Update: hoe gaat de duurzame kleding challenge?


duurzame kleding challenge update

Ik zit nu op de helft van de duurzame kleding challenge. Dat betekent dat ik al drie maanden geen fast fashion heb gekocht. Tijd voor een update!

Huh wat, welke challenge?

Voor als je het hebt gemist: ik doe sinds januari een duurzame kleding challenge. Deze challenge is geïnspireerd op de ‘6 Months No New Clothes Challenge’ van Joy. Tijdens deze challenge koop je een halfjaar lang geen fast fashion items. Wat wel mag is: Do It Yourself (DIY), ruilen, tweedehands en vintage. Zelf heb ik aan de challenge toegevoegd dat ik wel duurzame kleding mag kopen. Wat duurzaamheid is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Voor mij houdt het in dat ik bewust kies voor kleding dat met zorg is gemaakt.

Er zijn heel veel redenen waarom ik deze challenge ben aangegaan. Ten eerste vond ik het zonde om geld uit te geven aan kleding die ik niet nodig had. Een minimalist zal ik niet zo snel worden, maar mindermalist wel. Ook ligt er bijna maandelijks een nieuwe collectie in de winkel. Nu ben ik niet verplicht om steeds het nieuwste van het nieuwste te kopen. Maar toch merk ik dat ik gevoelig ben voor trends. Ik wil er toch een beetje hip bijlopen. Hierdoor hangt het merendeel van mijn kast vol met items die ik slechts tijdelijk draag. Nu kan bijvoorbeeld dat ene jasje echt niet meer. Ook vind ik het jammer dat kleding zijn waarde verliest. De prijzen zijn laag, de materialen zijn kwalitatief niet altijd goed en veel mensen lopen in hetzelfde. Kleding was (en is!) een manier om je creativiteit te uiten. Doordat grote prijsvechters hippe kleding voor een lage prijs aanbieden loopt iedereen in dezelfde stijl rond. Creativiteit is soms ver te zoeken.

Tijd voor verandering! Het doel van de challenge is om creatiever te worden, respectvoller met kleding om te gaan en om geld te besparen.

Foto door Iris Zaagman
Foto door Iris Zaagman

Hoe gaat de challenge?

De challenge gaat heel erg goed. In de eerste week heb ik me afgemeld van alle nieuwsbrieven. Ik werd gek van alle sale spam in mijn mailbox. Ook heb ik de Facebookpagina’s van een paar winkels unliked. Het valt me op dat veel winkels bijna om de twee weken een nieuwe collectie hebben. Om gestoord van te worden. Nouja, als je daar tenminste gevoelig voor bent zoals ik. Ik heb altijd het idee dat ik dan moet kopen, kopen, kopen. Deze challenge geeft me dan ook heel veel rust. Ik ben niet iemand die snel overprikkelt raakt, toch voel ik me nu een stuk rustiger. Als ik door de stad loop hoef ik nergens naar binnen. Ik hoef niets te passen of te kopen. Hierdoor ben ik niet echt leuk om mee te shoppen, maarja dat is dan maar even zo.

Tegelijkertijd ontdek ik veel nieuwe dingen. Voor deze challenge hield ik niet zo van tweedehands kleding. Althans, ik wist niet zo goed waar je leuke tweedehands kleding kon vinden. Na een tijdje speuren heb ik een paar leuke tweedehands adresjes en webshops gevonden. Ook heb ik dankzij deze challenge een paar leuke tweedehands items mogen toevoegen aan mijn gardrobe. En nog leuker: ik heb er een onwijs toffe samenwerking door gekregen. Daarnaast zijn de mensen in mijn omgeving ook heel enthousiast. Zo ben ik samen met mijn schoonmoeder naar Amsterdam geweest om tweedehands te gaan shoppen. Oke, we vonden weliswaar niets, maar het was wel heel gezellig. Ook heb ik het plan om binnenkort aan een naaicursus te beginnen. Items met mijn kledingkast probeer ik ook steeds op een andere manier te combineren. Kortom: ik doe mijn best om creatiever te zijn.

Gaat het nog lastig worden?

Stiekem ben ik toch een beetje bang. De nieuwe lente- en zomercollectie ligt alweer in een aantal winkels. Leuke topjes, luchtige blousjes en mooie rokjes hangen in de rekken. Natuurlijk heb ik al een aantal zomerse items, maar niet genoeg om de hele zomer mee te redden. Gelukkig kwam ik er via Liset achter dat C&A, H&M, ZARA en Mango een duurzame kledinglijn hebben. Nu kan je erover discussieëren of dat wel fair genoeg is. Het kan natuurlijk altijd groener, duurzamer en transparanter. Desondanks is dit voor een student met een klein budget een goed alternatief. Daarnaast blijf ik natuurlijk speuren in de kringloop en tweedehands winkels. Als je nog leuke tips hebt, dan hoor ik het graag!

Artikelen rondom de duurzame kleding challenge

Vond je deze update leuk om te lezen? Heb je leuke tips voor fair zomerkleding? Let me know!

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *