33 In Groene Beauty

Anticonceptie zonder hormonen: de LadyComp

Natuurlijke anticonceptie LadyComp

Op zoek naar anticonceptie zonder hormonen? Iris van The Sea Is My Cup Of Tea vertelt vandaag over de Ladycomp. Dit handige apparaatje houdt je cyclus in de gaten door simpelweg je temperatuur te meten.

 Als sinds ik tiener ben gebruik ik anticonceptie. Hierdoor weet ik niet eens hoe mijn lichaam is zonder al die hormonen. Op dit moment heb ik een hormoonspiraal maar mijn innerlijke hippie wil liever anticonceptie zonder hormonen gebruiken. Een tijdje geleden sprak ik Iris van The sea is my cup of tea hierover en zij vertelde over de LadyComp. Dit leek me perfect voor een blog. Vandaag vertelt Iris over haar ervaring met de Ladycomp!

Sinds begin 2015 ben ik overgestapt op natuurlijke anticonceptie. Na zeven jaar de Nuvaring en een jaar de spiraal te hebben gebruikt, was ik de hormonen en vele vage bijwerkingen zat. Ik ging op zoek naar alternatieven en vond de LadyComp. Over die keuze krijg ik vaak vragen van anderen die stiekem nieuwsgierig zijn. Hoe werkt dat precies en is het wel veilig? Ook Claire vond het een interessant onderwerp en vroeg om er een gastblog over te schrijven. Ik deel graag mijn ervaringen en redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie, want wellicht ervaar jij ook bijwerkingen van hormonale anticonceptie of ben je gewoon benieuwd naar de alternatieven.

De overstap naar anticonceptie zonder hormonen

De reden voor mij om te stoppen met hormonen was toen ik een hormoonspiraal had en hele rare bijwerkingen ervaarde. Ik had af en toe acute extreme buikkrampen die op weeën leken, flinke haaruitval en, op 21-jarige leeftijd had ik voor het eerst in mijn leven te maken met acné. Ik werd niet meer ongesteld, wat wel vaker voorkomt bij spiraalgebruik. Al met al voelde het niet goed. Na onderzoek bleek de haaruitval te komen door mijn anticonceptie methode. Daarom besloot ik hier direct mee te stoppen. Tegelijkertijd liet ik me inspireren door het verhaal van yogi Lauri op Moderne Hippies. Hierdoor kwam ik terecht bij een hormoonvrij alternatief: de LadyComp. Eerst was ik heel huiverig. Als er één ding is wat ik niet heb is het een kinderwens. Echter weet ik nu precies hoe mijn lichaam werkt, hoe warm ik ben in elke fase van mijn cyclus en wanneer ik vruchtbaar ben. Dat geeft vertrouwen.

Hoe werkt de eisprong ook al weer?

De LadyComp is een cycluscomputer. Deze berekent waar je je in je cyclus bevindt op basis van temperatuurmetingen. Zoals je je misschien nog kunt herinneren van de biologieles van vroeger, is de balans van hormonen anders in verschillende fasen van je cyclus. Dit heeft tevens invloed op je temperatuur. Wist je bijvoorbeeld dat je bijzonder koud bent wanneer je je eisprong hebt? En dat na je eisprong je temperatuur juist veel hoger wordt tot aan je menstruatie, onder invloed van progesteron? In deze fase van je cyclus ben je niet vruchtbaar. Je lichaam doet aan natuurlijke anticonceptie: een eisprong is niet meer mogelijk, je vaginale slijm wordt ondoordringbaar voor spermacellen en je baarmoedermond sluit en keert naar binnen.

Het is niet nodig om de hele maand hormonen te slikken, terwijl je slechts 18-24 uur van je cyclus vruchtbaar bent. Spermacellen kunnen alleen overleven in het vrouwelijk lichaam in de dagen dat je eisprong nadert en je vaginale slijm bepaalde eigenschappen heeft. Dit kan je zelf waarnemen. In andere fasen van je cyclus kunnen spermacellen nooit meer dan twee uur overleven in het vrouwelijk lichaam. Als je dit interessant vindt kun je hier meer over lezen in het boek Taking Charge of Your Fertility. Ik raad dit boek ten zeerste aan als je geïnteresseerd bent in natuurlijke anticonceptie. Met dit boek begrijp je hoe je lichaam werkt.

Natuurlijke anticonceptie LadyComp

Natuurlijke anticonceptie LadyComp

Hoe werkt de LadyComp?

De LadyComp registreert de eisprong en berekent wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Dit doe je door iedere ochtend, direct na het wakker worden, je temperatuur te meten onder je tong. De LadyComp geeft dan rood licht (vruchtbaar) of groen licht (niet vruchtbaar) voor die dag. Belangrijk is dat je minstens vijf uur hebt geslapen. Mocht je er ’s nachts uit zijn geweest, dan is het belangrijk dat je weer een uur hebt geslapen. Lukt dat een keer niet, heb je een feestje gehad, veel alcohol gedronken of heb je koorts? Dan sla je die meting die dag over en gebruik je een extra voorbehoedsmiddel, zoals een condoom.

Natuurlijke balans en de maancyclus

Wat ik zelf het fijnste vindt aan het gebruiken van de LadyComp is dat je in tune komt met je eigen lichaam. Ik weet precies wanneer ik mijn eisprong heb, hoe warm ik ben in elke fase van mijn cyclus en wanneer ik mijn menstruatie kan verwachten. Ook loopt mijn cyclus nu gelijk met de maan. Met volle maan heb ik mijn eisprong, met nieuwe maan word ik ongesteld. Sommige vrouwen hebben dit andersom. Daarover kun je meer lezen in het boek Moon Time.

Ik vind het fijn om mijn natuurlijke balans te hebben gevonden. Mijn LadyComp geeft doorgaans 11 dagen per maand rood licht en 19 dagen groen licht. Zelf weet ik precies wanneer ik vruchtbaar ben en wanneer niet, maar het is een fijne zekerheid om de LadyComp te gebruiken.

Natuurlijke anticonceptie LadyComp

De betrouwbaarheid van de Ladycomp

Ik denk dat er veel misverstanden bestaan rondom de veiligheid van deze methode van anticonceptie. Ikzelf gebruik de LadyComp nu bijna drie jaar zonder problemen. En ondertussen gebruiken ook veel andere vrouwen die ik ken het naar tevredenheid. De LadyComp is 99,3% betrouwbaar en heeft een Pearl Index van 0,7. De LadyComp is van oorsprong Duits en al meer dan 30 jaar op de markt als veilig voorbehoedsmiddel. De Zwitserse Lilian Bonnema bracht de LadyComp naar Nederland en beantwoord met heel veel geduld en aandacht vragen die je misschien hebt. Ik heb zelf in ieder geval veel mailcontact met haar gehad voor ik de knoop doorhakte!

Tip: op mijn eigen blog schreef ik ook over mijn ervaringen met de LadyComp en geef ik meer informatie over deze natuurlijke anticonceptiemethode.

Heb jij wel eens anticonceptie zonder hormonen overwogen? Wat zijn jouw ervaringen?

*Dit artikel bevat affiliatelinkjes

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply
  Romy
  19 mei 2017 at 07:50

  Wat fijn dat je hier een blog aan wijdt! Ik was ook nogal sceptisch over de LadyComp en had geen idee of dat nu echt zou werken. Het is me nu een stuk duidelijker en ik denk dat het ook veel veiliger is dan ik altijd dacht. Heel handig lijkt het me om hiermee meer te ‘luisteren’ naar je eigen lichaam en daar ook meer gevoel voor te krijgen. Toch houd ik het voorlopig bij mijn hormoonvrije spiraaltje. Ik heb daar gelukkig nog nooit last van gehad en vind het wel een ideaal ding.

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:23

   Wat leuk dat je hier benieuwd naar was! Ik moet zeggen dat het inderdaad een beetje hippie-achtig klinkt maar het lijkt me eerlijk gezegd wel een uitkomst als je bepaalde anticonceptie niet kan verdragen of liever geen anticonceptie wilt gebruiken. Wat fijn dat jij geen last hebt van je hormoonvrije spiraal! 🙂 Word je eigenlijk wel ongesteld als je die hebt? Ik heb zelf met hormonen.

   • Reply
    Romy
    20 mei 2017 at 11:54

    Ja, die hormoonvrije spiraal vind ik echt een uitkomst. Ik word wel gewoon ongesteld en merk er verder niets van dat dat ding er zit 🙂

 • Reply
  Susan
  19 mei 2017 at 08:20

  Wat een fijn artikel! Ik vind het een interessant ding, maar ik zou toch nog wel een beetje angstig zijn,.

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:24

   Leuk om te horen Susan! Ik snap heel goed dat het je een beetje angstig maakt. Desondanks heeft de LadyComp een pearl index van 0,7 en een betrouwbaarheidspercentage van 99,3%, dus qua cijfers is ‘ie sowieso betrouwbaar.

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  19 mei 2017 at 08:30

  De enige vriendin van wie ik weet dat ze deze manier van anticonceptie gebruikte heeft nu een zoontje van twee, haha. In mijn hoofd is het dus 100% onveilig, maar ik begrijp dat dat onzin is 😉
  Heel interessant om er eens meer over te lezen! Ik zit ook alweer tien jaar aan de hormonen der hormonen (de pil) en dit is niet echt normaal. Omdat ik niet goed weet wat het beste alternatief zou zijn en ik eigenlijk helemaal geen klachten/bijwerkingen (voor zover ik weet, misschien heb ik eigenlijk wel een ander karakter :P) heb, blijf ik maar doorslikken. Jullie hebben me weer aan het denken gezet, dames!

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:26

   Haha nou de LadyComp heeft een pearl index van 0,7 en een betrouwbaarheidspercentage van 99,3%, dus wetenschappelijk gezien is deze wel betrouwbaar, maar ik snap je punt. Als je geen klachten en/of bijwerkingen ervaart hoef je je denk ik ook geen zorgen te maken. De boodschap van dit artikel is niet dat alle hormonen slecht zijn, maar om een hormoon-vrij alternatief te introduceren 😉

   • Reply
    Linda - Zaailingen
    21 mei 2017 at 11:23

    Ja, dat snap ik! Ondanks dat ik geen klachten heb, ben ik toch wel nieuwsgierig of er iets verandert als ik ermee stop. Dit lijkt me dan misschien wel weer fijner dan een spiraaltje. Misschien durf ik het wel tegen de tijd dat ik bijna klaar ben voor kinderen, haha.

 • Reply
  kim
  19 mei 2017 at 08:41

  Wow interessant!! Die hormoon rotzooi.. Ik weet er ook alles van helaas. Op dit moment slik ik de pil, maar wederom een pil waar mijn lichaam te heftig op reageerd. Ik ga eens kijken of dit iets voor mij zou zijn

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:27

   Wat naar om te horen dat je heftig reageert op de pil. Misschien weet je huisarts ook een ander hormoonvrij alternatief. De LadyComp is een oplossing maar je hebt bijvoorbeeld ook een hormoonvrij spiraal. Even kijken naar de mogelijkheden. Er is in ieder geval veel meer dan de pil!

 • Reply
  Mariëlle
  19 mei 2017 at 08:49

  Heel leuk om te lezen!! Ik ben er zelf een paar weken geleden mee begonnen en ben héél benieuwd hoe het me op de wat langere termijn zal bevallen!

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:28

   Ahh leuk te horen! Ben je momenteel aan het ‘ontpillen’ of heb je ervaring met de LadyComp? 🙂

   • Reply
    Mariëlle
    20 mei 2017 at 12:00

    Ik gebruik al 5 maanden niet meer de pil 😀 En ik ben in mei begonnen met de Lady Comp 🙂

    • Reply
     Iris
     20 mei 2017 at 16:59

     Jee, zo leuk!! Bevalt het goed so far? Ik vond het zelf heel leuk om het patroon van mijn cyclus te leren kennen. Grappig hoe je lichaam zo iedere maand eenzelfde patroon doorloopt vond ik! Ga je ook je ervaringen delen op je blog?

     • Mariëlle
      20 mei 2017 at 18:36

      Jazeker, mega interessant haha 😛 Ik merk wel dat het nog heel nieuw is voor iedereen, dus als ik het vertel, dan denkt iedereen. OH :O :O Ik heb hem nog niet lang genoeg in gebruik om de patronen te zien 🙁 Toen ik begon, was ik ook meteen ongesteld haha. Nu geeft ie elke dag rood aan, dus ik hoop dat ik snel wel patronen ga zien! Mijn ervaringen komen zeker op mijn blog 🙂

 • Reply
  Sarina
  19 mei 2017 at 09:33

  Wat goed dat jullie hier een artikel aan wijden! Ik had nog nooit van de ladycomp gehoord. Ben er nu wel erg nieuwsgierig naar geworden 🙂

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:29

   Super leuk om te horen Sarina! Ik was zelf heel nieuwsgierig hiernaar en Iris gebruikte hem toevallig dus zodoende. Ik vind het zelf ook een heel fijn alternatief. Alleen jammer van de schrikbare prijzen. Misschien in de toekomst!

 • Reply
  Danique
  19 mei 2017 at 09:38

  Wat een goed artikel! Ik zelf ben ook in dubio over welke anticonceptie voor mij werkt, de pil blijkt toch niet echt voor mij weggelegd te zijn. Ik vind dit erg interessant, maar ik ben nog wel een beetje sceptisch eerlijk gezegd. Ik denk dat dat puur ligt aan het feit dat dit de eerste keer is dat ik hier iets over hoor. Ik ga er meer onderzoek naar doen dus!

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:30

   He Danique wat leuk om te horen dat je het interessant vindt! Als dit de eerste keer is dat je hoort van LadyComp dan kan ik me voorstellen dat het vrij nieuw is en onbetrouwbaar misschien. Ik zou zeker even wat meer informatie zoeken en filmpjes kijken. Op de website van LadyComp staat ook een boel informatie: https://www.ladycomp.nl/ . Zelf kwam ik in aanraking met LadyComp door een filmpje van een Australische YouTuber dus misschien vind je het leuk om die te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=vr9ZXDGa3KQ

 • Reply
  Natascha
  19 mei 2017 at 11:17

  Mega boeiend dit artikel. Ik heb het boek toevallig net gelezen. Alleen dan een hele oude druk. Iemand gaf het aan mij zonder dat ik het er ooit over had gehad. Zelf durf ik dit nog niet, omdat ik echt geen kinderen wil en ook geen abortus (!) En ik denk dat ik dan te vaak te weinig slaap of wat dan ook en condooms zijn ook niets voor mij, vind ze vies. Ik heb een koperspiraal (voor 10 jaar). Geen hormonen dus en wel een eisprong. Allen sperma wordt direct gekilled. Ik ben er blij mee zo. Ik ben blij met dit artikel want teveel vrouwen zijn niet blij met de pil en dit zet aan tot denken..

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:33

   Dankjewel Natascha voor je reactie! Wat toevallig dat je dit boek hebt gelezen. Ik heb hem zelf bestelt nadat Iris hem aanraadde maar moet er eigenlijk nog in beginnen. Het is een flink boek 😉 Ik kan me voorstellen dat je sceptisch bent over de LadyComp, zelf herken ik het ook wel! Ik wil niet het risico lopen om zwanger te worden. LadyComp heeft een PearlIndex van 0,7 en een betrouwbaarheidspercentage van 99,3% dus qua cijfers zit het wel goed, maar het moet ook wel met je gevoel kloppen! Fijn dat je tevreden bent met het koperspiraal! Heb je daar een artikel over? Ben eigenlijk wel benieuwd naar je ervaring!

 • Reply
  Lidia
  19 mei 2017 at 11:54

  Wat een ontzettend fijn artikel!!! Dit geeft mij m’n laatste duwtje, want ik denk hier al heeel lang over na;-).

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:34

   Wauw wat leuk om te horen Lidia! Hoe kwam je in aanraking met de LadyComp? Ik vind het zelf ook heel interessant alleen de prijs en onbekendheid houdt mij tegen 🙂

 • Reply
  Carrieremamma
  19 mei 2017 at 12:41

  Leuk om over te lezen. Ik heb er ook een blog over geschreven maar dan over de reisvariant: de Pearly. Gebruik ik al jaren. carrieremamma.nl/2017/05/08/wat-een-uitkomst-anticonceptie-zonder-hormonen/

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:36

   Wat een leuk artikel! Ik was helemaal niet bekend met Pearly zeg. Gebruik je deze nog steeds? Ik zie hem alleen niet op de website staan, misschien is die uit het assortiment gehaald?

 • Reply
  Merel
  19 mei 2017 at 17:50

  Ik zou er zelf niet op kunnen vertrouwen denk ik. Wel een interessante manier van anticonceptie. Ik slik zelf de minst hormonale pil met twee verschillende hormonen. En daar vertrouw ik zelfs niet helemaal op soms. Ik vind het soms maar een gedoe die anticonceptie.

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:37

   Het is zeker een gedoe met anticonceptie! Ik begrijp je angst wel hoor voor de betrouwbaarheid. Qua cijfers zit het in ieder goed met een pearlindex van 0,7 en een betrouwbaarheidspercentage van 99,3%. Wat jammer dat je je pil ook niet helemaal vertrouwt. Er zijn meerdere anticonceptiemethoden dan alleen de pil he zoals de prikpil, spiraal, ring enz. Misschien dat dat je meer vertrouwen geeft? Het is wel belangrijk dat je je prettig voelt bij de vorm van anticonceptie lijkt mij 😉

 • Reply
  Ayla
  19 mei 2017 at 21:53

  Leuk artikel! Ik vind het een interessant ding. Sinds ik vorig jaar ben gestopt met de pil (voor alle twijfelaars hierboven: stop onmiddellijk, you won’t regret it) ga ik uit van mijn lichaam. Ik merk heel goed wat de vruchtbare dagen zijn, en in combinatie met een appje kan ik het redelijk goed uitvogelen. Maar vorige maand op vakantie deed mijn lichaam heel vakantie-achtig en vond ik het heel moeilijk te zeggen wanneer precies mijn eisprong was. Misschien toch maar een lady-comp aanschaffen 🙂

  • Reply
   clairecodi
   20 mei 2017 at 11:40

   Ahh ik vind dit zo leuk om te horen Ayla, dankjewel! Waarom ben je eigenlijk gestopt met pil als ik vragen mag? 🙂 En gebruik je nog een vorm van anticonceptie of vertrouw je op je eigen gevoel/ritme? Ik weet zelf eigenlijk helemaal niet meer hoe mijn lichaam is zonder hormonen. Van de één hoor je echt horror verhalen en van de ander juist opluchting. Lijkt me best wel gek om mee te maken haha. Zo gek ook dat er niet zo open wordt gesproken over anticonceptie terwijl bijna iedereen vrouw wel iets gebruikt!

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  20 mei 2017 at 16:26

  Wat een super fijn artikel en heel verhelderend allemaal! Ik ben op dit moment heel erg aan het puzzelen wat ik wil, ik slik de pil niet meer en dit bevalt me buitengewoon goed. Een spiraaltje staat me alleen ook een beetje tegen… Misschien is dit wel een uitkomst, ik kende het nog helemaal niet. Ga er iig even wat beter naar kijken 🙂

 • Reply
  Benthe
  20 mei 2017 at 23:17

  Oh wow, 99.3% betrouwbaar… dat had ik toch niet verwacht! Toch zou ik het niet helemaal aandurven denk ik. Ik ben ook al lang aan de pil en vraag me soms wel eens af of het wel zo goed voor me is, maar een spiraaltje vind ik kei-eng en dit vind ik dan ook weer een beetje te spannend :P.

 • Reply
  Sanne
  22 mei 2017 at 13:39

  Echt een super goed artikel!!! Dankjewel 🙂 geeft me zo veel info!
  Liefs

 • Reply
  Ven
  9 november 2017 at 17:48

  Helaas ook een maand gebruikt , zeer goed gebruikt tot op de letter , en zwanger … Van de eerste keren . Een hele schok !
  Je vindt alleen positieve berichten helaas , dat geeft echt wel een vertekend beeld 🙁

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.