Hotspot: Eureka in Zwolle | Vegan proeverij


Eureka Zwolle

Eureka in een sociaal-culturele vereniging in Zwolle. Bij deze vereniging kan je van woensdag tot zaterdag terecht voor een goedkoop diner. En op woensdag serveren ze zelfs veganistisch. Een tijd terug organiseerden ze een vegan proeverij, deze mocht ik absoluut niet missen.

Wat is sociaal-cultureel vereniging Eureka?

Eureka is opgericht in 1992 als een sociaal-culturele vereniging. Deze vereniging organiseert allerlei activiteiten. Van woensdag tot en met zaterdag kan je eten in het eetcafé. En bijna iedere avond kan je terecht in een gezellig kroegje. Op de maandagavond wordt het sfeervolle eetcafé gebruikt voor de jamsessies en het Open Podium. Ook heeft Eureka vier ateliers en een studio annex oefenruimte beschikbaar voor kunstenaars. In de Bovenzaal worden de concerten en de feestjes georganiseerd. Ook vindt er af en toe een theatervoorstelling plaats. Verder organiseert Eureka samen met wijkcentrum De Enk het Koningsdagfestival op het Assendorperplein. Kortom: er is genoeg te doen. Het bijzondere van deze vereniging is dat het draait op vrijwilligers. Van bestuur tot afwashulp: iedereen is vrijwilliger.

Het eetcafé

Op woensdag tot en met zaterdag kan je eten in het eetcafé. Deze vind je op de begane grond. Wanneer je het café instapt wordt je omringd door oranje muren, een houten vloer, groene planten en gezelligheid. Het gevoel als je binnenstapt is het beste te omschrijven als een huiskamersfeer. Op de houten tafeltjes staan altijd kaarsen (in een wijnfles) en een bloemetje. Vanaf 18:00 uur kan je hier terecht voor een hapje (wel even reserveren!) en na 22:00 uur verandert het in een kroegje. Op woensdag is het menu vaak geheel vegan. Alle andere dagen worden maaltijden met vlees bereid. Hongerig op een andere dag? Vegetariërs kunnen de rest van de week ook mee eten. Wel even van tevoren aangeven, dan wordt hiermee rekening gehouden.

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Vegan proeverij bij Eureka

In april deed ik mee met de Vegan Challenge. Tijdens deze challenge at ik gedurende 30 dagen geen dierlijke producten. Geen eieren, geen zuivel en geen honing. Om deze challenge feestelijk af te sluiten wilde ik iets leuks doen. Toevallig zag ik op de Facebookpagina van Eureka dat ze een vegan proeverij organiseerden. Voor slechts €10,- werd je volgestopt met allerlei vegan hapjes. Dat klinkt goed toch? Ik had al een keer eerder bij Eureka gegeten en dat was heerlijk. Deze proeverij kon dan niet anders dan lekker zijn. Op een zondagmiddag namen we van 14:00 tot 18:00 plaats in het eetcafé.

Ik nam mijn vriendin Saskia mee. Sinds kort houdt zij zich ook bezig met glutenvrij en vegetarisch eten. Samen hebben we de hele middag gekletst en genoten van al het lekkers. Zo kregen we onder andere taco’s, rijst in wijnbladeren en nachos. Het hoogtepunt was toch echt wel het kokosijs met chocolade. Ik weet niet hoe ze het maken, maar om je vingers bij af te likken. Stiekem hadden we zelfs twee bakjes genomen. Zo lekker! Zo’n middag van 14:00 tot 18:00 lijkt lang, maar het vloog echt voorbij. Het café zat best wel vol met mensen en het was ontzettend gezellig. Er hangt echt een fijne sfeer in het café.

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle
Mijn blije hoofd na al dat lekkers.

Aanrader of afrader?

Ik vind Eureka echt een aanrader. Mocht je een dagje in Zwolle zijn, kom dan zeker even langs. Elke week verandert het menu. Bekijk dus zeker de Facebookpagina van Eureka mocht je in de buurt zijn. De prijzen van een diner liggen altijd rond de €10,00 en als lid kost het maar €7,50. Voor dit bedrag krijg je ook nog eens een driegangen menu. Ik vind dit echt spotgoedkoop. Daarnaast vind ik het heel mooi dat Eureka veganisme op zo’n leuke manier verspreid. Daarbij is het eten ook heel lekker, niet geheel onbelangrijk.

Praktische informatie

Openingstijden: woensdag t/m zaterdan van 18:00 – 20:30 uur.
Adres: Assendorperplein 9, 8012 TW Zwolle
Prijzen:  €10,- voor een driegangen menu (als lid € 7,50)
Reseveren: telefonisch (038 – 4222903) of via mail (reserveren.eetcafe@eureka-zwolle.nl)
Website: http://www.eureka-zwolle.nl/

Ben jij weleens bij sociaal-cultureel vereniging Eureka geweest? Of heb je weleens een vegan proeverij gedaan? Let me know!

 

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *