Als je even niet meer weet waar je het voor doet (+ tips)


Ik weet even niet meer waarvoor ik het doe. Vegetarisch eten, duurzame kleding dragen of dierproefvrije make-up kopen. Waarom doe ik het eigenlijk?

Ik heb belooft op mijn focus te leggen op mijn blog. Niet alleen aan jou (als lezer), maar ook aan mezelf. Ik wil allerlei artikelen schrijven rondom groen en duurzaam leven. Nu ga ik even heel eerlijk zijn: ik ben het gevoel een beetje kwijt. De connectie met duurzaam leven voelt minder sterk dan voorheen. De motivatie om fair te winkelen of om zo min mogelijk afval te creëeren is gedaald. Ik weet even niet zo goed waarom ik al die moeite zou doen. Dierenleed, onleefbare omstandigheden voor textielarbeiders en klimaatverandering lijkt namelijk vrij weinig mensen iets te boeien. Dagelijks lees ik artikelen rondom de hoeveelheid plastic op de wereld en de stijging van klimaatvluchtelingen. Het is zoveel. Zoveel ellende. Wat verandert mijn duurzame gedrag hier nou in godsnaam aan?

Terug naar de basis

De reden dat ik vega(n) ging eten was vrij oppervlakkig. Ik zag filmpjes op YouTube van meiden in Australië met een slank lijf. Dat laatste wil ik ook heel graag. Nu ben ik de laatste tijd wat kilo’s verloren en hoeft er wat mij betreft niet meer af. Dus ja: doel bereikt. Maar ik wéét dat er meer redenen zijn waarom ik die switch heb gemaakt. Een dieet’ houd je niet twee jaar vol als je het alleen doet voor een strak lijf. Dieren, milieu en gezondheid gaan me aan het hart. Dat is de reden dat ik de switch heb gemaakt naar plantaardig eten en een duurzamere levensstijl. Juist in een tijd waarin wordt gestreefd naar meer spullen, meer geld, meer luxe is het bijzonder om rekening te houden met kleine dingen. Dat kan een plantaardige maaltijd zijn of een keer iets niet kopen omdat je het eigenlijk niet nodig hebt. Een soort van blij zijn met wat je hebt, zonder altijd die drang naar meer. Minimalisme, maar dan anders?

Het gevoel voor duurzaam leven terugkrijgen: tips

Dit lijkt misschien een gek probleem, dat ik even mijn passie voor duurzaam leven kwijt ben. Natuurlijk verdwijnen bepaalde dingen naar de achtergrond als je bezig bent met persoonlijke ontwikkelingen zoals afstuderen. Desondanks is duurzaam leven altijd heel belangrijk voor me geweest. Leven met aandacht voor alles om je heen. Niet alleen voor het milieu of de dieren, maar ook voor mezelf. Focussen op de kleine dingen in plaats van steeds verlangen naar groter, meeslepender of luxer. Het maakte me bewuster van wat ik deed in het dagelijks leven en ik kreeg daardoor ook meer aandacht voor mensen (en dieren) om mij heen. En dat gevoel wil ik terug.

Tip 1: Ontdek de noodzaak

Waarom doe je het eigenlijk? Wat is belangrijk voor jou? Gaat het vooral om dierenleed, het klimaat of juist je eigen gezondheid? Wat zorgt ervoor dat je duurzamer wil leven? Op Netflix vind je allerlei documentaires die zich richten op al deze onderwerpen. Een aantal aanraders vind ik zelf:

Als je op de link klikt dan kom je bij de trailer!

Nu hoef je natuurlijk niet allemaal deprimerende documentaires te bekijken over hoe k*t de wereld wel niet is. Maar het kan je misschien wel laten inzien waarvoor je het doet. Ook het lezen van boeken (bijvoorbeeld De Verborgen Impact) kan je inspireren. Het gaat erom dat je stil staat bij wat je doet en waarom.

Tip 2: Wees niet te streng voor jezelf

Het is logisch dat als je druk bent met werk, school of familie, duurzaam leven wat naar de achtergrond verdwijnt. Je kan bijvoorbeeld in het restaurant niet vegetarisch eten, onderweg zijn geen zero waste opties en je moet wel met het vliegtuig voor je vakantie. Dat soort dingen gebeuren nou eenmaal, ik ben ook niet perfect. Neem het jezelf niet kwalijk als het een keertje niet lukt. Denk juist aan dat gevoel en dat je het anders wil doen. Zo kan je vooraf de menukaart checken en mogelijk een ander restaurant uitkiezen. Het zijn kleine stappen, maar gezamenlijk een hoop.

Tip 3: Kijk voor inspiratie

Ik kan razend enthousiast worden van andere bloggers of YouTubers die zich richten op duurzaam leven. Het is leuk om te zien hoe anderen de groene levensstijl aanpakken. Ik heb eerder een lijst gemaakt met mijn favoriete groene bloggers. Nog steeds bekijk ik hun blogs regelmatig. Wat voor mij goed werkt is om inspiratie te vinden bij mensen die niet ‘de ultieme duurzame hippie’ zijn, omdat het dan voor mij helemaal onmogelijk kan voelen. Ik zoek vooral naar tips die ik kan toepassen in mijn dagelijkse leven.

Kiemen kweken met een kiemschaal

Tip 4: Houd het leuk

Simpel: houd het leuk. Niemand wordt blij van een verplichte boterham met hummus alleen “omdat het vegan is”. Wissel het af. De ene dag plantaardig eten en de andere dag niet. Koop een keer in bulk (want: minder afval) in plaats van bij de Albert Heijn. Ga een keer op vakantie met de trein als het niet te ver is. Beloon jezelf ook als je een ‘groene daad’ hebt gedaan. Juist die afwisseling houdt het leuk. Het is niet alles of niets.

Tip 5: Zoek gelijkgestemden

Het is niet gek dat je ongemotiveerd bent om je homemade lunch mee te nemen in een zero waste bakje, als je collega’s broodjes kopen in de kantine. Als er niemand in de omgeving is die ook maar een beetje geïnteresseerd is in duurzaam leven, dan is het ook niet leuk. Vooral als je de enige vegetariër of veganist bent, kan het heel lastig zijn om er nog de lol in te zien. Gelukkig zijn er ontzettend veel Facebookgroepen voor onder andere zero waste, veganisme, vegetarisme en duurzaam leven. Mogelijk wonen er zelfs een aantal mensen bij je in de buurt en anders is het al fijn om verhalen uit te wisselen met gelijkgestemden via internet. Een aantal Facebookgroepen:

Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd in het teken van duurzaam leven, zoals Living Village Festival in Dalfsen of VeggieWorld in Utrecht. Tip: check Duurzaam Nieuws voor een overzicht van alle duurzame evenementen.

Het belangrijkste wat ik wil meegeven is dat je je niet schuldig hoeft te voelen. Motivatie komt en gaat. Ik hoop dat je wat aan deze vijf tips hebt. Ik ga hier in ieder geval zelf mee aan de slag. Herken je dit gevoel? Of heb je nog tips om wat meer in contact te komen met duurzaam leven? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *