Review Seepje: de was doen met vruchtschillen


Naamloos-1
De was doen met een paar vruchtschillen? Ja joh, doen ze in Nepal al jaren! Seepje brengt dit natuurlijke wasmiddel naar Nederland.

Een tijd geleden was ik in de conceptstore Pistache in Zwolle. Daar kwam ik een leuke stand tegen. In de winkel stond namelijk een wasbak vol met producten van het merk Seepje! Ik heb dit merk weleens eerder gezien. Maar om eerlijk te zijn: ik vond het nogal duur. Vooral voor iets waarvan ik niet wist of het zou werken. Daarom was ik extra blij toen ik een proefverpakking vond van €2,-! Daar wil ik het nog weleens voor uitproberen.

inhoud-zeepje-twee
Wat is Seepje?

Seepje is een merk dat plantaardig wasmiddel verkoopt. Dit wasmiddel wordt gemaakt van vruchtschillen. De schillen zijn afkomstig van de Sapindusbomen. In die bomen groeit de Sapindus mukorossi-vrucht. De vrucht groeit in overvloed rondom het Himalaya gebergte. Als de schil gedroogd is bevat deze een natuurlijke antibacteriële stof dat reinigt. Als de gedroogde schil in contact komt met water ontstaat er een soort zeep. De lokale bevolking in Nepal gebruikt de vruchtschillen al jaren als wasmiddel. Hoe cool!

Naast schillen heeft het merk Seepje ook vloeibaar wasmiddel. De vloeibare Seepjes zitten in een kartonnen wasmiddelfles. Dit bespaart 70% plastic ten opzichte van een plastic fles. Het vloeibare wasmiddel bestaat voor 70% uit het extract van schillen. Daarnaast zijn er andere natuurlijke stoffen toegevoegd zoals zonnebloemolie en citroenzuur.

DSC_9501
Hoe werkt het?

zo-werkt-seepje

In het proefpakketje vind je een klein stoffen waszakje, vier schillen en een flyer. Op de flyer staat beschreven wat Seepje doet voor de lokale omgeving. Dankzij het merk ontvangen meer dan 60% van de inwoners in Nepal een leefbaar inkomen. Daarnaast voorzien ze 15 mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking met een baan.

Om een was te draaien gebruik je de schillen en het stoffen waszakje. Het werkt als volgt:

  • Doe vier hele of acht halve schillen in het waszakje
  • Trek het zakje goed dicht
  • Optioneel: voeg etherische olie toe*
  • Gooi het waszakje samen met de was in de trommel van je wasmachine

That’s it! Ontzettend makkelijk dus. De schillen kan je drie keer gebruiken. Daarna kan je ze in de tuin gooien of bij het groenafval. Groener kan bijna niet. Heb je weleens op de achterkant van je wasmiddel gekeken? Volgens mij valt er niets natuurlijks aan te herkennen.

* Andere geuren bevatten een etherische olie. Deze is bijgeleverd bij het pakketje.

inhoud-zeepje
Is dat wel echt zo goed als normaal wasmiddel?

“Een paar schillen zijn écht niet beter dan normaal wasmiddel!”. Dat was mijn eerste reactie. Sowieso was ik erg bang dat het mijn kleding zou beschadigen. Op de achterkant van het product staan een paar tips. Zo kan je de schillen gebruiken voor zowel gekleurde, zwarte als witte was. Ook delicate stoffen zoals zijde of wol kan je met de schillen wassen. De wasmachine kan je zo heet of koud zetten als je zelf wilt. Hoewel koud wassen natuurlijk een stuk beter is voor het milieu.

Ik moet zeggen dat wassen niet mijn meest favoriete klusje is. Maar om de schillen van Seepje te testen heb ik twee wasjes gedraaid. Een basis wasje met handdoeken en eentje met kleding. De kleding was bestond uit delicate kleding zoals hempjes en wol. Nu mag je dat volgens mij niet combineren, maar ik gooi altijd van alles bij elkaar. Beide wasjes waren na afloop schoon! Het enige nadeel vind ik de geur. De verpakking die ik heb gekozen heeft geen specifieke wasmiddel geur. De volgende keer zou ik toch wat wasverzachter en/of etherische olie toevoegen. Maar ik ben onwijs tevreden. Wie had gedacht dat een gedroogde vrucht een prima wasmiddel zou zijn?

Als disclaimer moet ik wel zeggen dat ik bijna nooit vlekken in mijn kleding heb. Ik kan dus niet, zoals in Tell Sell reclames, zeggen of het echt wonderen verricht op bepaalde vlekken. Wel had ik een witte blouse met foundationvlekken (oeps) en die zijn er allemaal uit gegaan.

DSC_9573
De schillen zijn verkrijgbaar in drie geuren: neutraal, ochtend-in-het-bos en zomerse vakantiegeur. Een fullsize setje met schillen kost €7,95. Met dit setje kan je 30 keer een was draaien. Seepje is online verkrijgbaar, maar ook onder andere bij WAAR, Pistache, biologische supermarkten. Check de online postcode checker om te zien waar Seepje in de buurt wordt verkocht.

Was jij bekend met het merk Seepje? Let me know!

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *