Lang en gelukkig leven als vega en carnivoor


Foto-samenwonen
De nachtmerrie van elke man: samenwonen met een vega. Alleen maar tofu en hummus in de koelkast, paniek! Volgens mij valt het wel mee, want mijn vriend doet het al een jaar.

Ik krijg vaak vragen van vrienden en familie: hoe doe je dat als je beiden een ander eetpatroon hebt. Is dat niet ontzettend onhandig of lastig? Misschien, maar als je iets belangrijk vindt moet de ander dat respecteren. Maar om te voorkomen dat het een oorlogsgebied wordt thuis: ik geef tips.

1. Praat erover

Vegetarisme of veganisme is een levensstijl. Jij staat voor je normen en waarden. Het is belangrijk dat je het hier met je partner over kan hebben. Het is natuurlijk wel een groot deel van je leven. Zet een documentaire aan, geef een goed boek cadeau of ga ouderwets discussiëren. Vraag waarom hij/zij wel vlees eet en of ‘ie er ooit over heeft nagedacht waar het vandaan komt. Respect is hierbij ontzettend belangrijk. Luister goed en veroordeel niet. Het heeft geen nut om het erover te hebben als je alleen je partner tegenspreekt. Wie weet zit je partner met praktische dingen waarmee je gemakkelijk kan helpen. Onthoud dat je zelf ook vlees hebt gegeten, bijna niemand is als vega(n) geboren.

2. Maar hou ook je mond

Ik snap het: je partner eet een broodje ‘moord’. Maar niemand schiet er wat mee op als dat elke keer benoemd wordt. Vooral aan het begin ben je helemaal pro-vega(n) en laat je geen moment schieten om het erover te hebben. Maar het enige wat het oplevert is dat jij er met een betweterig gezicht zit tot ergernis van je partner. Respecteer de keus om vlees te eten, ook al ben je het er niet mee eens. Wanneer je dit niet doet kan je jezelf verliezen of de relatie beëindigen. Dat is zonde.

3. Maak regels

Regels? Ja écht. Als jij geen lap vlees wilt bakken, doe dat dan ook niet. Wil je een aparte vleespan, doe het! Eis je een vleesvrije zone in de koelkast? Prima. Het is belangrijk dat je je beiden comfortabel voelt. Maar lever zelf ook wat in. Het is nemen en geven. Bedenk zelf wat jouw grenzen zijn. Persoonlijk maak ik geen vlees klaar en wil ik geen vleeslepel in mijn eten. Tegelijkertijd vind ik het geen probleem als er vlees in de koelkast ligt. Bekritiseer elkaar niet. Probeer juist samen te leven.

4. Eet lekker

Het grootste vooroordeel over veganisme: sla eten. Nu ken ik geen enkele vega(n) die alleen sla eet. Maar dat is wel de grootste angst: je mist wat. Zorg dan ook dat je lekker gaat eten. Op de een of andere manier kan ik nu wel soort van koken. Terwijl ik voordat ik vega was bijna nooit wat klaarmaakte. Waar een wil is, is een weg zeg maar. Help je partner met het eten van minder vlees. Het hoeft niet meteen 7 dagen in de week te zijn. Een meatless monday is een laagdrempelige manier om hem/haar kennis te laten maken. Maak bijvoorbeeld van maandag date night en kies een leuk vega restaurantje. Of check YouTube, Pinterest of leuke vega(n) blogs voor inspiratie en recepten. Zoals mijn vriend zegt: maak het niet moeilijker dan het is.

Maar hoe doe ik het?!

Ik heb heel veel geluk, al zeg ik het zelf. Mijn vriend vind het tof om met mij te discussiëren en mijn go-vega preken aan te horen. Daarnaast eet hij hetzelfde als ik qua avondeten, lekker vega of vegan dus. Er liggen wel pakjes vleeswaren in de koelkast, maar daar heb ik geen probleem mee. Het is niet mijn goal om van hem een vega te maken, belangrijker is dat hij zelf met die keuze komt (als hij dat wilt). Maar ik ben onwijs blij dat iemand mijn keuze respecteert en meedenkt. Enne een geheimpje: hij bedenkt de meeste recepten voor mijn blog! Mijn vriend kan onwijs lekker koken en helpt mij eigenlijk om vegetarisch eten makkelijker te maken. Voor mij is samenwonen met een carnivoor dus geen struggle, maar een geluk <3

Heb jij nog goeie tips voor de samenwonende vega en carnivoor? Of heb jij een hele andere ervaring? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *