Vandaag deel ik het recept voor vegan kip in zoete chilisaus. Zo makkelijk dat zelfs ík het kan maken.
Laat ik alvast zeggen dat als je vleesvervangers of chilisaus niet lekker vindt, dit niet je ding is. Ik vind dit gerecht wél fantastisch. Als tiener kon ik totaal niet tegen scherp eten. Ik moest al huilen van kroepoek. De laatste jaren probeer ik steeds iets scherper te eten. Waarom? Mijn vriend is DOL op pittig eten.. In onze keuken vind je zakjes chillivlokken, tien soorten sambal en buitenlandse pepers. Dan wil je niet als een mietje al zeuren over een kroepoekje.
Deze chili kip maakte mijn vader vroeger, maar toen natuurlijk met echte kip. Omdat ik nog steeds de drang heb om te bewijzen dat je niets mist als vega, moest deze veganized worden. Daarom vegan kip in zoete chilisaus! De vegan kip is van de Vegetarische Slager. Je kan dit ook vinden bij de Aldi of van het merk Vivera. Deze zijn ook een stuk goedkoper. Dit recept is trouwens ook heel budgetproof, het enige prijzige is de kip. Tip: koop een paar pakken in de aanbieding en bewaar ze in de vriezer. De kruiden heb ik zelf standaard in huis.
Benodigdheden
- Vegan kipstuckjes
- Zoete chilisaus
- Paprika mix
- Taugé
- Twee uien
- Drie knoflooktenen
- Kruiden: ketjap, sojasaus, gember, Maggie, peper en zout
Bereidingswijze vegan kip in zoete chilisaus
- Snijd de ui en de paprika in grove stukken. De ui kan je in vieren snijden en de paprika in grote blokjes.
- Snijd de vegetarische kip in hapklare blokjes.
- Zet een wokpan op het vuur. Schenk een beetje zonnebloemolie in de pan. Laat even warm worden en voeg de vegetarische kip toe.
- Kruid de kip met peper en zout. Voeg daarna een halve eetlepel sojasaus, theelepel ketjap, scheutje Maggie en één theelepel gember toe.
- Roer de kip goed door de kruiden. Voeg ook een piepklein klontje boter toe. Dit zorgt ervoor dat de kip een vetlaagje heeft en je de kruiden beter proeft.
- Pers de teentjes knoflook in de wokpan en pel de laagjes van de ui. Voeg toe aan de pan.
- Als de ui los en knapperig is kan je de paprika toevoegen. Het vuur mag hoog maar schep continue door.
- Na vijf minuten wokken kan je de chilisaus bij het kipmengsel schenken. Let op: dit is de saus dus je moet aardig wat toevoegen. Ik voegde ongeveer 300 ml toe. De bedoeling is dat er een klein laagje saus in de wokpan zit en de groenten bedekt zijn. Zet het vuur middellaag.
- Kook de rijst. Roer ondertussen de chilisaus, het kan zijn dat de saus iets verdampt maar zolang er een klein laagje blijft is dit prima.
- Giet de rijst af. Roer de taugé door de saus en laat warm worden. Serveer de zoete chili kip eventueel met kroepoek en/of loempia’s.
Eetsmakelijk! Laat me weten wat je van de vegan kip in zoete chilisaus vindt. Heb je een Instagram foto gemaakt? Ik zou het super leuk vinden als je me tagged met @clairecodi.