Een maand lang mijn haar wassen met haarzeephaarzeep

Een maand lang heb ik mijn haar gewassen met een shampoo bar. Haarzeep zou namelijk moeten zorgen voor vol, glanzend en gezond haar. Maar werkt het ook?

Wat is haarzeep

Haarzeep of shampoo bars zijn shampoos in de vorm van een zeepje. Helemaal zero waste. De bars zijn compact, lang houdbaar, zuinig in gebruik en goedkoop. Extra groen is dat er geen verpakkingsmateriaal voor nodig is. De bars zijn bedoelt voor het haar maar je kan het ook voor je lichaam gebruiken. Het is natuurlijk gewoon zeep! Verschillende winkels hebben shampoo bars. Zo hebben Lush en Dille & Kamille er een aantal, maar ook online kan je genoeg vinden. Met een haarzeep kan je ongeveer 2 á 3 maanden doen.

Voor wie is het geschikt

Iemand met heel veel geduld. Het duurt namelijk wel een tijdje voor je hoofdhuid en haar hieraan gewend is. Denk aan een paar weken of zelfs maanden. Dit ligt er wel aan of de shampoo bar SLS bevat. Zonder SLS moet je hoofdhuid nog even detoxen. Verder is haarzeep voor elke type haar geschikt. Zo heb je shampoo bars voor kroeshaar, fijn haar, de gevoelige hoofdhuid en droog haar. Iedereen kan het dus proberen.

haarzeep2

Waarom zou ik het gebruiken

Waarom zou je je comfortabele shampoofles inruilen voor geklungel met een blokje zeep? Het kan zijn dat je gevoelig bent voor bepaalde stoffen in shampoos. In een eerder artikel beschreef ik al wat voor effecten SLS kunnen hebben op je haar. In het kort: SLS is een agressieve reiniger. Hierdoor kan je hoofdhuid geïrriteerd raken, maar je kan ook last hebben van slap en futloos haar. Naast SLS kan ook parfum irritatie veroorzaken. Misschien ervaar je geen irritatie maar merk je dat je haar slap of futloos is? Dan kan het interessant zijn om een keer haarzeep te proberen.

Mijn haar is zacht, fijn en glad. Krullen zakken er na een paar uur uit en volume is er niet in te krijgen. Nadat ik vorig jaar een lob heb geknipt, is het eindelijk weer lang. Ik heb niet veel te klagen over mijn haar. Maar ik zou wel graag wat extra volume willen. Daarnaast heb ik in de winter een droge hoofdhuid. Ik heb ineens last van schilfertjes op mijn hoofd en twee dagen na het wassen krijg ik jeuk. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet heel sexy is. Ik wilde dus kijken of een haarzeep mijn haar meer volume zou geven en minder jeuk.

zeepjes

Hoe gebruik je haarzeep

Maak je haar nat onder de douche. Pak het zeepblok en maak ook deze even nat. Draai het blok in je handen zodat er schuim op je handen komt. Verspreid de zeep over je hoofdhuid en masseer goed in. Je kan ook het zeepblok over je hoofd wrijven. Laat de zeep even intrekken en spoel het goed uit. Na het wassen kan je een conditioner gebruiken of een appelazijn haarspoeling. Dit zorgt ervoor dat je haar weer zacht en glad wordt.

Voor de appelazijn spoeling gebruik je (biologische) appelazijn en water. Het is even uitvogelen welke verhouding het beste werkt voor jou. Begin bijvoorbeeld met 50/50. Ik begon met 100 ml water en 100 ml appelazijn. Dit maakte mijn haar nogal vet. De wasbeurt daarna gebruikte ik 125 ml water en daarna 75 ml appelazijn. Dit maakte mijn haar een stuk minder vet maar nog wel zacht en glanzend. Het appelazijn mengsel kan je het beste in een spuitflacon gieten. Dan spray je het gemakkelijk in je haar na het gebruik van de haarzeep. Appelazijn zorgt ervoor dat de shampoo uit je haar wordt gewassen en voorkomt buildup. Buildup houdt in dat de zeep zich opstapelt in je haar.

Tip: bewaar de zeep in een zeepbakje met een gaatjes. Giet alleen even het overtollige water weg na gebruik, maar laat de zeep aan de lucht drogen. Zo blijft de zeep goed.

Shampoo bars van Helemaal Shea

Ik heb een testpakketje van Helemaal Shea bestelt. Geen idee of dit een goed merk is, maar het stond bovenaan de Google resultaten. HelemaalShea is een kleinschalige Zeepmakerij gevestigd in De Rijp, Noord Holland. Het is een klein bedrijf waar natuurlijke handgemaakte zeep en haarzeep wordt gemaakt. Extra leuk om dit kleine bedrijf te steunen. De shampoo bars wegen ongeveer 30 gram. De zeepjes zijn handgemaakt, natuurlijk, bevatten geen parabenen, SLS of andere synthetische geur- en kleurstoffen.

haarzeep-dodemodder-en-brandnetel

Dode zee modder

Ingrediënten: verzeepte ongeraffineerde Shea Butter*, verzeepte Kokosolie*, verzeepte Olijfolie, verzeepte Castor olie, water, verzeepte amandelolie, Dode Zee klei, verzeepte Babassu olie, Bentoniet klei, etherische olie van lavendin, cederhout en tea tree, actieve koolpoeder.

Dode zee modder staat bekend om zijn kalmerend effect op een gevoelige hoofdhuid. De modder verwijderd vuil en onzuiverheden zonder je hoofdhuid uit te drogen. Je haar schijnt hier ook vol en glanzend van te worden. Ook geschikt voor je lichaam. Het zeepje ruikt naar heel lekker naar klei.

Brandnetels en rozemarijn

Ingrediënten: verzeepte olijfolie geïnfuseerd met brandnetel, verzeepte shea butter*, verzeepte kokosolie*, verzeepte castorolie, verzeepte palmolie*, water, verzeepte hennepzaadolie, tijm en rozemarijn etherische olie, Franse groene klei, litsea etherische olie, mica (natuurlijke kleurstof).

Een haarzeep van brandnetelthee en brandnetel olie. Brandnetels zijn heel goed voor het haar. Haar wordt sterker en het glanst meer. De hennepzaad olie en brandnetels helpen tegen roos. Hennepzaad olie verbeterd de bloedsomloop van de hoofdhuid en zorgt ervoor dat het haar dikker aanvoelt. Deze ruikt een beetje gek, alsof je Italiaans kookt (want rozemarijn) in een pan met heel veel Dreft. Maar toch heeft het wel iets.

haarzeep-aloe-vera-en-honing-met-hop

Aloë Vera

Ingrediënten: verzeepte ongeraffineerde Shea Butter*, verzeepte Kokosolie*, verzeepte Olijfolie, verzeepte Castor olie, aloë vera sap, verzeepte amandelolie, franse groene klei, coloïdaal havermout, verzeepte Babassu olie.

Een handgemaakte shampoo bar voor de gevoelige hoofdhuid, met Franse groene klei, ongeraffineerde shea boter en havermout. Het maakt je haar gehydrateerd en glanzend. Een aanrader voor gevoelige, droge en jeukende hoofdhuid met eczeem, roos of psoriasis en beschadigde hoofdhuid. Het is verzachtend, rijk aan vitaminen, vochtregulerend en ondersteunt het herstellend vermogen van de (hoofd)huid. Deze bar heeft een typische aloë vera geur: fris en zacht. Dit zeepje is mijn favoriet.

Honing & hop

Ingrediënten: verzeepte olijfolie, verzeepte shea butter*, verzeepte kokosolie*, verzeepte castorolie, verzeepte palmolie*, water, bier, honing*, verzeepte jojoba olie, kaolin klei, honing absolue etherische olie.

Een milde shampoo bar voor glans, veerkracht en volume. De proteïne in het bier verzorgt het haar en helpt het haar herstellen. Honing zorgt voor zacht en glanzend haar en heeft een vochtinbrengende werking. De jojoba olie is zeer verzorgend voor droog en broos haar. Dit zeepje ruikt ontzettend lekker. Niet naar een kroeg, maar juist naar honing en jojoba olie.

*biologisch / duurzaam geteeld.

haarzeepjes

Is haarzeep wat voor mij?

Normale shampoo maakt je hoofdhuid heel schoon. Haarzeep is echt een stuk milder. Je hoofdhuid wordt wel schoon, maar niet meer zo ‘squaky clean’ als normaal. Zelfs na een maand gebruiken voelt mijn haar soms nog vettig. Vooral achterop mijn hoofd verzamelde zich al het vet. Dit klinkt super ranzig (en dat is het ook). Pas sinds ik de appelazijn spoeling gebruik is het iets minder geworden. Toch is het na elke wasbeurt spannend of mijn haar écht schoon is. Nu ben ik vooral thuis aan het werk in verband met afstuderen, dus niemand die het ziet. Maar vervelend is het wel.

Daarbij duurt het lang voordat je haar gewassen is. Om genoeg zeep te krijgen op je handen ben je wel een paar minuten bezig. Mijn haar is lang en daardoor duurt het wel even voordat alles goed ingezeept is. Hierdoor sta ik wel vijf of tien minuten langer onder de douche. Zonde van het water. Ook had ik gehoopt dat ik minder last van schilfertjes zou hebben. Maar op sommige dagen is het veel erger dan normaal.

Tegelijkertijd heb ik nog nooit zoveel complimentjes gehad over mijn haar. Mijn haar is voller, glanzender en heeft meer volume. Mijn haar zit gewoon altijd goed. Ik hoef er niets aan te doen. Hoe fijn is dat?! Ook voelt mijn hoofdhuid een stuk rustiger. De jeuk is minder, maar helaas nog niet weg. Stiekem had ik dit wel gehoopt want bijna alle zeepjes geschikt voor een gevoelige hoofdhuid. Daarnaast is haarzeep goed voor het milieu, het bespaart plastic, het is natuurlijk en makkelijk mee te nemen. Kortom: ik heb gemengde gevoelens!

Voordelen en nadelen

Nadelen:

  • Haar voelt na gebruik niet altijd schoon
  • Appelazijn spoeling nodig na gebruik
  • Het kost meer tijd dan normale shampoo
  • Shampoo bars zijn vaak alleen online verkrijgbaar
  • Haarzeep heeft geen sterke geur

Voordelen:

  • Mijn haar heeft veel meer volume
  • Minder last van jeuk en schilfers
  • Shampoo bars zijn goedkoop in vergelijking met reguliere shampoo
  • Het is 2 in 1: je kan de zeep ook gebruiken voor je lichaam
  • Het is milieuvriendelijk

Blijf ik haarzeep gebruiken?

Ik heb gemengde gevoelens over haarzeep. Aan de ene kant vind ik het fijn en aan de andere kant totaal niet. Misschien is mijn hoofdhuid nog niet gewend. Het is natuurlijk ook even wennen om zonder SLS je haren te wassen. Soms had ik echt cravings naar shampoo. Maar misschien passen deze shampoo bars ook niet bij mij.

De haarzeepjes die ik nog heb maak ik op. Ik heb op dit moment haarzeep van Lush bestelt en wil kijken of deze beter voor mij werken. Ik hoor namelijk positieve verhalen over dit merk. Hopelijk voelt mijn haar door die shampoo bars minder vet en is mijn gevoelige hoofdhuid verleden tijd. Stiekem wil ik heel te graag dat dit werkt. Als jullie het leuk vinden dan plaats ik een update na het gebruik van de shampoo bars van Lush.

Update: inmiddels heb ik ook de shampoo bars van Lush gereviewd.

De vier haarzeepjes heb ik bestelt via Helemaal Shea. Een testpakketje kost €7,49 en kan je online bestellen.

Heb jij weleens haarzeep gebruikt? Lijkt dit jou iets of heb je een andere ervaring? Let me know!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *