De start van de Nationale Week Zonder Vlees


Recept vegan taco's

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees! Een week waarbij je geen vlees eet. Doe je ook mee?

Van 5 t/m 11 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Deze actie is opgericht door Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër). Waarom? Om te laten zien dat je lekker kan eten zonder vlees of vis. Een boodschap waar ik het helemaal mee eens ben. Dat zeg ik niet alleen vanwege dierenleed, milieu of gezondheid. Vegetarisch eten kan ontzettend lekker, gezond en gevarieerd zijn. Er zijn zo ontzettend veel gerechten waarbij je geen vlees of vis nodig hebt. Benieuwd naar een weekje vegetarisch eten? Doe dan mee!

Nationale Week Zonder VLees

Waarom meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees?

Wat heeft een weekje zonder vlees nou voor een effect? Je zou het misschien niet denken, maar door een week geen vlees te eten bespaar je:

7 maanden douchewater
Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je bijna 7 maanden douchewater

114 kilometer autorijden
Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 106 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 114 kilometer autorijden.

1 hele blije kip
Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. 1 kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je het equivalent van het consumptiegewicht van 1 volledige kip.

7 maanden werk voor een boom
Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie* vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

Benieuwd naar de methodologie en bronnen? Check dan even de website van Weekzondervlees.

Wat moet ik dan eten?

Op mijn receptenpagina vind je allerlei vegetarische en veganistische recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Ik geef je graag wat extra inspiratie en ideeën:

Ontbijt

vegan pannenkoeken
Deze vegan pannenkoeken zijn super makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is bloem, plantaardige melk en wat kruiden. Tip: bak er een paar extra en neem ze mee naar school of werk.

Kiemen kweken met een kiemschaal
Ben je een echte broodeter in de ochtend? Dat komt goed uit! Check dan even ‘6x vegetarisch broodbeleg‘ en ‘4x vegan broodbeleg ideeën‘. Een aanrader is sowieso om een brood te besmeren met een dikke laag hummus met daarop kiemen. Zo ontzettend lekker!

Lunch en avondeten

vegan taco's benodigdheden
Houd je -net als ik- van een warme lunch? Dan zijn deze vegan taco’s met tomatensalsa een absolute aanrader.

Dahl met aubergine en zoete aardappel
De allerbeste ontdekking van vorig jaar is deze dahl met aubergine en zoete aardappel. Tip: de dahl is vaak de tweede dag nóg lekkerder, serveer het de volgende dag met Turks brood of naanbrood in plaats van rijst.

Bulgur met groenten uit de oven
Op zoek naar een makkelijk en snel recept? Deze bulgur met groenten uit de oven staat binnen een halfuurtje op tafel. Ook lekker om de volgende dag mee te nemen als lunch! Serveer dan de feta wel even apart.

Vegetarische tonijnpasta
Ben je dol op vis? Deze Visvrije Tonyn van de Vegetarische Slager is heerlijk door een pasta. Een variatie op het favoriete recept van de skere student: pasta pesto.

Snacks/tussendoortjes

plantaardige kruidenboter met besmeerde stokbroodjes  
Wat is nou lekker dan ’s avonds op de bank te zitten met toastjes en wijn? Nou niet zo gek veel. Ga in plaats van een standaard kaasje eens voor deze plantaardige kruidenboter of deze homemade zongedroogde tomaten. Minstens zo lekker!

vegetarische saucijzenbroodjes
Deze vegetarische saucijzenbroodjes moet je gewoon maken tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. Of eigenlijk: elke week. Ze zijn zo ontzettend lekker. Wat mij ook heel lekker lijkt is om er een worstenbroodje van te maken. Hoe? Prop er een vega worstje in en een dikke laag curry en gooi ze in de oven. Als je het gaat proberen, laat je dan weten hoe ze zijn geworden?

Tip: Vegetarische Restaurantweek! Ben je niet zo heel erg dol op koken? Geen zorgen. Allerlei restaurants in Nederland hebben speciaal voor deze week een vegetarisch menu. Tijdens deze week kan je voor €8,- een vegetarisch lunchgerecht bestellen en kan je al vanaf € 15,- voorzien zijn van een vegetarische avondmaaltijd. Een overzicht vind je hier op devegetarischerestaurantweek.nl

Ga jij ook meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees? Als je je inschrijft ontvang je het Week Zonder Vlees-magazine met 88 pagina’s vol recepten, interviews, groenteweetjes en meer! Je mag mij ook altijd een berichtje sturen via Instagram of Twitter voor tips of advies. Ik help graag!

Eet jij weleens een dag geen vlees? En zo ja, wat eet je dan graag in plaats van vlees? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *