Kiemen kweken: zo doe je dat!


Kiemen kweken met een kiemschaal

Kiemen kweken is makkelijk en leuk. Je kan variëren met diverse groentes zoals basilicum, tuinkers, taugé en rucola. De kiemen die je kweekt kan je verwerken in een salade of gebruiken als rauwkost op brood. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik laat zien hoe je zelf begint met kiemen kweken.

Wat zijn kiemen?

Tijdens de Vegan Challenge ontdekte ik kiemen. Kiemgroenten zijn eigenlijk een soort babyplantjes. Het zijn namelijk de onvolgroeide stengels van ‘volwassen’ groentes. Op het moment dat ze geoogst worden, bevatten ze een hoge concentratie vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze dankzij hun kleine formaat licht verteerbaar. De meest bekende kiemgroentes zijn tuinkers en alfalfa, maar er zijn nog veel meer verschillende soorten. Kiemen kweken is niet alleen goedkoop, het is ook heel duurzaam. De zaden zijn jarenlang houdbaar. Eenmaal gekocht kan je ontzettend veel kiemen kweken en dat zonder gekke pesticiden of bestrijdingsmiddelen.

Voor het kweken van kiemen hoef je echt geen groene vingers te hebben. Het enige wat de kiemen nodig hebben zijn water en warmte (en een beetje liefde). Ook is het dankbaar tuinieren want binnen zes dagen kan je al genieten van je eigen kiemspruiten.

Kiemen kweken met een kiemschaal

Welke groenten zijn geschikt om te kweken?

Van de meeste onbewerkte granen, peulvruchten en (oliehoudende) zaden kunnen kiemen worden gekweekt. Let op: kiemen van nachtschades zoals aubergine, tomaat, paprika en peper zijn giftig. Deze kan je niet als kiemspruit of microgroente eten. De volgende zaden kan je gemakkelijk gebruiken voor kiemen kweken:

 • adukibonen;
 • alfalfazaden;
 • berglinzen;
 • broccolizaden;
 • chinese bieslookzaden;
 • doperwten;
 • fenegriekzaden;
 • groene erwten;
 • groene linzen;
 • kikkererwten;
 • preizaden;
 • radijszaden;
 • rode koolzaden;
 • tarwegraszaden.

Kiemen kweken met een kiemschaal

Hoe begin je met kiemen kweken?

In verschillende winkels vind je kiemschalen. Dit zijn speciale schalen waarmee je kiemen gemakkelijk kan kweken. Is dat echt nodig? Nee. Je kan kiemen ook in een glazen pot, een aardewerken bakje en in een kiemzak kweken. Het is maar net wat je in huis hebt. Zelf heb ik geen ervaring met deze methodes maar op de website Zahra Seeds vind je een duidelijke uitleg. De kweekmethode is ook afhankelijk van de soort kiemgroente. Wat bij de één werkt, werkt niet gelijk voor de ander.

Gebruiksaanwijzing voor een kiemenschaal

Je vindt een kiemschaal bij natuurwinkels en/of tuinwinkels. Je hebt ook speciale schalen waarbij je wel drie ‘batches’ per keer kan kweken. Ik zag deze kiemschaal bij de Dille & Kamille en besloot hem voor € 7,- mee te nemen.

 1. Strooi de zaadjes in een dun laagje op het zaairooster en bevochtig dit voorzichtig met de plantenspuit of onder de kraan.
 2. Vul de glazen schaal met water tot ca 0,5 cm onder het rooster en zet het roostertje op de schaal. Plaats de kiemschaal in een ruimte met normale kamertemperatuur (20-22 graden).
 3. Vul iedere dag, indien noodzakelijk, het water aan. Voldoende warmte en vocht zijn erg belangrijk. Ik zette hem zelf in de vensterbank.
 4. Na 6 tot 10 dagen kan je de kiemspruiten (die dan 3 tot 5 cm lang zijn) afknippen en eten. Je kan ze ook langer door laten groeien, dan krijgen de spruiten meer blaadjes.

Kiemen kweken met een kiemschaal
Kiemen kweken met een kiemschaal

Wat kan je met kiemgroente?

Wat je maar wilt! De smaken van kiemgroente verschillen onderling. Zo zijn radijs-, groene radijs- en preikiemen vrij scherp van smaak. Alfalfa, rodekoolkiemen en broccoli sprouts zijn juist weer wat milder. Persoonlijk vind ik wat pittigere kiemgroenten lekker op brood met bijvoorbeeld hummus en andere groentes. Kiemgroenten kan je verwerken in salades, roerbakgerechten, soepen, omeletten. De kiemen kan je ook gebruiken als garnering van een mooi gerecht. Je kan verschillende kiemgroentes natuurlijk ook met elkaar combineren. Als je kiemen in huis hebt merk je dat je ze overal voor gaat gebruiken.

Zodra de kiemspruiten klaar zijn kun je ze het beste in de koelkast bewaren (bij zo’n 7 ºC). Bewaar de kiemen in een schaaltje en leg het dekseltje op het bakje om uitdrogen te voorkomen, er moet nog wel wat lucht bij kunnen. Microgroenten kunnen op het schoteltje of kweekbakje nog enkele dagen bij kamertemperatuur worden bewaard.

Kiemen kweken met een kiemschaal

Ben je bekend met kiemen kweken? Lijkt het je wat of juist niets? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *