Realizd: Ik kijk meer dan twee uur per dag op mijn telefoon


RealizD app

Mijn telefoon zit bijna aan mijn hand vastgeplakt. Daarom installeerde ik de app RealizD. Met deze app kan je je telefoongebruik bijhouden.

Een tijdje geleden las ik een review van de app RealizD. Normaal ben ik niet zo van de apps, maar deze is toch wel bijzonder. RealizD houdt namelijk je telefoongedrag bij. De app meet hoe vaak je je telefoon ontgrendeld en hoe lang je erop kijkt. Iris en Shirah hebben deze app beiden geïnstalleerd en vonden het vrij heftig. Je weet wel dat je veel op je telefoon zit, maar weet je het ook echt?

Zo werkt RealizD

De app RealizD biedt een vrolijk overzicht over je telefoongedrag. RealizD laat op drie manieren je telefoongedrag zien:

  • Pickups: hoe vaak je op je telefoon kijkt
  • Pickup interval: hoe lang je zonder je telefoon kunt
  • Longest: de langste tijd dat je je telefoon gebruikte

De totale tijd die je hebt besteed op je telefoon staat in grote cijfers boven. Onder de Pickups, Pickup Interval en Longest staat een staafdiagram. Deze diagram laat je telefoongedrag per uur zien. Hoe hoger de staaf, hoe langer je op je telefoon zit. Met de app kan je ook een gebruikerslimiet instellen. Handig als je vindt dat een uurtje Facebooken per dag wel genoeg is. Op de helft van de limiet krijg je een seintje. Fijn voor als je (net als ik) geen zelfbeheersing hebt.

Printscreen Realizd app

Smartphone verslaafd

Het vrolijke overzicht verandert in de loop van de dag naar een beschamende staafdiagram waar je liever niet naar kijkt. Het schijnt normaal te zijn om 2,5 uur door te brengen met je telefoon. Voor het downloaden van de app leek me dit vrij veel. Dat is toch een aardige tijd die je scrollend doorbrengt. De eerste dag zat ik dan ook keurig rond het anderhalf uur. De rest van de week verliep iets minder goed. Zo waren er uitschieters van drie of vier uur, oeps. Op dagen waarbij artikelen online kwamen (dinsdag, donderdag en zondag) keek ik heel veel op mijn telefoon. Ik ben dan zo nieuwsgierig naar jullie reacties. Dan kan ik het niet laten om obsessief te checken. Op die dagen zat ik zo drie uur per dag op mijn telefoon.

Meer offline

Ik vind dat er iets veranderd moet worden. Naast dat ik het verspilling van mijn tijd vind, maakt constant online zijn me onrustig. Als ik me verveel of me niet kan concentreren grijp ik meteen naar mijn telefoon. Dankzij mijn telefoon kan ik aan dat moment of nare gevoel ontsnappen, maar achteraf helpt dat totaal niet.

Time to change! Als eerste heb ik een wekker aangeschaft. Zo word ik niet opgejaagd wakker van alle notificaties terwijl er nog slaap in mijn ogen zit. Daarnaast leg ik mijn telefoon vaker in een andere kamer als ik bezig moet. Hopelijk voorkomt dat studie ontwijkend gedrag. En last but not least: de pushmeldingen gaan uit. Geen constante meldingen dat iemand appt of een nieuwe video plaatst. Begrijp me niet verkeerd: ik geniet ook van in bed liggen met chocola en YouTube video’s kijken. Maar offline zijn geeft zoveel rust. Iets wat ik echt nodig heb. Wie zegt dat ik altijd online moet zijn?

RealizD is een aanrader voor als je je telefoongebruik wilt checken. Het is confronterend, maar misschien is dat juist wel nodig. De app is gratis maar helaas alleen beschikbaar in de Appstore.

Hoe vaak gebruik jij je telefoon denk je? En heb je nog handige offline tips? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *