5x mijn beste blogtips


Dat bloggen meer is dan alleen een stukje typen weten de meeste bloggers wel. Als blogger ben je van alle markten thuis. Naast schrijver ben je fotograaf, marketeer, SEO expert en social media beheerder. Om het bloggen iets makkelijker te maken deel ik 5 van mijn beste blogtips.

In juni 2015 liep ik met het idee om een blog te beginnen. Maar eigenlijk wist ik niet zoveel over bloggen. Als blogger ben je eigenaar van je eigen stukje internet en je mag doen en laten wat je wil. Dat is tegelijkertijd eng (is het wel leuk?) maar ook tof (ik kan alles doen!). Door vallen en opstaan heb ik verschillende dingen geleerd, daarom leek het me leuk om een paar blogtips te delen die mij erg hebben geholpen:

Tip 1: installeer een plug-in die laat weten als je op je comments reageert.

Als iemand op je artikel reageert is dat hartstikke tof. Ik vind het zelf in ieder geval heel bijzonder dat iemand tijd (en zin) maakt om een reactie achter te laten. Vaak reageer ik zelf op de reactie om te laten weten dat ik het waardeer of om vragen te beantwoorden. Dit heeft alleen niet zoveel nut als diegene niet weet dat je op zijn comment reageert. Te vaak zie ik weken later dat iemand op mijn reactie heeft gereageerd. Dit probleem is simpel opgelost door de plug-in: Simple Comment Notification. Deze stuurt de lezer een e-mail als je op de reactie reageert. Twijfel je of je lezer een melding krijgt bij een reactie? Test het even uit door zelf een comment te geven op je artikel!

Tip 2: maak een flatlay ook echt flat

Ik vind het leuk om foto’s te maken en steek daar dan ook veel tijd en moeite in. Met name flatlays vind ik erg leuk om te doen. Je legt een paar fotogenieke items op een bepaalde manier neer en maakt van boven een foto, oftewel: een flatlay. Ik vroeg laatst aan Iris wat ze van mijn Instagramfeed vond. Ze wees me erop dat mijn flatlays niet echt flat zijn. Iets heel simpels wat ik zelf nooit zo doorhad. De foto’s waren vaak net iets te schuin waardoor het effect verloren gaat. Ik zie het zelf ook bij veel verschillende bloggers. Let er daarom op dat een flatlay ook écht flat is.

Tip 3: zoek een community (of creëer er zelf 1)

Een leuk aspect aan bloggen is dat je gelijkgestemden kan ontmoeten. Zelf zit ik in de Faceookgroep ‘Groene Bloggers Nederland‘. In deze groep kletsen we over groene dingen, vega(n) food of blogdingen. Het kan erg handig (en gezellig!) zijn om een groep te hebben waarbij je ideeën kan uitwisselen. Het blogwereldje kan soms ingewikkeld zijn en zo’n groep is een handige hulp. Wat kan je vragen voor een samenwerking en welke camera is de beste? Allemaal vragen die je in zo’n groep kan stellen. Vraag rond in Facebookgroepen of er zo’n groep is of creëer er zelf eentje!

Tip 4: gratis is niet echt gratis

Hoera, een mailtje in je inbox! Of je een nagellakje wil ontvangen in ruil voor een artikel? Ja tof, niet te geloven dat je zomaar iets gratis krijgt! Nou, je krijgt het ook niet écht gratis. Je moet er namelijk aandacht aanwijden. Je schrijft een blogpost, maakt foto’s, bewerkt deze en verspreidt het artikel op sociale media. Al die moeite voor een potje nagellak t.w.v. €5,-. Klinkt niet alsof je echt wat gratis krijgt toch? Natuurlijk is het niet erg om te werken met een barterdeal. Als je staat achter het product of het merk dan is het geen enkel probleem. Maar vergis je niet in de waarde die je blog (en je lezers) hebben. Lees meer over gratis producten bij Team Small Business.

Tip 5: installeer Yoast

Yoast wordt je allerbeste vriend. De plug-in Yoast SEO laat stap voor stap zien hoe je je blogpost SEO-proof maakt voor Google. SEO staat voor Search Engine Optimalisation en helpt plaatsen van je artikel in de zoekresultaten. Als je één van mijn blogtips gaat opvolgen, dan asjeblieft deze. Installeer de plug-in en maak voor elk artikel zoveel mogelijk bolletjes groen. Als je Yoast al gebruikt wil ik je als tip meegeven dat je ook daadwerkelijk een goed zoekwoord invult. Het is makkelijk om het soms te skippen of een onzinwoord in te vullen omdat je niet precies weet waar je artikel opgaat. Voornamelijk met persoonlijke artikelen is dit lastig. Probeer je toch te focussen op één woord zodat het artikel niet verloren gaat. Tip: Google Keyword Planner laat zien hoeveel mensen daadwerkelijk zoeken naar een bepaald zoekwoord.

Fijne websites met blogtips:

Zo, dit waren mijn vijf beste blogtips om bloggen iets makkelijker en effectiever te maken. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Heb jij nog een paar blogtips? Laat het dan zeker even achter in de comments zodat we elkaar kunnen helpen!

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *