Review: intieme zeespons van Natural Intimacy


2x de zeespons van Natural Intimacy

Een zeespons is een duurzaam alternatief voor een tampon. Ik heb de zeespons een aantal maanden getest. Is het echt zo fijn? En is het überhaupt wel veilig?

Disclaimer: dit hele artikel gaat over menstruatie, sponsjes en bloed. Mocht je hier bang voor zijn dan raad ik je aan weg te klikken.

Van Natural Intimacy kreeg ik de vraag of ik zeesponsjes wilde testen. Ik was meteen nieuwsgierig. Een tijd terug las ik namelijk een review van Iris over zeesponsjes bij Moderne Hippies. Ik vond dit zo razend interessant dat ik het ook wilde proberen. Zeesponsjes kan je namelijk gebruiken als een tampon tijdens je menstruatie. Een zeespons is alleen een stuk beter voor je lijf en het milieu. Nadat ik Iris 101 vragen had gesteld, ging ik aan de slag!

Wat zijn zeesponsjes

Een spons is een meercellige diersoort. Ze hebben geen organen, spieren of zenuwen. Net zoals een plant kunnen ze niet nadenken of pijn voelen. Dit klinkt gek, maar het is dus een soort plant. De zeespons is vegan. Sponzen leven in zeeën en oceanen. De spons zet zich vast op de zeebodem en vangt voedsel door het water te filteren via zijn kleine poriën. De spons kan je gebruiken voor schoonmaken, baden, olie op de huid aanbrengen en als natuurtampon. En over dat laatste gaat deze review. Intimate Intimacy haalt zijn sponzen uit de Middelandse-Zee. Sponzen groeien terug als ze gesnoeid worden. De sponzen zijn van absorberend, duurzaam, non-toxisch en 100% biologisch afbreekbaar. Er zijn gebleekte en ongebleekte varianten verkrijgbaar. De spons kan worden uitgewassen en hergebruikt.

Inhoud zakje zeespons van Natural Intimacy

Waarom zou je een zeespons gebruiken

Tampons worden vaak (schoon)gemaakt met chemische ingrediënten/stoffen. Onder andere pesticiden, chloor en zelfs asbest zijn al gedetecteerd in tampons. Niet echt fijn om dat in je intieme zone te gebruiken. Nu heb je tampons die alleen bestaan uit katoen, zoals Yoni. Maar tijdens je menstruatie gooi je toch regelmatig tampons of maandverband weg. Dat zorgt voor ontzettend veel afval. Ook kan je last hebben van vaginale droogheid of een gevoelige huid. Dan is het niet fijn om een tampon te gebruiken. Maar een tampon kan soms juist heel handig zijn, bijvoorbeeld met zwemmen. Dan kan een zeespons een uitkomst zijn.

Een aantal voordelen op een rijtje van de zeespons:

 • 100% natuurlijk
 • Biologisch afbreekbaar
 • Van nature antibacterieel en hypoallergeen
 • Zeer absorberend
 • Herbruikbaar
 • Goedkoop
 • Geschikt voor de gevoelige huid
 • Helpt bij vaginale droogheid
 • Op maat te knippen

Droge en natte zeespons van Natural Intimacy

Hoe gebruik je een zeespons?

Houdt de spons onder een stromende kraan. Knijp lichtjes zodat het water goed de hele spons doordringt. Knijp daarna de spons uit. Voila klaar! Het sponsje kan je net als een tampon 4-8 uur laten zitten. De spons verwijderen gaat makkelijk. Het is natuurlijk even wennen want je hebt geen touwtje waar je aan kan trekken. Het sponsje haal je eruit door hem bij zijn ‘nekvel’ te pakken. Als je gehurkt gaat zitten en kracht zet kan je er gemakkelijk bij (alsof je moet poepen zeg maar ). Mocht je dit eng vinden dan kan je met een naald een katoenen draad door het midden van de spons rijgen. Dan werkt het net als een tampon. Fun fact: je kan ook vrijen ondanks het ingebrachte sponsje.

En hoe doe je dat in het openbaar? Dat is iets lastiger en tegelijk ook een nadeel. Je kan lastig met je bebloede spons naar de kraan lopen. Breng dus voor vertrek een nieuwe zeespons in. Dan ben je in ieder geval een paar uur verzekerd. Of neem standaard een plastic zakje + extra spons mee voor de zekerheid. Dan kan je tussendoor wisselen. Stop ook altijd een flesje water mee. Dan kan je in het ergste geval de spons uitspoelen in de wc. En ja dat is ranzig, maar het is je eigen menstruatiebloed. Zorg dus dat je je goed voorbereid.

Intieme zeespons van Natural Intimacy

Zo’n spons lijkt enorm

Dat klopt! Eerlijk gezegd schrok ik me ook wezenloos. Het leuke van een zeespons is dat je hem op maat kan knippen. Het is even passen en meten wat voor jou werkt. Als je niet heel heftig ongesteld bent dan kan je de spons kleiner knippen. Zelf vind ik het handig om twee sponzen te hebben. Eentje voor zwaardere dagen en eentje voor lichtere dagen. De foto’s die ik voor dit artikel gebruik is trouwens niet ‘mijn maat’. Zoals je je wel kan voorstellen maak ik altijd van tevoren een foto. Deze is dus niet gebruikt voor de foto.

Geknipte zeespons van Natural Intimacy

Hoe maak ik de spons schoon?

 • Schoon: was de spons goed onder warm water met een klein beetje handzeep of intieme zeep.
 • Nog schooner: laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje met 1:10 water (appel)azijn mix. Een paar druppeltjes Tea Tree olie erbij desinfecteert nog beter.
 • Helemaal schoon: laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje water met 1 lepel baksoda. Dit verfrist en herstelt de spons.

Laat de spons in een goed geventileerde plek opdrogen.

Mijn ervaring met de zeespons

Ik heb gemengde gevoelens. Als je eenmaal de juiste maat hebt geknipt voor je spons dan werkt het prima. Doordat de spons nat is, gaat het inbrengen gemakkelijk. Elke vrouw herkent denk ik het vreselijke gevoel wel van een droge tampon? Nou dat heb je hiermee dus niet. Het verwijderen ging wel oké. Het is natuurlijk geen zwart gat tussen je benen, dus erg ver kan de spons niet zijn. Toch vind ik het toch wel een beetje eng en onhandig. Ook de spons schoonmaken is even wennen. Ik ben gewend dat je de tampon weg gooit en het nooit meer ziet. Dat is nu niet het geval. Eerlijk gezegd vond ik dat niet heel prettig. Maar aan de andere kant bedenk ik me ook meteen hoe raar het is om alles weg te gooien en hoeveel afval dat creëert.

Het is niet vreselijk ranzig, maar ook niet mega fantastisch. Het is even wennen met inbrengen, verwijderen en schoonmaken. Maar als je het eenmaal doorhebt en eraan bent gewend is het oké. Dan voelt het veel gekker om meerdere malen een gebruikte tampon/maandverbandje weg te gooien. De spons voel ik niet zitten en ik vind het fijn dat dit een milieuvriendelijke oplossing is. Dit lijkt me voor vrouwen die bijvoorbeeld moeite hebben met tampons een goede oplossing.

De intieme zeespons vind je voor € 14,85 bij Natural Intimacy.

*Dit product heb ik opgestuurd gekregen van Natural Intimacy

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *