ik lekker vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig eten.

De aflevering kan je hier bekijken: https://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/27-05-2018/VPWON_1284417

Wat vind jij van kweekvlees? Lijkt het jou een duurzaam alternatief voor vlees of lijkt het je helemaal niks? Let me know!

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *