Vegan eetdagboek #1 van de Vegan Challenge


De Vegan Challenge is begonnen! Om mezelf te motiveren houd ik vanaf nu wekelijks een vegan eetdagboek bij. Daarnaast geef ik een update over hoe de challenge verloopt. Spoiler: het is lastiger dan ik dacht!

Op 1 april is de Vegan Challenge begonnen. Vorig jaar wilde ik heel graag meedoen maar op dat moment was ik net aan het stoppen met roken. Oke na die poging was ik wel weer begonnen, maar nu ben ik écht alweer vier maanden rookvrij. Reden genoeg om in april te starten met de Vegan Challenge. Ik ben iets later begonnen dan de rest, aangezien ik twijfelde of ik wilde meedoen. Het is toch een beetje lastig in combinatie met afstuderen. Desondanks ben ik op maandag gestart met de Vegan Challenge!

Wat is de Vegan Challenge?

De Vegan Challenge is een initiatief van het Nederlands Vereniging voor Veganisme. Twee keer per jaar wordt de Vegan Challenge georganiseerd in de maanden april en oktober. De challenge is om een maand lang veganistisch te eten. De organisatoren helpen je daarbij door dagelijks een nieuwsbrief te sturen met recepten. Alle recepten zijn makkelijker en supermarkt vriendelijk. Via sociale media kom je in contact met andere deelnemers. Zo is er een speciale Vegan Challenge Facebookgroep. Hier kan je brandende vragen stellen aan de diehard vegans. Het doel van de challenge is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met plantaardig eten. Meer info lees je op de website van de Vegan Challenge.

Waarom doe ik mee met de Vegan Challenge

Ik eet vegetarisch en zoveel mogelijk veganistisch. Althans, dat dacht ik. Wist je dat Rivella niet vegan is? Ook sommige broden, pasta’s en andere ingrediënten bevatten soms ei of melk. Ik doe mee met de Vegan Challenge omdat ik vind het leuk om mezelf uit te dagen. Daarnaast vind ik het belangrijk voor zowel de dieren als het klimaat om meer plantaardig te eten. Misschien kan ik met een paar simpele veranderingen mijn ecologische voetafdruk verkleinen. Ik heb niet als doel om helemaal vegan te eten. Toch weet je het maar nooit na deze challenge. Om mij te helpen zijn er een aantal handige vegan websites die ik kan raadplegen. Gewoon Vegan is op dit moment mijn favoriet. Op deze website staan supermarktproducten die gewoon vegan zijn. Om mijzelf (en jullie) te motiveren tijdens de challenge houd ik een vegan eetdagboek bij!

Even een sidenote: ik begin net met de Vegan Challenge en ik vind het nog erg lastig. Het is voor mij even wennen wat ik precies wel en niet kan eten. Mocht je leuke tips of snelle recepten hebben dan hoor ik het natuurlijk graag. Bedenk wel dat ik niet letterijk alles laat zien wat ik eet omdat dan mijn telefoon geheugen na een dag al vol zit van alle foodfoto’s haha.

Vegan Challenge voorbereidingen

Vegan Challenge boodschappen

Om mij voor te bereiden op de Vegan Challenge ben ik samen met twee hardcore vegans (hoi Shayra en Savanna!) naar de Albert Heijn gegaan. Zij lieten mij zien welke producten vegan waren zodat ik niet zou verhongeren. Hierboven zie je een deel van de buit. Dit zijn vooral de luxe producten. Fijn zo’n boodschappen rondje want ik wist niet dat die cheapass duo penotti vegan was. De biologische pesto van de Albert Heijn is de enige zonder kaas. Kan ik toch genieten van mijn (niet zo) culinaire pasta pesto. Het enige wat ik nog graag wilde kopen was edelgist. Dat zijn ‘kaasachtige’ vlokken zouden zijn. Dat klinkt niet heel sexy, maar het is best lekker.

Vegan eetdagboek – week 1

Vegan eetdagboek -dag 5

Maandag

Elke ochtend begin ik mijn dag met havermout. Ik maak deze met banaan, walnoten en ongezoete sojamelk. Ik maak havermout altijd met plantaardige melk. Voor mij dus geen hele verandering qua ontbijt. Als lunch at ik de bloemkoolsoep van Iris. De echte foto zag er vies uit dus ik gebruik deze oudere Instagramwaardige foto. Als tussendoortje at ik drie sesamcrackers met dadelstroop. Deze dag was zo gezond dat we besloten om Turkse pizza te eten. Ik belegde de Turkse pizza met sla, rauwkost en heel veel knoflooksaus. Ik bedacht me pas later dat knoflooksaus helemaal niet vegan was. Oeps, morgen beter.

Vegan eetdagboek -dag 1

Dinsdag

Mijn ontbijt bestond uit havermout, lijnzaad, mango en kokosrasp. Tussendoor werk ik aan mijn afstudeeropdracht en doe ik boodschappen. Als tussendoortje eet ik twee boterhammen met duospread. Na een halfuur heb ik alweer honger en eet ik twee geroosterde boterhammen. Eentje met hummus en eentje met plantaardige kruidenboter. Daarbij eet ik twee mandarijnen. Als avondeten eet ik een hamburger met patat. In plaats van gewone mayo gebruik ik de Mayolijn van Remia. Die smaakt net als normale mayo maar dan plantaardig. Mijn favoriete saus is mayo met ui. Deze dag was helemaal vegan, hoera!

Vegan eetdagboek -dag 2

Donderdag

Gisteren ben ik helemaal vergeten om foto’s te maken, oeps. Nog even wennen om alles te fotograferen. Op donderdag ontbijt ik met havermout met aardbeien, banaan en walnoten. Omdat ik me een beetje ziek voel eet ik ’s middags alleen twee boterhammen met hummus en paprika. Helaas kwam ik er achter dat in dit brood 0,000001% melk zit. Nouja niet letterlijk, maar wel zo’n klein percentage. Voor de vitamines drink ik een halve fles sinaasappelsap leeg. Als avondeten eet ik zoete aardappel en een groentemix. De vleesvervanger die Joey had gehaald was helaas niet vegan. Het avondeten was dus een beetje saai.

Vegan eetdagboek -dag 4

Vrijdag

Deze dag zat mijn hoofd nog steeds vol met snot. Dit keer prakte ik een banaan door mijn havermout, vandaar dat het lijkt op kots. Als tussendoortje eet ik een tosti met Wilmersburger kaas, pesto en groene paprika. Het resultaat was wel oké maar niet heel bijzonder. Als je je afvraagt wie de noodles in zakjes koopt van een paar cent: that’s me! Ik voeg er sesamzaadjes, lente-ui en sojasaus aan toe. Voor het avondeten probeer ik een recept uit van de Vegan Challenge, de tagliatelle met champignonroomsaus. Ik baalde want het was niet echt lekker. Ik probeerde Joey te overtuigen dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk of saai was. Nou dat is met deze flauwe pasta helaas niet gelukt. Om het iets meer smaak te geven gooide we er nog een flinke lading pesto overheen. Toen was het wel oké, maar alsnog niet echt lekker. Volgende keer beter!

Vegan eetdagboek -dag 3

Zaterdag

Ik begon de dag met havermout. Ik voegde er banaan, mango, geraspte kokos en lijnzaad aan toe. In de middag ging ik naar de verjaardag van mijn broer. Omdat ik niet wist of daar iets vegan zou zijn propte ik twee boterhammen naar binnen. Eentje met hummus en eentje met plantaardige kruidenboter. Als tussendoortje nam ik een pakje chocoladerijstwafels mee en een notenreep. Toch heb ik gecheat. Er was namelijk aardbei-limoentaart die ik niet kon weerstaan. Gezien de flinke slagroomlaag op de taart was die niet vegan. Als avondeten at ik een enorm bord spaghetti bolognese. ’s Avonds keek ik een film met Joey en at ik een zak chips leeg.

Hoe ging week 1?

Volgens mij wel goed! Ik heb maar één keer bewust iets niet-vegans gegeten. Namelijk de taart op mijn broers verjaardag. Ik had natuurlijk de taart kunnen afslaan of zelf vegan taart kunnen bakken. Maar op dat moment leek het mij een goeie keus om wel taart te nemen. Jammer, maar een andere keer beter. Daarna had ik nog een paar kleine foutjes zoals de niet-vegan knoflooksaus en het brood. (Wáárom is niet al het brood niet vegan?!) Maar ik heb nog geen cravings of dromen over kaas. Het veganistische eten dat ik at was niet heel bijzonder. Ik ga mij voor volgende week wat beter voorbereiden en hopelijk eet ik dan wat spannenders. Heb jij nog handige tips? Volgende week ben ik ook op maandag, dinsdag en woensdag weer op stage dus hopelijk zie je dan wat leukers voorbij komen dan brood met hummus. Ik ga in ieder geval opzoek naar een paar leuke en makkelijke recepten om te proberen!

Vind je het leuk om dit vegan eetdagboek te zien? Doe jij ook mee met de Vegan Challenge? Let me know!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *