Plant een pit: groei je eigen avocado plant


Tijdens Sinterklaas kreeg mijn vriend het boek ‘Plant een Pit’. En wat van mijn vriend is, is van mij (maar niet andersom natuurlijk). Het is eindelijk pittenseizoen. Maart is namelijk de beste zaaitijd. Tijd om te beginnen met het zaaien van pitjes. Ik gooi namelijk aardig wat pitten weg. Eens kijken of ik er wat van kan laten groeien.

Plant een Pit
Als ik een avocado eet, dan gooi ik de pit weg. Maar hoe cool zou het zijn als je daarmee je eigen plant kweekt? Voor eeuwig gratis avocado’s. Nooit meer €5,- betalen bij de Appie voor keiharde avocado’s die je nooit kan eten. Een nadeel is dat ik geen groene vingers heb. Ik droom altijd weg bij de moestuin van Natascha. Ken je die kruidenplanten van de supermarkt die altijd binnen twee dagen doodgaan? Zij laat ze gewoon groeien! Plant een Pit! is gemaakt voor beginners die binnenshuis en budgetproof wat willen verbouwen.

Plant een pit! is een stevig boekje en is qua formaat iets kleiner dan een A4. Makkelijk dus om mee te nemen en in te bladeren. In het boek staan mooie illustraties en alles is toegankelijk en laagdrempelig uitgelegd Wat ik zelf heel fijn vind aan het boek is dat je niet elke pagina letter voor letter hoeft te lezen. De auteur Holly Farrell raadt dat zelfs af. ‘Gewoon beginnen’ zegt ze. In het boek lees je onder andere over:

  • Basisbenodigdheden
  • Binnen en buiten kweken
  • Grondsoorten
  • Plagen, schimmels en ongedierte
  • Uitlopers, stekjes en oogsten

Plant een PitPlant een PitPlant een Pit
Plant een Pit
Ik heb de bladzijde over water geven extra groot gemaakt. Ik kan namelijk niet de enige zijn die planten of verdrinkt of uitdroogt. In het boek staan handige tips & tricks over tuinieren. Per groente- en fruitsoort wordt vertelt hoe je ze moet verbouwen. Zo heb je bladzijdes voor avocado’s, paprika’s, pinda’s enzovoort. Mijn tactiek is dan ook om de bladzijde te zoeken van de pitjes die ik op dat moment heb. Op die bladzijde staat alles over de benodigdheden, methode, het niveau en de hoeveelheid geduld.

Wat heb je nodig om iets te verbouwen?

  • Pitten
  • Potgrond
  • Potjes
  • Véél geduld

Natuurlijk kan je luxe items aanschaffen zoals een schep, handschoenen of Pinterestwaardige plantenlabels. Maar met een lepel, pen en een koffiefiltertje voor het schoonmaken van de pitten kom je een heel eind. Mocht je een hele veeleisende plant hebben, dan staat het er wel bij. Belangrijk is om er rekening mee te houden wat de beste zaaitijd is. In het boekje staat dat maart de beste zaaitijd is. Ik heb dit artikel dus goed getimed!

Avocado plantPotjes

Heb ik al een avocadoboom?

Nee! Het leek me leuk om te laten zien hoe de plantjes bij mij groeien. Daarom heb ik ze net geplant en meteen foto’s gemaakt. Ik hoop over een paar weken volledige planten te laten zien. Ik heb een avocadopit, een paar paprikazaadjes en pinda’s geplant. Zo doe je het:

Pinda

Dop de pinda’s en verwijder de schil. Week de pinda’s 1 uur in het water en verwijder de drijvende pinda’s. Zaai de overgebleven pinda’s in vochtige potgrond. Zet het potje op een warme en zonnige plek. Ontkiemen duurt 2 á 3 weken.

Paprika

Snijd de paprika open en zaai de pitjes in een pot met vochtige grond. Zet de pot in een afgesloten plastic zak. Zet het potje op een schoteltje op de verwarming. Het ontkiemen duurt 1 á 2 weken.

Avocado

Manier één: verwijder het vruchtvlees van de pit. Laat twee dagen weken in lauwwarm water. Houd de spitse kant boven en doorboor de zijkanten met een cocktail prikker. Herhaal dit rondom met nog twee prikkers. Vul een klein glas met water en laat de pit met de stokjes op de rand balanceren. De onderste helft zit nu in het water. Zet op een warme en zonnige plek en ververs regelmatig het water. Zie foto hierboven voor hoe de constructie eruit ziet.

Manier twee: was en week de pit weer twee dagen. Plant de pit in vochtige potgrond met de spitse kant omhoog. Stop de pot in een doorzichtige plastic zak en bind deze dicht. Zet op een warme plek (bijvoorbeeld op een schoteltje op de verwarming). Controleer of het water vochtig is. Het ontkiemen duurt enkele weken.

Avocado plant

Voor verdere informatie raad ik het boek aan, maar online is natuurlijk ook veel te vinden. Het is natuurlijke zonde om pitten weg te gooien als je er iets van kan planten. Mocht er wonder boven wonder iets uitgroeien, dan komt er een vervolg op dit artikel! Mocht je het leuk vinden om de plantjes (en mij) in de gaten te houden, dan kan je mij volgen op Instagram.

Het boek Plant een pit! is onder andere te koop bij Bol.com voor € 14,99.

Dit artikel bevat een affiliatelinkje naar Bol.com

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *