Recept: homemade zongedroogde tomaten


zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten eet je hierna nooit meer uit een potje. Het enige wat je nodig hebt zijn tomaten, olie en kruiden.

Eigenlijk zijn het ovengedroogde tomaten. Maar zongedroogd klinkt romantischer dan ovengedroogd. Homemade zongedroogde tomaten zijn echt honderd keer lekker dan die uit de winkel. Ze smaken sappiger, zoeter en kruidiger. Als je deze hebt geproefd dan wil je die uit de winkel niet meer. In vergelijking daarmee smaken de supermarkten tomaten zuur en droog. Ik geef toe: het kost een paar uur maar eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.

Het leuke aan zelfgemaakte tomaten is dat je zelf kan bepalen hoe zoet en vochtig ze worden. Je kan gaan voor de klassieke gedroogde versie of houdt ze juist sappig en vol. De soort tomaat maakt niet uit. Ook als ze plekjes hebben of overrijp zijn dan kan je ze goed gebruiken. Geen reden dus om dit recept niet te proberen.

Benodigdheden zongedroogde tomaten

  • Tomaten
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker

Bereidingswijze

zongedroogde tomaten
1. Pak de tomaten en snijd ze doormidden of in vieren. Cherrytomaten kan je bijvoorbeeld doormidden snijden en grote romatomaten in vieren.

zongedroogde tomaten
2. Schep het vruchtvlees uit de tomaten. Roer in een kommetje 1 tl suiker en 1 tl zout. Meng dit met elkaar en bestrooi de binnenkant van de tomaat met een piepklein beetje.

zongedroogde tomaten
3. Leg de tomaten met de snijkant naar beneden op een rooster. Laat een uurtje staan zodat het sap eruit kan lopen en de schillen goed drogen. Ik legde het rooster bovenop de wasbak.

zongedroogde tomaten
4. Maak ondertussen een mix van een paar lepels olie en Italiaanse kruiden. Zet opzij. Verwarm daarna de oven op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 50°C of 100°C.

zongedroogde tomaten
5. Als het uur voorbij is kan je de tomaten op een rooster bedekt met bakpapier leggen. Besmeer de tomaten met het oliemengsel. Zet het rooster in de voorverwarmde oven. Tip: check af en toe of de oven op temperatuur blijft.

zongedroogde tomaten
6. Het duurt ongeveer vier uur voordat de tomaten half gedroogd zijn. Ze zijn dan nog wel sappig en vol. Na zeven uur zijn ze meer als de zongedroogde tomaten uit de winkel. Ik vind ze het lekkerst als ze nog zacht zijn, dus ik doe ze er ongeveer 5 uur in.

zongedroogde tomaten

Schep de tomaten door een scheutje olie. Bewaar ze in een afgesloten pot of bakje. Ze blijven enkele dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik de zongedroogde tomaten in een salade, pasta, couscous of als hapje bij de tapas. Of lekker ordinair: op een kant-en-klaar pizza.

Eetsmakelijk! Laat me weten wat je van de zongedroogde tomaten vindt. Heb je een Instagram foto gemaakt? Ik zou het super leuk vinden als je me tagged met @clairecodi.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *