Is natuurlijke shampoo beter dan reguliere shampoo


hairgoals

Natuurlijke shampoo is hot. Geen onuitspreekbare ingrediënten of gekke chemicaliën. Juist lekker puur natuur! Maar is natuurlijke shampoo echt beter dan reguliere shampoo van de drogist?

Altijd natuurlijke shampoo? Mwoah, ik ben niet zo kieskeurig qua shampoo. Meestal koop ik wat goedkoop is (studentenleven!). Maar sinds een jaar heb ik ineens last van roos. Lekker, sneeuw in de zomer. Dus ik ben wat kritischer geworden qua haarverzorging. Naast dat ik van mijn roos af wil, wil ik ook mijn verzorgingsroutine wat groener maken. Maar voordat je klauwen met geld uitgeeft aan bio shampoo, is het eigenlijk wel beter?

Etiketten lezen

Wat zit er eigenlijk in shampoo? Om daar achter te komen moet je eerst door de lijst met vage namen op het etiket. Oke, je hebt er waarschijnlijk een uur Googlen voor nodig. Een etiket staat altijd in een volgorde van hoeveelheid. Het eerste ingrediënt is hetgeen waar het meest van inzit. Bij shampoo is dit bijna altijd water. Schrik niet van de hoeveelheid E-nummers of vage benamingen achter op het etiket.

Reguliere shampoo ingrediëntenlijst

Wat zit er in normale shampoo

In shampoos zitten allerlei ingrediënten en het verschilt per shampoo wat erin zit. Maar the biggest problem zijn de volgende ingrediënten:

SLS/SLES
SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES  (Sodium Laureth Sulfate) zijn twee soorten zeep die je in bijna elke shampoo vindt. Deze zorgen ervoor dat je shampoo goed schuimt en dat je haar schoon is. SLS is de hardcore versie qua reiniger. Je zou het zelfs als schoonmaakmiddel kunnen gebruiken. Dus wat doet het dan op je hoofd?

Nou, simpelweg omdat het goedkope reinigers zijn. Maar of ze hun werk ook echt goed doen? Nou nee, deze zeepsoorten maken je hoofd en haar zó schoon dat het kan gaan irriteren. Ze strippen je hoofdhuid van natuurlijke oliën en vetten zodat je haar schoon voelt. Sommige mensen reageren hier slecht op en krijgen een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Daarnaast zijn SLS en SLES zó hardnekkig dat het zelfs haarzakjes kan binnendringen. Deze haarzakjes raken beschadigd of krimpen waardoor je haren minder ruimte krijgen om te groeien.

Siliconen
Siliconen zorgen voor shiny, healthy en klitvrij haar. Ze leggen een laagje om je haar heen om het te beschermen. Klinkt ideaal toch?! Siliconen zijn alleen heel lastig om weer uit je haar te krijgen. Om je haar weer silione free te krijgen moet je bijvoorbeeld een shampoo met SLS gebruiken. Anders blijven de siliconen op je hoofdhuid liggen en krijg je ophoping. Daarnaast lijkt zo’n laagje om je haar fijn, maar hierdoor kan je hoofdhuid nauwelijks ademen.

Diethanolamine (DEA) and Triethanolamine (TEA)
DEA is een stof die ervoor zorgt dat de shampoo een fijne structuur heeft. Niet te waterig, niet te gelly. TEA is een parfum en houdt de pH in balans. Nadeel is dat deze stofjes samen je hoofdhuid flink kunnen irriteren en allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze stofjes zoals de aanmaak van keratine (dat zorgt voor mooi haar) aantasten. Hierdoor wordt je haar droog en breekbaar. Erger is dat deze stoffen mogelijk kankerverwekkend zijn in bepaalde combinaties met andere stoffen, aldus Agency for Research on Cancer.

Parabenen
Parabenen zorgen ervoor dat de shampoo langer goed blijft. Volgens sommige studies kunnen deze parabenen de gezondheid schaden door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren. Er is nog meer onderzoek nodig, maar eng is het wel.

Parfum
Dat shampoo lekker ruikt is een must. Maar parfum in shampoo is soms verre van natuurlijk. Er worden allerlei chemische stoffen en geuren met elkaar gemixed voor een lekkere geur. Niet fijn voor je hoofd. Denk maar eens de Herbal Essences shampoo, waar komt die mierzoete lucht vandaan?

Natuurlijke shampoo ingrediënten

Wat zit er in natuurlijke shampoo

In natuurlijke shampoos kunnen ook siliconen of SLS/SLES zitten. Maar dit kan je easy vermijden door een ander merk te kiezen. Een paar verschillen met ‘normale’ shampoo’s:

  • De reinigers zijn milder voor je hoofdhuid
  • De shampoo schuimt vaak minder dan normale shampoo
  • Parfum is vaak van natuurlijke oorsprong
  • Meer gebruik van verzorgende ingrediënten
  • Een kortere ingrediëntenlijst met minder E-nummers
  • Minder kans op irritatie op de hoofdhuid

Natuurlijke shampoo's

Mijn ervaring

Als ik natuurlijke shampoo’s gebruik dan heb ik het gevoel dat het milder is voor mijn haar en hoofd. Mijn haar is net zo schoon maar voelt een stuk minder geïrriteerd aan. Het voelt zacht, klitvrij en is makkelijk in model te brengen. Na het gebruik heb ik ook minder last van roos. Het lijkt alsof mijn hoofdhuid goed gehydrateerd is en voelt helemaal niet jeukerig of geïrriteerd. Dit is niet gek, in een natuurlijke shampoo zitten vaak natuurlijke ingrediënten en milde reinigers. Ik verkies een natuurlijke shampoo dan ook boven een reguliere shampoo. Deze maakt mijn huid ook schoon, maar mijn hoofdhuid voelt na gebruik vaak geïrriteerd en té schoon. Alsof elk laagje vet eraf is gehaald. Maar kan ook verschillen per merk.

Conclusie

Ik kan je wel vertellen wat goed of slecht is, maar belangrijker is hoe je het zelf ervaart. Zo reageert de één super goed op siliconen en krijgt de ander een geïrriteerde hoofdhuid. Lees eens een etiket en Google wat er nou werkelijk in je shampoo zit. Voor elk ingrediënt geldt dat je het moet testen en experimenteren. Anderen kunnen je bang maken met siliconen maar als het voor jou werkt, waarom dan niet? Probeer erachter te komen wat voor jou werkt.

Welke shampoo gebruik jij het liefst? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *