50 In Hersenspinsels

Realizd: Ik kijk meer dan twee uur per dag op mijn telefoon

RealizD app

Mijn telefoon zit bijna aan mijn hand vastgeplakt. Daarom installeerde ik de app RealizD. Met deze app kan je je telefoongebruik bijhouden.

Een tijdje geleden las ik een review van de app RealizD. Normaal ben ik niet zo van de apps, maar deze is toch wel bijzonder. RealizD houdt namelijk je telefoongedrag bij. De app meet hoe vaak je je telefoon ontgrendeld en hoe lang je erop kijkt. Iris en Shirah hebben deze app beiden geïnstalleerd en vonden het vrij heftig. Je weet wel dat je veel op je telefoon zit, maar weet je het ook echt?

Zo werkt RealizD

De app RealizD biedt een vrolijk overzicht over je telefoongedrag. RealizD laat op drie manieren je telefoongedrag zien:

 • Pickups: hoe vaak je op je telefoon kijkt
 • Pickup interval: hoe lang je zonder je telefoon kunt
 • Longest: de langste tijd dat je je telefoon gebruikte

De totale tijd die je hebt besteed op je telefoon staat in grote cijfers boven. Onder de Pickups, Pickup Interval en Longest staat een staafdiagram. Deze diagram laat je telefoongedrag per uur zien. Hoe hoger de staaf, hoe langer je op je telefoon zit. Met de app kan je ook een gebruikerslimiet instellen. Handig als je vindt dat een uurtje Facebooken per dag wel genoeg is. Op de helft van de limiet krijg je een seintje. Fijn voor als je (net als ik) geen zelfbeheersing hebt.

Printscreen Realizd app

Smartphone verslaafd

Het vrolijke overzicht verandert in de loop van de dag naar een beschamende staafdiagram waar je liever niet naar kijkt. Het schijnt normaal te zijn om 2,5 uur door te brengen met je telefoon. Voor het downloaden van de app leek me dit vrij veel. Dat is toch een aardige tijd die je scrollend doorbrengt. De eerste dag zat ik dan ook keurig rond het anderhalf uur. De rest van de week verliep iets minder goed. Zo waren er uitschieters van drie of vier uur, oeps. Op dagen waarbij artikelen online kwamen (dinsdag, donderdag en zondag) keek ik heel veel op mijn telefoon. Ik ben dan zo nieuwsgierig naar jullie reacties. Dan kan ik het niet laten om obsessief te checken. Op die dagen zat ik zo drie uur per dag op mijn telefoon.

Meer offline

Ik vind dat er iets veranderd moet worden. Naast dat ik het verspilling van mijn tijd vind, maakt constant online zijn me onrustig. Als ik me verveel of me niet kan concentreren grijp ik meteen naar mijn telefoon. Dankzij mijn telefoon kan ik aan dat moment of nare gevoel ontsnappen, maar achteraf helpt dat totaal niet.

Time to change! Als eerste heb ik een wekker aangeschaft. Zo word ik niet opgejaagd wakker van alle notificaties terwijl er nog slaap in mijn ogen zit. Daarnaast leg ik mijn telefoon vaker in een andere kamer als ik bezig moet. Hopelijk voorkomt dat studie ontwijkend gedrag. En last but not least: de pushmeldingen gaan uit. Geen constante meldingen dat iemand appt of een nieuwe video plaatst. Begrijp me niet verkeerd: ik geniet ook van in bed liggen met chocola en YouTube video’s kijken. Maar offline zijn geeft zoveel rust. Iets wat ik echt nodig heb. Wie zegt dat ik altijd online moet zijn?

RealizD is een aanrader voor als je je telefoongebruik wilt checken. Het is confronterend, maar misschien is dat juist wel nodig. De app is gratis maar helaas alleen beschikbaar in de Appstore.

Hoe vaak gebruik jij je telefoon denk je? En heb je nog handige offline tips? Let me know!

You Might Also Like

50 Comments

 • Reply
  Susan
  12 februari 2017 at 08:15

  Ja ik heb dat ook wel is geprobeerd, alleen dan met een andere app (moment volgens mij?). Echt niet normaal haha!

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:04

   Erg is dat he! Je weet wel dat je veel tijd eraan spendeert maar als je het dan zo voor je ziet. Aan de andere kant: als je Google Maps gebruikt dan registreert hij dat ook. Dan kom je vrij snel aan die tijd haha.

 • Reply
  Romy
  12 februari 2017 at 09:01

  Wat een slim idee, zo’n app! Het lijkt me inderdaad wel erg confronterend, maar ook wel goed om je hiervan bewust te zijn. Op zich valt het denk ik mee hoeveel tijd ik op mijn telefoon kijk, maar het aantal keer dat ik kijk is wel echt niet normaal. Misschien moet ik ook eens wat notificaties uitzetten of mijn telefoon gewoon in een andere kamer leggen of zoiets.

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:05

   Dankjewel Romy! Het is inderdaad heel confronterend. Ik heb de app nog op mijn telefoon staan om mijzelf een beetje in de gaten te houden haha. Maar aan de andere kant vind ik het ook fijn want ik krijg na een uur een melding. Dan weet ik: oke, ik heb er nu wel lang genoeg op gezeten.

 • Reply
  Sofie
  12 februari 2017 at 09:38

  Ik heb hem ook geïnstalleerd een paar weken geleden. Op sommige dagen is het confronterend, op andere dagen valt het weer mee. Het hangt er inderdaad van af of ik iets nuttigs te doen heb (en kan doen). Op slechte dagen waar ik niet veel kan zijn de cijfers het hoogst.

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:06

   Herkenbaar! Als ik de hele dag druk ben dan kom ik niet eens aan het uur. Maar als ik een paar dingen voor school moet doen zijn de cijfers heel hoog haha. Aan de ene kant maar goed dat je dit in ieder geval van jezelf weet.

 • Reply
  Sofie
  12 februari 2017 at 10:01

  Wat een leuk idee! Ik ga hem zeker eens downloaden, ben benieuwd naar hoevaak ik op mijn telefoon kijk.

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:07

   Wat leuk! Ben benieuwd naar je resultaten Sofie. Ik vond het heel spannend haha.

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  12 februari 2017 at 10:04

  Ik heb de app nog niet geprobeerd, zou ik eigenlijk moeten doen! Ik probeer hem wel al bewust weg te leggen 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:08

   Super goed Mariëlle. Het is altijd wel verleidelijk om ”even” op je telefoon te kijken’

 • Reply
  Rebecca
  12 februari 2017 at 15:30

  Ik denk dat ik dit niet eens wil weten, haha. Volgens mij ga ik best schrikken namelijk.

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:10

   Haha herkenbaar! Ik weet ook niet of ik er heel blij mee ben. Aan de andere kant: nu weet ik het wel.

 • Reply
  Lydia
  12 februari 2017 at 15:35

  Oeh confronterend!
  Ik had het graag ook uitgeprobeerd, maar helaas heb ik een windows Phone en hebben ze daar nog niet zulke apps voor..

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:10

   Jammer! Ik heb ook een Windows Phone gehad en dat vond ik echt zo’n nadeel. Heel veel apps zijn daar niet voor gemaakt..

 • Reply
  aneta
  12 februari 2017 at 16:08

  Oh god! Drie uur is echt bizar veel. Maar ach…ik ZAT daar ook wel aan hoor. Ik mag van mezelf maar drie keer op een dag mijn social media kanalen checken. Soms lukt het wel en soms ook niet. En verder heb ik mijn berichtmeldingen uit staan. Ik vind je tip: telefoon in een andere kamer neer leggen echt een hele goede. Dus is klik nu weg! Doeggg xx

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:11

   Ja VEEL he! Vreselijk is het. Wat een goed idee om jezelf drie momenten te geven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu ook heel veel zelfstandig bezig ben met school dus dan is makkelijker om mijn telefoon erbij te pakken dan als ik moet werken.

 • Reply
  Hennie
  12 februari 2017 at 16:59

  Sweet djeesus, ik denk dat dit een enorm confronterende app is. Maar mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt. Ook al is het alleen maar om mijn vermoeden te bevestigen dat ik echt veel te veel met mijn telefoon bezig ben.

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:12

   Haha erg he! Ja je zou het voor de lol een dagje bij kunnen houden. Het is wel confronterend. Bij mij is er in ieder geval een knopje om gegaan.

 • Reply
  Charel
  12 februari 2017 at 20:52

  Wow hahaha! Is misschien wel goed om te zien inderdaad :$

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:12

   Ja veel he! Schaam me ook een beetje haha. Maar denk dat iedereen wel veel op zijn telefoon zit?

 • Reply
  Klaske
  12 februari 2017 at 21:30

  Deze app ga ik eens proberen! Al gaat dat heel confronterend zijn, vrees ik, haha. Ik heb begin dit jaar voor school een 48 uur durende socialmediadetox moeten doen, dus ik ben me al best bewust van mijn (overmatige) telefoongebruik. Al is dat besef langzaam weer weggezakt, tijd om d’r weer wat aan te doen dus. Leuk dat je hierover schrijft! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:13

   Wat tof dat je dat voor school hebt moeten doen! Dat lijkt me ook heel heftig. Je gebruikt je telefoon toch wel voor alles. Hoe was dat eigenlijk? (:

 • Reply
  Eva van den Bergh
  12 februari 2017 at 21:33

  Ik heb een Adroid telefoon, maar zou dit ook wel eens willen proberen met een andere app! Dat wordt confronterend, haha!

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:14

   Ik heb even gekeken en de apps Menthal en Flipd zouden hetzelfde moeten doen!

   • Reply
    Eva
    13 februari 2017 at 22:24

    Dankjewel! Als er nog plek is op m’n telefoon dan ga ik een van die apps installeren, ik ben benieuwd!

 • Reply
  jeapiebel
  13 februari 2017 at 09:49

  Ik ben iedere dag bezig met de telefoon, maar probeer zo weinig mogelijk. Social media is altijd zo verleidelijk. 😉 Veel bezig met smartphone, je bent niet de enige hoor. 😉

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:15

   Ja is lastig he! Stom dat we zo verslaafd zijn aan onze telefoons..

 • Reply
  Northflix
  13 februari 2017 at 11:53

  Zo hey… Dat is zeker een eye-opener.
  Wat mij heel erg heeft geholpen is de meldingen van social media uitschakelen.
  Ook zet ik op bepaalde momenten mijn telefoon bewust uit, zoals onder het eten.
  Maar alsnog denk ik dat ik zou schrikken als ik deze app installeer.

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:15

   Wat een goede ideeën! Ja het is heel heftig, je wordt er niet vrolijk van als je je bedenkt dat je zoveel tijd verspilt haha.

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  13 februari 2017 at 14:16

  Wat bizar dat je dit kan zien zeg.. door telefoons hebben wij ook eigenlijk geen rust meer..
  Ik zeg ook heel vaak.. ik wou dat die dingen er nooit waren geweest

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:16

   Nooit waren… mm ik denk dat er ook veel goeie dingen aanzitten. Maar het neemt wel iets teveel ons leven over merk ik. Als je bedenkt dat ik gewoon drie uur lang naar een scherm staar… dan vind ik dat best wel veel. Vooral als ik maar zinloos zit te scrollen op sociale media.

 • Reply
  Iris
  13 februari 2017 at 14:34

  Wat goed dat je meer offline wil gaan! Ik leg inderdaad ook bewust vaker mijn mobiel aan de kant en heb ook geen pushmeldingen meer aanstaan. Wat een rust!

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:17

   Wat leuk dat je hier ook mee bezig bent Iris. Het geeft inderdaad zoveel meer rust. Hoewel ik eerst wel het gevoel had dat ik wat miste.

 • Reply
  marleen
  13 februari 2017 at 15:45

  Oke dit is wel een beetje confronterend hahaha! Ik moet ook écht minderen want het is zó zonde van mijn tijd!

 • Reply
  Irma
  13 februari 2017 at 16:04

  Stiekem wil ik dit ook gaan doen, maar ik durf het niet aan.. confrontatie haha!

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2017 at 22:19

   Gewoon doen! Niemand die de resultaten ziet haha.

 • Reply
  clairecodi
  13 februari 2017 at 22:17

  Haha erg he! Als ik al die tijd nou eens zou spenderen aan wat nuttigs 😉

 • Reply
  Aileen
  13 februari 2017 at 23:31

  Wat goed om te lezen. Ik zat er toevallig laatst aan te denken dat ik het best zou willen weten. Ben benieuwd. Ga m meteen downloaden.

  • Reply
   clairecodi
   15 februari 2017 at 20:53

   Ik ben benieuwd hoe de app jouw bevalt Aileen!

   • Reply
    Aileen
    16 februari 2017 at 21:52

    Ow, wat een ellende. Heb de app nu een paar dagen en het is echt niet goed. Tussen de 3,5 en 7,5 uur per dag. Nu moet ik toegeven dat het voor mijn werk wel nodig is maar wist niet dat het zoveel was. Soms bijna een werkdag lang?

 • Reply
  Galina
  15 februari 2017 at 10:22

  Durf dit niet te downloaden 😮 ik heb alle pushmeldingen inderdaad ook uit staan, maar kijk er toch regelmatig op. Daarnaast luister ik boeken tijdens het uitlaten van de hond, kijk ik er Netflix op en speel ik soms een spelletje. Volgens mij is dat te confronterend 😉 Ik heb ook een wekker en besloot toevallig begin deze week hem weer in gebruik te nemen en de telefoon beneden te laten. Heb dat een tijdje gedaan en het hielp enorm met sneller in slaap vallen 😉

  • Reply
   clairecodi
   15 februari 2017 at 20:54

   Hahaa ja het is jammer dat je niet kan zien welke apps je het vaakst gebruikt. Ik gebruik Spotify bijv. dagelijks en ook Google Maps staat vaak aan. Dat rekent de app natuurlijk gewoon mee. Ja ik vind ook dat een echte wekker veel beter werkt dan een telefoon! Ik word een stuk minder gestrest wakker en ben niet verleid om filmpjes te kijken op YouTube voor het slapen haha.

 • Reply
  Kim
  15 februari 2017 at 13:46

  Poeh dit lijkt me zoooo confronterend. WEet niet of ik het wel aandurf haha.

  • Reply
   clairecodi
   15 februari 2017 at 20:55

   Jaaa het is heel confronterend! Maar ik vind het wel fijn om te weten. Op een productieve dag kijk niet veel, maar ik merk als ik niet zo lekker in mijn vel zit dat ik veel meer kijk. Als je dit van jezelf weet dan kan je er wat aan doen (:

 • Reply
  amke
  15 februari 2017 at 14:52

  Oh my. Dit is wel heel confronterend inderdaad! Ik merk bij mij altijd dat m’n smartphonegebruik hand in hand gaat met m’n productiviteit. Heb ik een megavolle en productieve dag, dan gun ik dat ding bijna geen blik waardig. Maar als ik niet zo geconcentreerd ben dat lijkt het wel alsof het apparaat aan m’n hand vastgeplakt zit. Vaak pak ik ‘m dan gewoon zonder dat ik het doorheb en ben ik mij er pas na een paar seconde van bewust dat ik wéér m’n instagram / facebook / mail aan het checken ben terwijl ik dat 5 minuten daarvoor ook al deed. Eigenlijk is het tijd voor een flinke phone-detox…

  • Reply
   clairecodi
   15 februari 2017 at 20:56

   Amke ik ben PRECIES zoals jij! Oh wat fijn dat ik niet de enige ben dat ik dat doe haha. Ik vond de app daarin wel een fijn inzicht geven 😉

 • Reply
  Sara
  16 februari 2017 at 10:59

  Mijn gebruik is ook echt erg! 4-5 u.. Maar ik gebruik het bv. ook om s’middags tijdens het eten naar een youtube filmpje te kijken. Dus dan kan je dit vergelijken met een laptop. Nochtans staan mijn notificaties voor Instagram uit, toch vind ik het spannend om hem dan te openen om de respons te zien. Misschien zet ik ze beter aan?? Haha! Ik ga er toch zeker op letten. Ik gebruik hem zoveel als ik thuis ben, op school totaal niet zoveel. Maandag heb ik nog eens les, ben benieuwd!

 • Reply
  Cynthia
  16 februari 2017 at 16:46

  Erg hé? Ik gebruik dat ding ook meer dan strikt noodzakelijk. Ik heb dan ook geen tips voor je. Ik ga mezelf ook korten op mijn telefoon verbruik!!

 • Reply
  Anne's plek
  6 november 2019 at 19:10

  Ik ga deze app direct downloaden! Ik heb zo’n twee jaar terug ook een enorme afstand gedaan van mijn telefoon, ik werd helemaal tureluurs van dat ding. Zo verwijderde ik o.a. Snapchat, YouTube en mijn mail verdween ook van mijn telefoon, heerlijk! Toch vraag ik mij af of ik dan nu ook echt zo “weinig” op mijn telefoon zit of dat dit een “mooie leugen” is die ik mijzelf voorhoud. Zoals je al zei, offline zijn geeft zoveel rust en je merkt gelijk dat je meer tijd overhoudt voor andere dingen. Ik ben benieuwd wat eruit gaat komen…..
  Anne’s plek recently posted…Ode aan het leven

  • Reply
   clairecodi
   9 november 2019 at 14:50

   Wat leuk te horen Anne! Wat goed dat je zoveel apps hebt verwijderd. Ik denk dat je dan echt wel een stuk minder met je telefoon bezig bent, zowel fysiek als mentaal. Met Snapchat heb je altijd de neiging om alles vast te leggen. Ik ben benieuwd wat er bij jou uitkomt inderdaad! 🙂 Ik vond het echt heel confronterend!
   clairecodi recently posted…Zero waste tandenpoetsen | Bamboe tandenborstel en vegan tandpasta

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.