Feestelijke kerst: vegetarisch en veganistisch gourmetten


vegetarisch en veganistisch gourmetten
Het is geen Hollandse kerst zonder het gourmetstel.Maar vegetarisch en veganistisch gourmetten? Dat is nog niet zo traditioneel. Ik geef inspiratie voor lekker plantaardig gourmetten.

Nooit bij stilgestaan dat gourmetten zo Hollands is. Dat was totdat ik die vervelende reclame van de Blokker zag met Sarah Jessica Parker. Zelf gourmet ik ook bijna elk jaar tijdens de feestdagen. Je vind gourmetten of heel leuk of stront irritant. Ik zit altijd op een rot plek waardoor ik nergens bij kan, ik ben na een halve minuut uitgegeten door al het stokbrood en mijn outfit stinkt naar rook. Het ergste? Die vegetarische pakketjes smaken nergens naar. Ja beschimmeld karton. Om je dat laatste in ieder geval te besparen, heb ik een paar ideeën voor vegetarisch en veganistisch gourmetten.

Recepten

Pannenkoeken
Ideaal voor kinderen maar ook voor volwassenen. Gebruik dit recept voor vegan pannenkoeken. Het beslag kan je van te voren maken. Zet het beslag dan afgedekt in de koelkast. Tijdens het kerstdiner kan je dan gemakkelijk pannenkoeken maken. Ook lekker om ze hartig te maken met bijvoorbeeld groenten.

Gemarineerde tofu
Koop een blok tofu bij de supermarkt. Snijd de tofu in kleine blokjes en leg in een bakje. Maak daarna een marinade. Ik gebruik zelf sojasaus, ketjap, gemberpoeder en chilipoeder. Laat een paar uur marineren. Hou je van krokante tofu? Voeg dan suiker, honing of stroop toe aan je marinade.

Groenten ratatouille
Ter afwisseling van de vleesvervangers vind ik groenten super lekker. Snijd champignons, uitjes, paprika’s, courgette en andere groenten in dunne plakjes. Verzamel de groenten in een kom. Je kan ze voorbakken, maar dat is niet nodig als je ze dun snijdt. Serveer eventueel met eieren zodat je een omelet kan maken.

Falafelburgers
Ik ben dol op falafel. Ik gebruik zelf dit recept van Minimalist Baker. Met dit recept maak je 12 falafelburgers. Gebruik ze als hamburger of maak een pitabroodje met sla, rauwkost en knoflooksaus.

Bijgerechten
Het allerlekkerste vind ik toch stokbrood met smeersels (sorry voor het woord). Zet hummus Arabia, vegan kruidencrème en pesto van het biologische merk van de Albert Heijn op tafel. Zo maak je elke vegan blij. Ook een homemade tomatensalsa doet het goed. Snijd 4 tomaten, één rode ui en heel veel peterselie fijn. Meng met elkaar en klaar is je salsa. Ook lekker als bruschetta.

vegetarisch en veganistisch gourmetten

Kant- en klare gourmetpakketjes

Geen tijd of zin om een plantaardig gourmetpakket samen te stellen? Geen zorgen! De grote supermarkten zoals Jumbo, Albert Heijn en Lidl spelen hier al op in. In deze winkels vind je alles voor vegetarisch en veganistisch gourmetten. Eerlijk gezegd vind ik die van de Lidl niet te eten. Ze smaken vrij droog en saai. De gourmetsetjes van de Jumbo en Albert Heijn heb ik nog niet geproefd. Ze zien er wel lekker uit!

Wat vind jij lekker tijdens het gourmetten? Let me know!

 

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *