Einde van de duurzame kleding challenge: mijn ervaring


In januari begon ik met de duurzame kleding challenge. Deze challenge houdt in dat je gedurende een halfjaar alleen duurzame en/of tweedehands kleding koopt. De duurzame kleding challenge is inmiddels afgelopen en ik vertel je mijn ervaring. Ook deel ik mijn beste duurzame aankoop!

Begin 2017 besloot ik een level up te gaan op de duurzaamheidsschaal. Ik wilde geen kleding meer kopen van de Primark, H&M of andere fast fashion winkels. Ik had nooit wat om aan te trekken terwijl mijn overvolle kledingkast toch echt het tegendeel bewees. Daarnaast voelde ik me niet meer prettig bij het kopen van fast fashion. Ik wist dat deze manier van kopen (tot je erbij neervalt) niet best is voor het milieu. Er wordt onwijs veel kleding weggegooid, niet per se door consumenten maar door winkels zelf. Naar schatting worden jaarlijks 1,23 miljoen nieuwe en onverkochte vernietigd (bron). Daarnaast wordt er voor het produceren van kleding gebruikt gemaakt van chemische stoffen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu, het water en ook voor de werknemers. Nu ben ik niet tegen het kopen van kleding, maar minder kan altijd toch? Tijd om mezelf uit te dagen!

Mijn duurzame aankopen

Sinds januari heb ik daarom enkel bij duurzame winkels of tweedehandskleding winkels gekocht. In totaal heb ik de volgende duurzame items gekocht:

That’s it! In een halfjaar heb ik dus elf kledingstukken gekocht. Ik heb misschien een enkele keer gecheat bij het kopen van sokken, ondergoed of hempjes. Verder heb ik in de periode van januari tot juni geen enkel niet-fair kledingstuk gehaald. Daar ben ik best wel heel erg trots op.

Mijn favoriete aankoop


Duurzame kleding

Mijn favoriete aankoop tijdens de duurzame kledingchallenge is mijn spijkerjas van Episode! Ik was al tijden op jacht naar de perfecte spijkerjas. Hij mocht niet te groot, niet te donker en niet te duur zijn. Dat is bij dit jasje gelukt! De spijkerjas is dun genoeg voor de lente, heeft ruime zakken en valt net een tikje oversized. Het jasje draag ik beschamend vaak en ik ben er eigenlijk gewoon verliefd op. Fun fact: het is eigenlijk een mannenjas!

Mijn ervaring van de duurzame kleding challenge

De eerste drie maanden vond ik de challenge heel erg meevallen. Sterker nog: ik vond het super leuk. Ik begon met uitmesten van mijn veel te volle kledingkast. Daarna ging ik op onderzoek naar leuke tweedehandswinkels en betaalbare fair fashion merken. Ook werd ik steeds creatiever in het combineren van mijn eigen kleding. Ik probeerde nieuwe setjes uit en maakte een top of broek nét ietsjes anders. Ik was razend enthousiast en ontdekte veel nieuwe dingen. Kortom: de eerste paar maanden was het dus een super leuke uitdaging.

Dat was totdat het weer steeds mooier en warmer werd. Waar ik in de winter gemakkelijk laagjes met elkaar kon combineren, ging dat voor mijn zomerkleding niet echt op. Ook had ik het jaar daarvoor niet echt geïnvesteerd in een zomergarderobe, waardoor ik met een paar shirtjes de eerste warme dagen tegemoet ging. Zoals je begrijpt is dat best wel onhandig. Ondertussen keek ik wel in duurzame shops en tweedehandswinkels maar ik kon niets leuks vinden. Heel frustrerend, vooral als je honderd leuke dingen bij de H&M ziet. Toch heb ik de verleiding weten te weerstaan en kwam ik met mijn magere zomerkleding uit de voeten. 

Enne, hoe zit dat met tweedehands kleding?

Voordat ik aan de duurzame kleding challenge begon, vond ik het idee van tweedehands nogal gek. Het leek me een vies idee om kleding te dragen van een ander. Mijn mening hierover is gedeeltelijk veranderd. Een jas, top of blouse vind ik geen enkel probleem om tweedehands te kopen. Desondanks vind ik broeken en schoenen een ander dingetje. Een broek vormt zich gedurende het dragen naar je lichaam. En ook schoenen vormen zich naar je voet waardoor tweedehands schoenen toch niet helemaal lekker lopen. Mocht je een broek of schoen tweedehands kunnen scoren die ongedragen is, dan vind ik het een ander verhaal. Maar voor deze twee items ben ik dan vooral gaan kijken naar duurzame opties.

Duurzame kleding

Blijf ik strict duurzaam kopen?

Ik geef eerlijk toe dat ik niet strict alleen maar duurzame kleding ga kopen. Wat ik wel ga doen is bewust kopen. Wanneer ik een aankoop doe denk ik eerst goed na of ik iets wel écht nodig heb of dat het gewoon een impulskoop is. Het allerliefste koop ik alleen nog maar fair kleding. Ik vind het belangrijk om duurzame bedrijven te steunen en me goed te voelen in eerlijke kleding. Desondanks is het met mijn budget niet altijd mogelijk. Vanaf nu combineer ik dus fair met iets minder fair. Hopelijk komen er steeds meer nieuwe, hippe en betaalbare fair fashion shops in Nederland. Tot nu toe heb ik alleen nog maar bij duurzame kledinglijnen geshopt, dus dat is al een goed begin. Mocht jij nog tips hebben, dan hoor ik het graag!

Artikelen rondom de duurzame kleding challenge

Ondanks dat de challenge is afgelopen, blijf ik natuurlijk schrijven over fair fashion. Vanaf nu blijf ik leuke OOTD’s posten en tips & tricks rondom duurzaam shoppen. Heb je nog een suggestie? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *