6x duurzame kledinglijnen van winkels (die betaalbaar zijn)


Hoofdfoto duurzame kledinglijnen van winkels

In de update van de duurzame kledingchallenge vertelde ik dat ik opzoek was naar nieuwe kleding. Mijn zomergarderobe is nogal triest, gevuld met drie hempjes en misschien zes t-shirtjes. Tijd om mijn kast aan te vullen en een en ander te vervangen. Duurzame kleding is alleen (in sommige gevallen) erg prijzig. Daarom heb ik duurzame en betaalbare kledinglijnen van reguliere winkels op een rijtje gezet.

Hoe duurzaam zijn die ‘duurzame kledinglijnen’?

Ik val meteen met de deur in huis: de kleding is niet zo fair als kleding van ‘echte’ duurzame winkels. Vaak worden de items van de groene lijnen in dezelfde fabriek gemaakt. De materialen zijn weliswaar gerecycled en duurzaam, maar vaak is dat het enige duurzame aspect. Daarnaast doen veel bedrijven en winkels aan greenwashing. Dit is wanneer organisaties zich groener of meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Merken doen aan greenwashing om groen en duurzaam te lijken. Waarom? Omdat mensen duurzaamheid belangrijk vinden.

Toch betekent niet dat deze ‘conscious’ collecties slecht zijn. Een groene, duurzame kledinglijn kan het begin zijn naar een meer duurzaam beleid en naar meer kleding dat met aandacht en zorg is gemaakt. Daarnaast is het fijn dat mensen met minder budget (waaronder yours truly) toch duurzame kleding kunnen kopen. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel: Heb ik gecheat tijdens mijn duurzame kleding challenge ?

 

duurzame kledinglijnen: H&M Consciouscollectie

H&M – Conscious collectie

Voor mijn kledingchallenge begon kwam ik graag bij de H&M. Toch heb ik nooit bewust een blik geworpen op de conscious collectie van H&M. Totdat ik opzoek ging naar nieuwe betaalbare en duurzame zomerkleding. Ik ben blij verrast! In de collectie vind je basic hempjes, t-shirts en topjes gemaakt van zachte materialen. Naast basics verkopen ze ook meer ‘statement pieces’ zoals een hoge pantalon, prachtige jurk en off shoulder tops. Met name de middelste jurk staat hoog op mijn verlanglijst.

Materialen: biologisch katoen, tencell en lyocellmix. Lycoll is gemaakt van houtsnippers en tencell van houtpulp.
Pluspunten: het Fair Wage Project dat zich inzet voor betere werkomstandigheden en salarissen voor arbeiders in de fabrieken.
Prijsklasse: € 14,99 tot € 50,- (met een paar uitschieters)

duurzame kledinglijnen: Mango Committed

Mango – Committed lijn

Mango verkoopt duurzame kleding in hun Committed lijn. De lijn is pas net gestart en daardoor is collectie de vrij bescheiden. De lijn bestaat voornamelijk uit pantalons en wijde blousjes. Zelf beschrijft Mango de Committed lijn als een ‘capsulecollectie met een minimalistische stijl’. Eerlijk gezegd is het niet helemaal mijn cup of tea. Desondanks is het duurzaam, dus deze komt mooi op de lijst. Daarbij vind ik de sfeer van de collectie wel heel tof. Ik hoop dat Mango de collectie  binnenkort verder uitbreidt.

Materialen: biologisch en gerecycled katoen, gerecycled polyester en Tencel. De kleuren zijn natuurlijk of op basis van milieuvriendelijke verf.
Pluspunten: alle kledingstukken hebben internationale certificaten gekregen die de duurzaamheid garanderen.
Prijsklasse: € 25 tot € 120

duurzame kledinglijnen: ZARA Join Life

Zara – Join Life

Zara heeft sinds een tijdje de Join Life. In tegenstelling tot andere winkels is deze lijn verre van basic. De collectie bestaat uit opvallende prints, kimono tops en gekke pantalons. Persoonlijk ben ik hier groot voorstander van omdat duurzaam dan niet gelijk staat aan saai of basic. De denim jeans van de TRF collectie is ‘upcycled’. De broeken worden gemaakt van oude denim, plastic flesjes en gerecyclde katoen. Een extra pluspunt vind ik de prijs van de lijn. Volgens mij is de reguliere lijn van Zara duurder.

Materialen: oude denim, plastic flessen, gerycelde katoen en lycocell.
Pluspunten: gemaakt door middel van waterbesparende technologieën. De kledingfabriek werkt op basis van duurzame energie.
Prijsklasse:  € 12,95 tot € 50,-

duurzame kledinglijnen: C&A Biocotton

C&A: Biocotton

C&A heeft al jaren de biocotton lijn. Dit is een lijn die volledig is gemaakt van biologisch katoen. C&A is wereldwijd de grootste retailer in biokatoen (bron). De collectie bestaat uit hempjes, t-shirts, blousjes en enkele jurkjes. C&A zegt zelf bezig zijn met het verbeteren van de milieunormen, arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van leven van de arbeiders. Wat ik zelf bijzonder vind aan de biocotton lijn is dat het dezelfde prijs heeft als de reguliere ecollectie. Reden hiervoor is dat de biocotton lijn door deze (lage) prijzen toegankelijk is voor iedereen.

Materialen: biologisch katoen.
Pluspunten: het katoen is gecertificeerd door OCS of de GOTS.
Prijsklasse: € 4,50 tot € 19,90

duurzame kledinglijnen: Monki jeans

Monki – jeans collectie

Monki heeft geen speciale duurzame lijn of fair fashion collectie. Zij maken geen onderscheid tussen fair en niet fair. Sterker nog: alle jeans zijn gemaakt van biologisch katoen! Je vindt er cropped, high-waisted, mid-waisted, 90’s mom jeans en meer. De broeken vind je zowel online als in de winkels. Stiekem wil ik heel graag broek nummer twee (je bent een catlady of je bent het niet).

Materialen: alle jeans zijn gemaakt van biologisch katoen.
Pluspunten: de diversiteit van de collectie en de lage prijzen.
Prijsklasse: €25,- tot € 50,-

duurzame kledinglijnen: ASOS reclaimed vintage

Asos – reclaimed vintage

ASOS is in dit lijstje een beetje de vreemde eend. De webshop heeft niet echt een fair fashion lijn, maar verkoopt wel op haar eigen manker duurzame kleding. Dit doen ze met de reclaimed vintage collectie. ASOS koopt restpartijen op en verkoopt deze door (eventueel met kleine aanpassingen). Het is dus wel tweedehandskleding. In deze collectie vind je militaire stukken, klassieke denim en unieke accesoires. De items zijn er in beperkte oplage dus het is een kwestie van ‘nu of nooit’. In de collectie vind je items die je nergens anders vindt.

Materialen: tweedehands.
Pluspunten: de diversiteit: er zijn accessoires van een paar euro maar ook statement pieces van honderden euro’s.
Prijsklasse: €3,- tot € 225,-

Koop jij weleens kleding van duurzame kledinglijnen van reguliere winkels? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *