Handletteren: hoe doe je het en wat heb je nodig


   handletteren oefenen     Handlettering is helemaal hot. Die cheesy quote Live Laugh Love hoef je niet meer te kopen, je maakt het lekker zelf. Ik vertel je hoe je begint met handletteren en wat je nodig hebt.

Sinds een paar weken ben ik aan het handletteren. Wie mij op Instagram volgt heeft al heel wat creaties voorbij zijn komen. Ik ben absoluut geen pro overigens, maar vind het altijd leuk om nieuwe informatie te delen. Voor wie niet weet wat het is: handletteren is het tekenen van letters. Het lijkt een beetje op kalligrafie, maar bij handletteren teken je de letters. Kalligraferen doe je in één keer met speciale pen. Handletteren kan je eigenlijk met vanalles doen. Hoewel het aangeraden wordt om met een speciale pen te doen zoals een Micron pen.

Is dat handletteren niet een beetje kneuterig?

Ja en nee. Een paar jaar geleden waren die kleurboeken helemaal hip, nu is het handletteren. Ik vind deze trend eigenlijk véél leuker. Als je het een beetje onder de knie heb kan je er allerlei leuke dingen mee doen. Verzin je eigen quotes, DIY servies of pak cadeautjes nog mooier in. Hoe leuk is het om ook weer eens creatief bezig te zijn?! Het kost wel moeite (voor mij in ieder geval) dus ga vooral veel oefenen.

handletteren benodigdheden

Wat heb je nodig voor handletteren?

Als je net zo over-enthousiast ben als ik, dan heb je waarschijnlijk al een flinke wishlist met pennen. Dit is niet nodig. Kijk eerst of handletteren iets voor jou is. Je kan allerlei leuke extra’s kopen zoals witte stiften, kalligrafiepennen, een potje inkt of krijtstiften. Maar ik denk dat dit de basis is:

  • Een potlood: hiermee kan je gemakkelijk schetsen.
  • Een gum: om fouten mee te wissen (kies een zachte).
  • Kalligrafiestiften: liefst een setje met verschillende diktes, je kan ook fineliners gebruiken. Ik heb een setje van Faber Castell met pennen van verschillende diktes. Volgens mij zweren diehard handletteraars bij Micron pennen, ik weet alleen niet of dat terecht is.
  • Brush pen: met deze pen maak je dikke letters.
  • Papier: zo kan je veel schetsen maken het. Kies het liefst voor gerecycled papier want er gaan veel velletjes doorheen.

Hoe begin je met handletteren?

Door te oefenen. Ik heb zelf het boek Handlettering doe je zo! van Karin Luttenberg. Dit boek vind ik erg fijn. Hierin vind je alle informatie over handletteren. Welk gereedschap heb je nodig? Hoe maak je die mooie banners? Hoe maak je een complete compositie? Daarnaast vind je heel veel inspiratie zoals het combineren van woorden met illustraties. Alleen al door het bladeren in het boek gaat het bij mij kriebelen. Tot nu toe heb ik bijna iedere dag iets gemaakt.

Handletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin Luttenberg

Sinds kort heb je ook een werkboek handlettering doe je zo. Dit is, whats in the name, een werkboek. Verder heb je nog meer boeken over handletteren. Maar natuurlijk weet ik ook gratis opties:

  • Pinterest: hier vind je de mooiste creaties. Tip: zet beginner achter je zoekopdracht, anders krijg je onmogelijke kunstwerken. De plaatjes op Pinterest verwijzen meestal naar een website of blog. Op die website zie je dan vaak een stappenplan, ideaal!
  • Dafont.com: zoek je een bepaald lettertype? Op Dafont.com vind je het. Van handgeschreven lettertypes tot letters in een bepaald thema zoals horror of middeleeuwen. Ik gebruik deze site heel vaak voor mijn opleiding.
  • YouTube: voor how-to filmpjes raad ik ook zeker YouTube aan. Zowel in het Nederlands als Engels zijn er allerlei filmpjes die je uitleggen hoe je moet beginnen. Ik geef toe: soms is het even zoeken naar een goed filmpje, maar dan heb je ook wat!
  • Facebookgroepen: op Facebook vind je voor elke hobby wel een groep, zo ook voor handletteren! Ik vind dit heel handig omdat je vragen kan stellen of tips kan vinden. Ik ben een vieze gluurder en vraag eigenlijk nooit wat, maar vind het super leuk om iedereens creaties te zien. Zelf zit ik in de groep Handlettering doen we zo! Beginners.

Kan jij ook wat van dat handletteren dan?

Ik heb alvast DIY kerstkaarten ingeslagen omdat ik heel enthousiast ben. (Is er iemand die een kerstkaarten swap wilt doen?) Maar stiekem ben ik nog niet heel goed hoor. Oefening baart kunst dus gewoon blijven doorgaan. Dit zijn een paar creaties:
handletteren-alfabetHandletteren oefenenhandletteren oefenenhandletteren oefenen

Heb jij nog tips, tricks of vragen omtrent handletteren? Let me know!

Dit artikel bevat affiliatelinkjes

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *