Anticonceptie zonder hormonen: de LadyComp


Natuurlijke anticonceptie LadyComp

Op zoek naar anticonceptie zonder hormonen? Iris van The Sea Is My Cup Of Tea vertelt vandaag over de Ladycomp. Dit handige apparaatje houdt je cyclus in de gaten door simpelweg je temperatuur te meten.

 Als sinds ik tiener ben gebruik ik anticonceptie. Hierdoor weet ik niet eens hoe mijn lichaam is zonder al die hormonen. Op dit moment heb ik een hormoonspiraal maar mijn innerlijke hippie wil liever anticonceptie zonder hormonen gebruiken. Een tijdje geleden sprak ik Iris van The sea is my cup of tea hierover en zij vertelde over de LadyComp. Dit leek me perfect voor een blog. Vandaag vertelt Iris over haar ervaring met de Ladycomp!

Sinds begin 2015 ben ik overgestapt op natuurlijke anticonceptie. Na zeven jaar de Nuvaring en een jaar de spiraal te hebben gebruikt, was ik de hormonen en vele vage bijwerkingen zat. Ik ging op zoek naar alternatieven en vond de LadyComp. Over die keuze krijg ik vaak vragen van anderen die stiekem nieuwsgierig zijn. Hoe werkt dat precies en is het wel veilig? Ook Claire vond het een interessant onderwerp en vroeg om er een gastblog over te schrijven. Ik deel graag mijn ervaringen en redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie, want wellicht ervaar jij ook bijwerkingen van hormonale anticonceptie of ben je gewoon benieuwd naar de alternatieven.

De overstap naar anticonceptie zonder hormonen

De reden voor mij om te stoppen met hormonen was toen ik een hormoonspiraal had en hele rare bijwerkingen ervaarde. Ik had af en toe acute extreme buikkrampen die op weeën leken, flinke haaruitval en, op 21-jarige leeftijd had ik voor het eerst in mijn leven te maken met acné. Ik werd niet meer ongesteld, wat wel vaker voorkomt bij spiraalgebruik. Al met al voelde het niet goed. Na onderzoek bleek de haaruitval te komen door mijn anticonceptie methode. Daarom besloot ik hier direct mee te stoppen. Tegelijkertijd liet ik me inspireren door het verhaal van yogi Lauri op Moderne Hippies. Hierdoor kwam ik terecht bij een hormoonvrij alternatief: de LadyComp. Eerst was ik heel huiverig. Als er één ding is wat ik niet heb is het een kinderwens. Echter weet ik nu precies hoe mijn lichaam werkt, hoe warm ik ben in elke fase van mijn cyclus en wanneer ik vruchtbaar ben. Dat geeft vertrouwen.

Hoe werkt de eisprong ook al weer?

De LadyComp is een cycluscomputer. Deze berekent waar je je in je cyclus bevindt op basis van temperatuurmetingen. Zoals je je misschien nog kunt herinneren van de biologieles van vroeger, is de balans van hormonen anders in verschillende fasen van je cyclus. Dit heeft tevens invloed op je temperatuur. Wist je bijvoorbeeld dat je bijzonder koud bent wanneer je je eisprong hebt? En dat na je eisprong je temperatuur juist veel hoger wordt tot aan je menstruatie, onder invloed van progesteron? In deze fase van je cyclus ben je niet vruchtbaar. Je lichaam doet aan natuurlijke anticonceptie: een eisprong is niet meer mogelijk, je vaginale slijm wordt ondoordringbaar voor spermacellen en je baarmoedermond sluit en keert naar binnen.

Het is niet nodig om de hele maand hormonen te slikken, terwijl je slechts 18-24 uur van je cyclus vruchtbaar bent. Spermacellen kunnen alleen overleven in het vrouwelijk lichaam in de dagen dat je eisprong nadert en je vaginale slijm bepaalde eigenschappen heeft. Dit kan je zelf waarnemen. In andere fasen van je cyclus kunnen spermacellen nooit meer dan twee uur overleven in het vrouwelijk lichaam. Als je dit interessant vindt kun je hier meer over lezen in het boek Taking Charge of Your Fertility. Ik raad dit boek ten zeerste aan als je geïnteresseerd bent in natuurlijke anticonceptie. Met dit boek begrijp je hoe je lichaam werkt.

Natuurlijke anticonceptie LadyComp

Natuurlijke anticonceptie LadyComp

Hoe werkt de LadyComp?

De LadyComp registreert de eisprong en berekent wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Dit doe je door iedere ochtend, direct na het wakker worden, je temperatuur te meten onder je tong. De LadyComp geeft dan rood licht (vruchtbaar) of groen licht (niet vruchtbaar) voor die dag. Belangrijk is dat je minstens vijf uur hebt geslapen. Mocht je er ’s nachts uit zijn geweest, dan is het belangrijk dat je weer een uur hebt geslapen. Lukt dat een keer niet, heb je een feestje gehad, veel alcohol gedronken of heb je koorts? Dan sla je die meting die dag over en gebruik je een extra voorbehoedsmiddel, zoals een condoom.

Natuurlijke balans en de maancyclus

Wat ik zelf het fijnste vindt aan het gebruiken van de LadyComp is dat je in tune komt met je eigen lichaam. Ik weet precies wanneer ik mijn eisprong heb, hoe warm ik ben in elke fase van mijn cyclus en wanneer ik mijn menstruatie kan verwachten. Ook loopt mijn cyclus nu gelijk met de maan. Met volle maan heb ik mijn eisprong, met nieuwe maan word ik ongesteld. Sommige vrouwen hebben dit andersom. Daarover kun je meer lezen in het boek Moon Time.

Ik vind het fijn om mijn natuurlijke balans te hebben gevonden. Mijn LadyComp geeft doorgaans 11 dagen per maand rood licht en 19 dagen groen licht. Zelf weet ik precies wanneer ik vruchtbaar ben en wanneer niet, maar het is een fijne zekerheid om de LadyComp te gebruiken.

Natuurlijke anticonceptie LadyComp

De betrouwbaarheid van de Ladycomp

Ik denk dat er veel misverstanden bestaan rondom de veiligheid van deze methode van anticonceptie. Ikzelf gebruik de LadyComp nu bijna drie jaar zonder problemen. En ondertussen gebruiken ook veel andere vrouwen die ik ken het naar tevredenheid. De LadyComp is 99,3% betrouwbaar en heeft een Pearl Index van 0,7. De LadyComp is van oorsprong Duits en al meer dan 30 jaar op de markt als veilig voorbehoedsmiddel. De Zwitserse Lilian Bonnema bracht de LadyComp naar Nederland en beantwoord met heel veel geduld en aandacht vragen die je misschien hebt. Ik heb zelf in ieder geval veel mailcontact met haar gehad voor ik de knoop doorhakte!

Tip: op mijn eigen blog schreef ik ook over mijn ervaringen met de LadyComp en geef ik meer informatie over deze natuurlijke anticonceptiemethode.

Heb jij wel eens anticonceptie zonder hormonen overwogen? Wat zijn jouw ervaringen?

*Dit artikel bevat affiliatelinkjes

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *