Hotspot: The Dutch Weed Burger Joint


De makers van de Dutch Weed Burger hebben een vegan-seaweed-fastfood-bar geopend. Bij de Dutch Weed Burger Joint vind je Seawharma, The Dutch Weed Dog en Wish ‘n Chips en de klassieker: De Dutch Weedburger. Ik bracht een bezoekje aan hun nieuwe joint.

Als je aan je ouders vertelt dat je naar The Dutch Weed Burger Joint gaat, denken ze waarschijnlijk eerder aan een coffeeshop dan een snackbar. Wanneer zij één stap binnenzetten in de joint achter de Kinkerstraat in Amsterdam-West denken ze wel anders. In de seaweed-fastfood-bar kan je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat genieten van heerlijk eten. Waar je voorheen geluk had als je iets vegans kon krijgen wat leek op een vette hap, kan je hier je hart ophalen. Bij The Dutch Weed Burger Joint kan je genieten van zeewier in allerlei vormen en maten. Op het menu vind je burgers, hotdogs en diverse zoetigheden.

The Dutch Weed Burger Joint preacht geen veganisme. In het restaurant wordt weliswaar vegan fastfood geserveerd, maar de vegan boodschap is niet in your face. Het doel van The Dutch Weed Burger Joint is dat plantaardig eten normaal is. Iedereen kan genieten: niet alleen vega’s en vegans, maar iedereen die houdt van lekker eten. Op de servetjes, op het raam en boven de deur vind je hun motto: ‘Serving positive change’. Deze credo wordt door alles verspreid: de zeewaardige inrichting, het vriendelijke personeel en het lekkere eten.

The Dutch Weed Burger Joint
The Dutch Weed Burger Joint inrichting
The Dutch Weed Burger Joint
The Dutch Weed Burger JointThe Dutch Weed Burger Joint

Waarom zeewier?

Wat is er nou zo bijzonder aan zeewier? Nou alles! Zeewier bevat hoogwaardige eiwitten, omega-vetzuren en mineralen. Daarnaast neemt de teelt geen kostbare landbouwgrond in beslag en gebruikt het nauwelijks zoet water. Ook vormen ze de perfecte visvervanger qua smaak én vitamines. De Royal Kombu, het zeewier van The Dutch Weed Burger, wordt duurzaam geteeld in Nationaal Park Oosterschelde. Dit wordt gedaan door Rebecca en Jennifer van Zeewaar, de eerste duurzame zeewierboerderij in Nederland.

Volgens de oprichters van The Dutch Weed Burger is zeewier de toekomst: “Wij geloven dat de plantaardige keuken de sleutel is tot echte verandering. Of het nou gaat om het einde van de ellende in de bio-industrie, het verduurzamen van de economie of totale wereldvrede.”

The Dutch Weed Burger Joint menu

Het menu

Het menu is honderd procent plantaardig. Alle snacks zijn gemaakt met zeewier en microalgen van onder andere zeewierboerderij Zeewaar in de Oosterschelde. Op het menu vind je:

Seawarma

De Seawarma is bijna niet van echt te onderscheiden. De shoarma is gemaakt van gegrilde seitan en zeewier. Deze is gekruid met Arabische kruiden voor de echte shoarma smaak. Samen met sla, rode paprika, komkommer en rode kool wordt de Seawarma opgerold in traditioneel flatbread.

The Dutch Weed dog

Deze vegan pitbull is gemaakt van gegrilde seitan, Royal Kombu vlokken en chitpotle. De hotdog wordt geserveerd met killer toppings zoals rode zuurkool, augurken en gefrituurde ui. De hotdog wordt afgemaakt met een Spicy BBQ saus en groene algen mosterd.

The Dutch Weed Burger

The Dutch Weed Burger is een van de gezondste (en lekkerste) burgers ter wereld. De burger kan je proeven op diverse festivals of als Dutch Weed Bagel bij de Bagels & Beans. De burger is gemaakt van zilte sojasnippers en Royal Kombu. Het broodje is heldergroen dankzij de superfood Chlorella. Deze alg zit vol eiwitten en omega vetzuren. De burger wordt afgemaakt met een eigen homemade Weed Sauce. Deze is verrijkt met zeesla, een fris zomerwier. De sojabonen zijn non-GMO en de Weed Sauce wordt gemaakt van biologische ingrediënten.

Weed Bites

De Weed Bites zijn gefrituurde, knapperige goud-groene bites met een zoutige zeesmaak. De bites zijn gemaakt op basis van bonen en micro-algen. De smaak doet denken aan kibbeling, maar dan geheel plantaardig. Komen deze Weed Bites je bekend voor? Dat kan! Op Lowlands kon je deze proeven als Wish ’n Chips.

Naast deze snacks serveert The Dutch Weed Burger Joint ook vers gemaakte Mylkshakes en plantaardige gebakjes zoals de Galaxy Doughnut, Space Cake en brownies.

The Dutch Weed Burger Joint menu hotdogThe Dutch Weed Burger Joint shoarma menuThe Dutch Weed Burger Joint hotdogThe Dutch Weed Burger Joint galaxy donut en milkshake van het menu

Onze bestelling

Samen met Shayra bezochten ik de The Dutch Weed Burger Joint. Ondanks dat ik niet 100% veganistisch eet, ben ik altijd mega nieuwsgierig. The Dutch Weed Burger heb ik al een paar keer gegeten, dus ik besloot voor iets anders te gaan. Onder het mom van ‘ja, ik moet alles proeven voor mijn blog’, hebben we de Seawarma, de Dutch Weed Dog, een Mylkshake en de Galaxy Dougnut bestelt. Allemaal zodat we onze objectieve mening kunnen geven natuurlijk. Niet omdat we onszelf hadden uitgehongerd zodat we hier los konden gaan.

The Dutch Weed Burger Joint omschrijft hun menu als ‘next level veganfood’ en daar kan ik ze zeker gelijk in geven. Ik ben normaal niet het type dat zegt ‘joh hiermee kan je vleeseters mee voor de gek houden’, maar dit is echt geweldig. De Seawarma smaakt daadwerkelijk vettig en romig zoals ‘normale shoarma’. De Dutch Weed Dog was knapperig en samen met de rauwkost vormde het de klassieke hotdog ervaring. De Mylkshake en Galaxy Doughnut waren precies zoals het hoort. Bijna € 20,- lichter en zwanger van een twee foodbaby’s liepen we door Amsterdam.

The Dutch Weed Burger Joint

Aanrader of afrader?

Zeker een aanrader! Alle gerechten op het menu zijn stuk voor stuk ontzettend lekker. Niet zo’n fan van zeewier? No worries, je hoeft niet bang te zijn voor een overdreven zeewier smaak. Ondanks dat je een soort zeesmaak proeft, is het mild en erg lekker. Eigenlijk moet je het gewoon eens proberen. Toegegeven: het is niet zo goedkoop als de friet van Piet, maar ik zie dit ook meer als een treat yourself moment. Daarnaast hoe fijn is het om zo’n tof initiatief te steunen in plaats van de McDonalds of Burger King?

Tip: met hun store locator kan je kijken waar The Dutch Weed Burger geserveerd wordt bij jou in de buurt!

Praktische informatie van The Dutch Weed Burger Joint

Adres:
Nicolaas Beetsstraat 47, Amsterdam

Telefoonnumer:
020- 612 98 38

Openingstijden:
Maandag en dinsdag: gesloten
Woensdag, donderdag, zondag: 11.00 – 21.30 uur
Vrijdag en zaterdag 11.00 – 22.00 uur.

Ben jij weleens bij The Dutch Weed Burger Joint geweest? Of heb je plannen om daarheen te gaan? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *