11 In Hersenspinsels

Adopt don’t shop: meet asielkat Binkie

Claire-en-asielkat-binkie
Een catlady is niet compleet zonder kat. Sinds een halfjaar heb ik een asielkat in huis. Een asielkat is er wel eentje met een gebruiksaanwijzing. Meet Binkie!

Als kind had ik de allerliefste kat van de wereld. Vanaf toen werd ik een echte catlady. Helaas overleed hij een jaar terug. Toen ik ging samenwonen met mijn vriend moest er dan ook een kat in huis komen. Maar voordat ons huis veranderde in een kitty paradijs, moesten we over een paar dingen nog nadenken. Het liefst had ik een kitten in huis. Een kitten kost alleen veel tijd en geld. Mijn vriend en ik studeren nog, dus dat kon helaas niet. Daarnaast wilden we graag een kat die ook naar buiten kon. Ons appartement is niet heel groot, we hebben wel een grote tuin. Ideaal voor een buitenkat! Daarbij hadden we ook heel veel liefde om te geven. Dus onze zoektocht was begonnen.

Hand en pootje

Kat adopteren

Mijn vriend en ik besloten een kat te adopteren. We keken rond op Marktplaats maar dat leek ons niet helemaal safe. Je weet niet wat voor mensen de katten opvoeden en of ze helemaal gezond zijn. Daarom keken we op de website van het Dierenasiel in Zwolle. Na een paar dagen zagen we de allerleukste asielkat ooit: Binkie! Er stond bij dat hij erg bang en verlegen was. De dierenredder in mij (en mijn vriend) voelden dat we Binkie moesten adopteren. Dus hup op de fiets!

Binkie was enorm bang in het asiel. Mijn hart brak toen ik zijn grote ogen zag. Binkie bleef doodstil in een hoekje zitten en gaf geen kik. Je kon zien dat hij zich hier niet fijn voelde. De andere katten kroelden om ons heen en gaven ons aandacht. Maar Binkie durfde niks. We wilden hem een fijn huis geven. Een paar minuten later zat hij bij ons in de auto. Eenmaal thuis was hij nog banger, kroop hij onder de bank en mauwde hij aan één stuk door. Heel zielig om aan te zien. Maar we bleven rustig en lieten hem alles ontdekken.

Asielkat Binkie in een kartonnen doos

Binkie ontsnapt

Maar toen gebeurde er iets zoiets stoms. Het kattenluik hadden we afgesloten met stenen aan de buitenkant. “Daar komt ie vast niet doorheen”, aldus onze gedachte. Nou na twee dagen was Binkie al weg. We hebben overal gezocht maar hij kwam niet tevoorschijn. Flyers uitgedeeld, Facebook oproepen geplaatst maar geen reactie. Drie weken later hoorden we gerommel in de tuin. De vuilniszak stond nog in de tuin (met de intentie om hem weg te brengen). Ineens stond Binkie uit de vuilniszak te eten. Toen hebben contact opgenomen met een kattenvrouwtje met vangkooien. Een uur later zat hij in de kooi en hadden we hem eindelijk terug.

Sindsdien woont hij happy bij ons. De eerste weken was hij erg schichtig. Stiekem denk ik dat hij niet zo’n leuk huis heeft gehad voor het asiel. Van abrupte bewegingen schrikt hij en als je hem per ongeluk pijn doet (ik ben klunzig) dan zie je hem zo een paar uur niet. Maar nu, een halfjaar later, is het zo’n lieve kat. Nieuwe mensen vind hij doodeng en vermijd hij liever. Maar het gaat elke keer beter. Hij gaat dagelijks naar buiten en komt stipt om 18:00 thuis voor zijn eten. Daarna blijft hij de hele avond binnen en ’s nachts loopt hij buiten rond. Vandaar dus dat er alleen maar foto’s van hem zijn die binnen zijn genomen. Binkie is super knuffelig, speels en lief. We hebben geluk dat het een lieve kat schijnt te zijn.

Asielkat Binkie liggend

Tips voor als je een kat gaat adopteren

 1. Een kat is persoonlijk. Informeer goed naar de achtergrond van de kat. Je wilt weten waar hij vandaan komt, wat zijn verleden is en wat hij gewend is. Zo kan je er makkelijk op in spelen en rekening mee houden.
 2. Een kat is duur. Het adopteren van een kat kost ongeveer €100. Maar daarnaast moet je ook kattenvoer, speeltjes en een kattenmandje in huis hebben. Je kan natuurlijk zo creatief zijn als je zelf wilt. Oja: een spaarpotje voor de dierenarts is ook handig.
 3. Een kat kost tijd. Als je kat net in huis is, moet hij langzaam wennen. Het is dan wel zo fijn als er iemand thuis is die op hem kan letten. Maar ook die hem aandacht en/of eten kan geven.
 4. Een kat wilt aandacht. Toen Binkie nog niet naar buiten kon, wilde hij de hele tijd aandacht. Hij was heel hyper en sprong de hele kamer rond. Nu hij naar buiten kan, is het een stuk minder. Bedenk hoeveel ruimte je hebt, kan een kat eventueel naar buiten?
 5. Een kat probeert te ontsnappen. Don’t worry, dat is gewoon vluchtgedrag, het is niets persoonlijks (hoop ik). Zorg ervoor dat je huis catproof is.

Claire en asielkat Binkie

Asielkat: aanrader of afrader?

Aanrader! Echt, er zijn zoveel super lieve katten in het asiel die een thuis verdienen. Toen ik daar rondliep wilde ik elke kat mee naar huis nemen. Alle katten zijn sowieso gesteriliseerd/gecastreerd, ingeënt, ontwormd en gechipt. Een asiel lijkt misschien niet fijn, maar de katten (in dit dierenasiel) worden echt goed verzorgd. Het is wel eng dat je de achtergrond niet kent. Maar informeer goed bij het dierenasiel. Zij weten vaak alles over een kat en kunnen je tips en advies geven. Een asielkat is je vaak ook ‘dankbaar’. Klinkt gek, maar je bouwt echt een speciale band op met een asielkat. Dus: adopt, don’t shop! 😉

 

Heb jij ervaring met een asielkat of heb je nog handige tips? Let me know!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  18 augustus 2016 at 17:00

  Ideaal is dat, en je geeft een beestje weer een nieuw leven..

  • Reply
   clairecodi
   19 augustus 2016 at 10:47

   Jaa daarom! Er zijn zoveel katten in het asiel. Zonde om dan een ‘nieuwe’ te nemen als er zoveel een nieuw thuis zoeken 🙂

 • Reply
  Mariska
  18 augustus 2016 at 22:06

  Wat een schatje! En hij heeft nu een heel fijn thuis. Ik heb ook een katje in huis genomen die eerst een veel te druk leven had, arme beestje was ook heel angstig. Zo mooi om ze op te zien fleuren!

  • Reply
   clairecodi
   19 augustus 2016 at 10:48

   Hihi dankjewel. Wat lief! Ja ze ziet ze langzaam transformeren. Als ze eenmaal gewend zijn dan kunnen ze ook echt niet meer zonder je. Zo cute om te zien 🙂

 • Reply
  bosblends
  19 augustus 2016 at 08:20

  I finally read this post! Thank god for google translator!! I’m sorry your cat passed away and Binkie ran away?!! My cat tries to run away all the time too. Like you said, nothing personal. Love this post! Adopt not shop ?

  • Reply
   clairecodi
   19 augustus 2016 at 10:52

   Aah I’m so sorry. I will put a quick English summary at the end of each post now 😉 Haha yes we took Binkie from the animal shelter and after 2 days he literally broke out of our house. It took 3 weeks before he came back. I felt so stupid. The kitty door was blocked with rocks so he couldn’t escape. But he pushed the rocks away with his head. Like he was some kind of super cat. Anyway, he is back now. Slowly adjusting to us and his new safe stable life 🙂 Thank you so much for reading my post, it means a lot that youwould go trough all this trouble! 🙂

   • Reply
    bosblends
    19 augustus 2016 at 11:19

    Cats are such silly characters!!! I just love reading about cats being rescued. Gives me hope that this world is still OK 😀 Thanks, and have a nice day!

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  19 augustus 2016 at 08:47

  Wat een schatje! Je geeft hele goede tips: als wij groter wonen, willen we ook graag een katje: dus deze tips zijn superwelkom!

  • Reply
   clairecodi
   19 augustus 2016 at 10:49

   Dankjewel! Wij hebben het geluk van een tuin maar anders hadden wij het niet gedaan. Een kat wordt niet blij van een studenten appartementje haha.

 • Reply
  Inge
  28 augustus 2016 at 10:04

  Wat een lieve kat! <3 Mijn vriend en ik hebben sinds een paar maanden een kat en kozen om dezelfde reden als jij voor het asiel. We kunnen nu al niet meer zonder hem, en andersom 😉

 • Reply
  Naomi
  23 september 2016 at 13:48

  Wat een prachtige kat! En wat een verhaal ook, gelukkig is ie veilig terug bij jullie geraakt. Ik ga binnenkort verhuizen en dan ga ik ook een kitten adopteren. Ik heb de tijd ervoor (werk voornamelijk van huis uit voorlopig) dus kan ik het diertje al de aandacht geven die het nodig heeft!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.