DIY: vegan lippenbalsem met slechts drie ingrediënten


DIY vegan lippenbalsem

Van Natural Heroes mocht ik een paar producten uitkiezen voor een DIY. Als lippenbalsem-verslaafde koos ik natuurlijk voor een vegan lippenbalsem. Deze DIY maak je al met maar drie ingrediënten! 

Wat is Natural Heroes?

Natural Heroes is een webshop met natuurlijke beauty en cosmeticaproducten. Alle producten worden persoonlijk geselecteerd en benoemd tot ‘natuurlijke helden’. In de webshop vind je grondstoffen om je eigen verzorgingsproducten mee te maken. Waarom? Tegenwoordig staan op producten etiketten vol met gekke ingrediënten die je niet kan uitspreken én waarvan je niet weet wat ze doen. Helemaal nergens voor nodig vindt Natural Heroes. Natuurlijke ingrediënten zijn duurzamer, effectiever en een stuk betaalbaarder. Als je zelf beautyproducten maakt, weet je ook wat erin zit. Precies om die reden is de webshop Natural Heroes begonnen. Het doel? Iedereen kennis te laten maken met natuurlijke ingrediënten en grondstoffen.

Candelilla wax

Candelilla wax als vervanger voor bijenwas

Natural Heroes vroeg of ik een leuke DIY wilde bedenken met hun producten. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Als lippenbalsem-verslaafde wilde ik heel graag vegan lippenbalsem maken. Negen van de tien keer zit daar bijenwas in. En wanneer er geen bijenwas in zit, is het merk vaak niet dierproefvrij. De struggle is real! Daarom leek het me leuk om vegan lippenbalsem te maken. In plaats van bijenwas gebruik ik candelilawax.

Candelilla wax is afkomstig van de candelilla struik in Mexico. Het is een streng gecontroleerd duurzaam proces. De wax wordt alleen geoogst door speciaal opgeleide werkers genaamd candelilleros. Candelilla wax is dus een milieuvriendelijk en plantaardig alternatief voor bijenwas. De wax kan je gebruiken in zelfgemaakte crèmes en balsems. Het houdt vocht vast en zorgt voor intensieve verzorging. Ook maakt het je DIY product stevig. Ideaal voor crème deodorant en lippenbalsem.

Lavenolie, shea boter en castor olie

Wat kan je gebruiken voor de lippenbalsem

Het leuke van een DIY project is dat je zelf de ingrediënten kan kiezen. Mocht je bijvoorbeeld de voorkeur hebben voor amandelolie of cacaoboter dan kan je die twee ingrediënten gebruiken. In principe is geen enkele olie of boter echt fout. Elk ingrediënt heeft zijn pluspunten. Ook kan je verschillende soorten olie met elkaar combineren. In de shop van Natural Heroes kan je rondkijken bij de verschillende categorieën. Zo kan je kijken welk ingrediënt het beste bij jouw past. Ik koos de volgende ingrediënten:

 1. Caster olie: ook wel wonderolie genoemd. De olie zorgt voor een glossy laagje. Daarnaast kan caster olie ook je haar gezonder en dikker maken. Je kan het ook gebruiken als wimper- en wenkbrauwserum of als haarmasker.
 2. Sheaboter: hydrateert, beschermt, heelt en stimuleert de celvernieuwing van de huid. Daarnaast is de boter rijk aan vitamine A, E en F en biedt het ook een lichte bescherming tegen de zon.
 3. Candelilla wax: plantaardige vervanger van bijenwas. Voegt een glossy laagje toe en zorgt voor hydratatie.
 4. Lavendel essentiële olie: werkt kalmerend en ontspannend. Ook helpt het de huid sneller te herstellen bij wondjes. Geschikt voor huidproblemen zoals acne en eczeem. Lavendel ruikt daarnaast nog eens heel lekker.

ingrediënten vegan lippenbalsem

Shea boter

Castor olie

Candelilla wax

Ingrediënten vegan lippenbalsem

De vuistregel voor het maken van lippenbalsem is dat je twee delen olie, een deel was en een deel boter aanhoudt. Voor één lippenbalsem wordt de verhouding in dit geval dan:

 • 15 ml castor olie
 • 5 gram sheaboter
 • 5 gram candelilla wax
 • Een paar druppels essentiële lavendel olie (optioneel maar wel aan te raden)

Voor meerdere lippenbalsems kan je de ingrediënten verdubbelen. Test ondertussen of je de verhoudingen goed vindt. Je kan de formule testen door een koude lepel door het mengsel te roeren. De balsem stolt dan meteen. Dan kan je voelen of je de lippenbalsem creamy genoeg vindt. Mocht je het mengsel te hard vinden dan kan je het opnieuw smelten en er extra olie aan toevoegen. Op die manier kan je de perfecte formule voor jou maken. No worries: er kan niet zoveel fout gaan.

DIY vegan lippenbalsem

Bereidingswijze vegan lippenbalsem

 1. Weeg alle ingrediënten af en zet het klaar.
 2. Smelt alle ingrediënten au bain-marie. Let op: het smelt heel snel dus let goed op. Je kan ook gebruik maken van een theelicht.
 3. Roer alles door elkaar met een houten lepel.
 4. Als alles gesmolten is kan je een paar druppels essentiële olie toevoegen. Ik voegde zelf vier á vijf druppels toe. Dit is optioneel maar zorgt er wel voor dat je lippenbalsem lekker ruikt.
 5. Giet de lippenbalsem in een blikje, potje of in een lipstick verpakking. Voorzichtig want het mengsel is heet. Gebruik bij voorkeur een trechter.
 6. Stop de lippenbalsem voor ongeveer 10 minuten in de koelkast.
 7. Klaar!

DIY vegan lippenbalsem
vegan lippenbalsem

Een paar tips:

 1. Maak alle gebruiksmiddelen na afloop schoon met heet water en zeep. Wax wordt hard dus het is lastig te verwijderen.
 2. Varieer een keer met soorten oliën voor verschillende finishes.
 3. Voeg een paar theelepels kleurstof toe voor een gekleurde lippenbalsem.
 4. Voeg een paar essentiële oliën toe voor lippenbalsem met een smaakje. Denk bijvoorbeeld aan vanille essence.
 5. Voorzie je vegan lippenbalsem van een labeltje voor een leuk effect.

Ik ben heel enthousiast over deze DIY vegan lippenbalsem. De balsem is net zo creamy en verzorgend als reguliere lippenbalsem. En dan is het ook nog een stuk milieuvriendelijker, diervriendelijker én goedkoper. Zoals je ziet aan de foto’s boven het kopje ingrediënten, heb ik maar een fractie van de ingrediënten gebruikt. Omgerekend kosten deze lippenbalsems nog geen €1,20 per stuk. Daarbij kan je met deze verpakkingen heel veel lippenbalsems (en andere dingen) maken. Hoe leuk is het om een zelfgemaakte vegan lippenbalsem cadeau te doen? Ik zou er in ieder geval erg blij van worden.

Alle producten van deze DIY vegan lippenbalsem vind je in de webshop van Natural Heroes.

Maak jij weleens je eigen beautyproducten? Let me know!

*Dit artikel bevat affiliatelinkjes. Dit kost jou niets meer
maar hierdoor krijg ik een klein percentage van jouw aankoop❤

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *