Studentenvereniging wel of niet? Mijn ervaring


studentenvereniging dillema

Studentenvereniging: you either love it or hate it. Ik zit zelf bij een studentenvereniging en het is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt. In het thema van het nieuwe schooljaar deel ik mijn ervaring van mijn studentenvereniging.

Ik studeer Media, Informatie en Communicatie aan het Saxion in Enschede. Mijn ouders wonen in Zwolle en heen en weer reizen duurt bijna drie uur. Daar had ik geen trek in. Bovendien ging ik eindelijk studeren! Dag ouderlijk huis en suffe regeltjes. Ik huurde een studentenkamer, kocht meubels en schreef me in bij de gemeente.

Verveling op kamers

Het eerste jaar van mijn studie was prima. Maar ik beleefde niet echt het studentenleven. De meeste klasgenoten woonden rondom de hogeschool dus die bleven thuis wonen. Tja, daar zit je dan alleen op je kamer. Ik had gelukkig leuke huisgenoten maar die hadden ook hun eigen ding. Kortom: ik verveelde me nogal. Totdat mijn huisgenoot aan het begin van het tweede jaar vroeg of ik bij een studentenvereniging wou. Huh ik?

Ik had het me altijd voorgesteld zoals in de films: je komt in een groot studentenhuis waarbij je gekke opdrachten moest uitvoeren en jezelf moest vernederen terwijl iedereen je uitlachte. Ik wist niet of dat wel iets voor mij was. Maar ik probeerde open mindend te zijn. Met mijn huisgenoot gingen we alle tijdens de intro week naar feestjes van de studentenverenigingen.

Ontgroening bij de studentenvereniging

Uiteindelijk werden we lid van ASV Taste. Dit is een algemene studenten vereniging, iedereen kan dus lid worden. Voordat je lid wordt heb je een ontgroening. Toegegeven: dit was iets minder leuk. Het is even doorbijten en jezelf leren kennen. Maar het feit dat je het met een grote groep doet, maakt het een stuk minder erg. Bovendien maakt iedereen het mee. Stiekem valt het best wel mee. Het is echt niet zo erg als in de films. Maar je kan altijd een vereniging kiezen zonder ontgroening.

Na de ontgroening begint het jaarclub traject. Dit houdt in dat je een groep vormt met mensen van hetzelfde geslacht die in hetzelfde jaar lid zijn geworden. Voor mij was dat dus een vrouwen jaarclub met de naam Lumina. Ik leerde zes super toffe meiden kennen, inclusief mijn huisgenoot. Samen aten we elke dinsdag, gingen we naar kroegavonden en deden we leuke activiteiten. Zo gingen we borrelen met andere jaarclubs en zijn we een nachtje wezen doorhalen in Groningen.

studentenvereniging

Studentenvereniging: aanrader of afrader

Vanaf mijn lidmaatschap heb ik de leukste tijd van mijn studie meegemaakt. Ik leerde ontzettend veel mensen kennen, er waren vaak leuke feestjes en er is altijd wat te doen. Daarnaast heb je allerlei commissies waar je aan mee kunt doen. Ik zat bijvoorbeeld in de commissie voor het ASV tijdschrift. Super handig, want dat sluit aan bij mijn studie. Staat dus ook weer leuk op mijn CV. En last but not least:  je leert je nieuwe studentenstad ook beter kennen. Je weet de leukste kroegjes te vinden met de goedkoopste shotjes.

Zeg ik nu dat je bij een studentenvereniging moet gaan? Nee dat niet. Je kan ook vrienden maken, feestjes bezoeken en de stad leren kennen zonder een vereniging. Maar voor mij is het één van de beste keuzes die ik heb gemaakt. Ik heb een toffe vriendinnengroep, leuke dingen meegemaakt en mooie herinneringen. Je studententijd maak je maar één keer mee. Ik denk: maak er dan het meeste van!

Disclaimer: deze positieve ervaringen zijn van mijn tijd bij ASV Taste. Onderling verschillen studentenvereniging heel erg en ligt het ook aan de studentenstad. Wanneer jij je niet fijn voelt bij een vereniging moet je ook zeker niet jezelf gaan pushen. Je moet doen waar je jezelf prettig mee voelt. Dit is mijn persoonlijke ervaring.

Zit jij bij een studentenvereniging of ben je het totaal oneens met mij? Let me know!

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *