20 In Fashion/ Producten en DIY's

6x duurzame kledinglijnen van winkels (die betaalbaar zijn)

Hoofdfoto duurzame kledinglijnen van winkels

In de update van de duurzame kledingchallenge vertelde ik dat ik opzoek was naar nieuwe kleding. Mijn zomergarderobe is nogal triest, gevuld met drie hempjes en misschien zes t-shirtjes. Tijd om mijn kast aan te vullen en een en ander te vervangen. Duurzame kleding is alleen (in sommige gevallen) erg prijzig. Daarom heb ik duurzame en betaalbare kledinglijnen van reguliere winkels op een rijtje gezet.

Hoe duurzaam zijn die ‘duurzame kledinglijnen’?

Ik val meteen met de deur in huis: de kleding is niet zo fair als kleding van ‘echte’ duurzame winkels. Vaak worden de items van de groene lijnen in dezelfde fabriek gemaakt. De materialen zijn weliswaar gerecycled en duurzaam, maar vaak is dat het enige duurzame aspect. Daarnaast doen veel bedrijven en winkels aan greenwashing. Dit is wanneer organisaties zich groener of meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Merken doen aan greenwashing om groen en duurzaam te lijken. Waarom? Omdat mensen duurzaamheid belangrijk vinden.

Toch betekent niet dat deze ‘conscious’ collecties slecht zijn. Een groene, duurzame kledinglijn kan het begin zijn naar een meer duurzaam beleid en naar meer kleding dat met aandacht en zorg is gemaakt. Daarnaast is het fijn dat mensen met minder budget (waaronder yours truly) toch duurzame kleding kunnen kopen. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel: Heb ik gecheat tijdens mijn duurzame kleding challenge ?

 

duurzame kledinglijnen: H&M Consciouscollectie

H&M – Conscious collectie

Voor mijn kledingchallenge begon kwam ik graag bij de H&M. Toch heb ik nooit bewust een blik geworpen op de conscious collectie van H&M. Totdat ik opzoek ging naar nieuwe betaalbare en duurzame zomerkleding. Ik ben blij verrast! In de collectie vind je basic hempjes, t-shirts en topjes gemaakt van zachte materialen. Naast basics verkopen ze ook meer ‘statement pieces’ zoals een hoge pantalon, prachtige jurk en off shoulder tops. Met name de middelste jurk staat hoog op mijn verlanglijst.

Materialen: biologisch katoen, tencell en lyocellmix. Lycoll is gemaakt van houtsnippers en tencell van houtpulp.
Pluspunten: het Fair Wage Project dat zich inzet voor betere werkomstandigheden en salarissen voor arbeiders in de fabrieken.
Prijsklasse: € 14,99 tot € 50,- (met een paar uitschieters)

duurzame kledinglijnen: Mango Committed

Mango – Committed lijn

Mango verkoopt duurzame kleding in hun Committed lijn. De lijn is pas net gestart en daardoor is collectie de vrij bescheiden. De lijn bestaat voornamelijk uit pantalons en wijde blousjes. Zelf beschrijft Mango de Committed lijn als een ‘capsulecollectie met een minimalistische stijl’. Eerlijk gezegd is het niet helemaal mijn cup of tea. Desondanks is het duurzaam, dus deze komt mooi op de lijst. Daarbij vind ik de sfeer van de collectie wel heel tof. Ik hoop dat Mango de collectie  binnenkort verder uitbreidt.

Materialen: biologisch en gerecycled katoen, gerecycled polyester en Tencel. De kleuren zijn natuurlijk of op basis van milieuvriendelijke verf.
Pluspunten: alle kledingstukken hebben internationale certificaten gekregen die de duurzaamheid garanderen.
Prijsklasse: € 25 tot € 120

duurzame kledinglijnen: ZARA Join Life

Zara – Join Life

Zara heeft sinds een tijdje de Join Life. In tegenstelling tot andere winkels is deze lijn verre van basic. De collectie bestaat uit opvallende prints, kimono tops en gekke pantalons. Persoonlijk ben ik hier groot voorstander van omdat duurzaam dan niet gelijk staat aan saai of basic. De denim jeans van de TRF collectie is ‘upcycled’. De broeken worden gemaakt van oude denim, plastic flesjes en gerecyclde katoen. Een extra pluspunt vind ik de prijs van de lijn. Volgens mij is de reguliere lijn van Zara duurder.

Materialen: oude denim, plastic flessen, gerycelde katoen en lycocell.
Pluspunten: gemaakt door middel van waterbesparende technologieën. De kledingfabriek werkt op basis van duurzame energie.
Prijsklasse:  € 12,95 tot € 50,-

duurzame kledinglijnen: C&A Biocotton

C&A: Biocotton

C&A heeft al jaren de biocotton lijn. Dit is een lijn die volledig is gemaakt van biologisch katoen. C&A is wereldwijd de grootste retailer in biokatoen (bron). De collectie bestaat uit hempjes, t-shirts, blousjes en enkele jurkjes. C&A zegt zelf bezig zijn met het verbeteren van de milieunormen, arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van leven van de arbeiders. Wat ik zelf bijzonder vind aan de biocotton lijn is dat het dezelfde prijs heeft als de reguliere ecollectie. Reden hiervoor is dat de biocotton lijn door deze (lage) prijzen toegankelijk is voor iedereen.

Materialen: biologisch katoen.
Pluspunten: het katoen is gecertificeerd door OCS of de GOTS.
Prijsklasse: € 4,50 tot € 19,90

duurzame kledinglijnen: Monki jeans

Monki – jeans collectie

Monki heeft geen speciale duurzame lijn of fair fashion collectie. Zij maken geen onderscheid tussen fair en niet fair. Sterker nog: alle jeans zijn gemaakt van biologisch katoen! Je vindt er cropped, high-waisted, mid-waisted, 90’s mom jeans en meer. De broeken vind je zowel online als in de winkels. Stiekem wil ik heel graag broek nummer twee (je bent een catlady of je bent het niet).

Materialen: alle jeans zijn gemaakt van biologisch katoen.
Pluspunten: de diversiteit van de collectie en de lage prijzen.
Prijsklasse: €25,- tot € 50,-

duurzame kledinglijnen: ASOS reclaimed vintage

Asos – reclaimed vintage

ASOS is in dit lijstje een beetje de vreemde eend. De webshop heeft niet echt een fair fashion lijn, maar verkoopt wel op haar eigen manker duurzame kleding. Dit doen ze met de reclaimed vintage collectie. ASOS koopt restpartijen op en verkoopt deze door (eventueel met kleine aanpassingen). Het is dus wel tweedehandskleding. In deze collectie vind je militaire stukken, klassieke denim en unieke accesoires. De items zijn er in beperkte oplage dus het is een kwestie van ‘nu of nooit’. In de collectie vind je items die je nergens anders vindt.

Materialen: tweedehands.
Pluspunten: de diversiteit: er zijn accessoires van een paar euro maar ook statement pieces van honderden euro’s.
Prijsklasse: €3,- tot € 225,-

Koop jij weleens kleding van duurzame kledinglijnen van reguliere winkels? Let me know!

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Romy
  9 juni 2017 at 07:07

  Goede tips! Vooral de kleding van C&A en H&M uit de duurzame collecties vind ik mooi. Daar kijk ik altijd graag even tussen. De lijn van Mango heb ik ook een tijdje geleden bekeken, maar ik vond het ook een beetje ‘aparte’ kleding zeg maar 😉 Wel heel fijn dat steeds meer merken een betaalbare duurzamere collectie hebben!

 • Reply
  Mariëlle
  9 juni 2017 at 07:28

  Oehlala! Ik heb het meeste vertrouwen in C&A qua duurzaamheid ofzo haha!

 • Reply
  Loes
  9 juni 2017 at 10:07

  Tof dat zoveel toegankelijke merken ook een duurzame lijn hebben! Ik kende eigenlijk alleen die van de H&M nog maar!

 • Reply
  Merel
  9 juni 2017 at 10:30

  Goh wat leuk dat ook gangbare winkels wat meer doen aan duurzaamheid! Ik vind het altijd best een gezoek naar duurzame kleding. Daarom koop ik tegenwoordig liever tweedehandskleding. Dat is meestal wat makkelijker te vinden! Maar deze ga ik zeker onthouden!

 • Reply
  Marloes
  9 juni 2017 at 10:52

  Handig! Ik kom sowieso nooit bij Zara en Mango, maar misschien bij de volgende shopsessie toch eens kijken 🙂

 • Reply
  Liset
  9 juni 2017 at 11:11

  De Asos Reclaimed vintage collectie ken ik nog niet. Die vind ik zeker de moeite waard om naar te kijken. Zelf heb ik net weer iets uit de Join Life collectie gekocht van Zara, het is zulke mooie kleding! De collectie van Mango is mij ook iets te haute couture achtig. Ik kan daar niet zoveel mee ;).

 • Reply
  Janna
  9 juni 2017 at 17:45

  Superfijn artikel!

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  9 juni 2017 at 20:33

  Wat een fijn artikel! Ik wist van alle winkels af behalve van de Mango. Nu moet ik eerlijk toegeven dat die lijn ook niet helemaal mijn stijl is. Iets te zwierig en te groot ofzo.

 • Reply
  Rebecca
  9 juni 2017 at 20:58

  Oh ik wist niet dat Mango dit ook had. De overige wist ik wel, maar dat was even nieuw. Nja, misschien ook omdat ik nooit bij Mango kom haha

 • Reply
  Sabine
  9 juni 2017 at 23:06

  Fijne lijst, thnx! Ik ben zelf pas sinds kort aan het kijken naar duurzame kleding. Fijn ook om te lezen dat je soms niet zo ver hoeft te zoeken 🙂

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  10 juni 2017 at 00:15

  Wat een goede tips allemaal. Vooral ook heel fijn hoe je per lijn benoemd wat er duurzaam is en sommige verbeterpunten! Heel goed artikel 🙂

 • Reply
  Linda
  10 juni 2017 at 11:01

  Ik ben eigenlijk positief verrast door het initiatief van de Mango en de Zara! Het zijn winkels waar ik altijd graag kwam, en eigenlijk weer vermeed nadat ik bewustere keuzes wilde maken. (H&M conscious ken ik wel) En ga gelijk even deze groenere lijnen bekijken! Ik denk namelijk echt dat je als consument een verschil kan maken. Helemaal niet meer winkelen bij deze ketens is voor de arbeiders ook geen optie (minder productie = minder banen), en met deze groenere lijnen hoop ik dat ze dit langzaam aan door gaan trekken en de hele winkels verantwoord vol hangen!

 • Reply
  Charel
  11 juni 2017 at 20:26

  Fijn om dit te weten! Daar verdiep ik me nog niet zo in dus heel goed om te onthouden!

 • Reply
  Elcke
  11 juni 2017 at 21:49

  Je hebt er weer een gezellige blogpost van gemaakt Claire!
  Hele fijne tips! Ik ben nog wel een beetje huiverig wat betreft ‘the greenwashing’, maar de intentie is er in ieder geval wel en als iemand wil kan ze er wel een keuze inmaken. Heel handig dus dat je dit rijtje hebt gemaakt 🙂

  Liefs! Elcke

 • Reply
  Hailey | Palace of Bliss
  14 juni 2017 at 16:06

  Wat een handig overzicht! Dankjewel!

 • Reply
  Katrien
  21 juni 2017 at 20:35

  Fijne tips voor mensen om een eerste stap te zetten naar meer duurzame kleding! (btw tencell en lyocell, een en hetzelfde, tencell is een merknaam)

 • Reply
  Iris
  1 januari 2018 at 02:22

  Geweldige blog heb je ?? en dit is echt meeega interessant!

 • Reply
  Corine
  5 februari 2018 at 21:52

  Ik heb je blog net gevonden. Net als jij ben ik bezig duurzamer te leven, voor andere mensen op de planeet, voor het milieu, voor de toekomst. Ik vind het mooi dat je blijkbaar veel moeite hierin steekt.
  Helaas is het voor een deel van deze lijst ‘greenwashing’, groener voordoen dan ze zijn. Al deze voorbeelden doen aan ‘fast fashion’. Maar de eerste stappen zijn er. Hopelijk komt de fast fashion industrie tot inkeer, en gaan ze langzaam over naar slow fashion.

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2018 at 11:27

   Hee Corine! Wat goed dat je je zo inzet voor duurzaamheid! Het is inderdaad zo dat veel bedrijven aan greenwashing doen. Dat is ook de reden dat ik de eerste alinea heb ingevoegd met daarin de uitleg over hoe ‘groen’ deze kledinglijnen daadwerkelijk zijn. Desondanks denk ik dat deze kledinglijnen een goeie start zijn en dat iemand met een kleiner budget (zoals ik) hierdoor toch duurzame kleding kan kopen. Daarnaast hoop ik dat hoe meer mensen interesse hebben voor deze lijnen, hoe meer stappen er worden gezet! Ik zal eens een lijstje maken met échte fair fashion als je dat leuk vindt 🙂

 • Reply
  Hermien - KouweKleren
  12 april 2018 at 20:01

  De eerste stapjes zijn er, al vind ik het zelf niet ver genoeg gaan om te kopen. Ten eerste omdat fair bij mijn kledingkeuzes de eerste voorwaarde is, dus boven duurzaam (persoonlijk afweging), maar vooral omdat ik het toch lastig vind dat dit soort ketens hun hele verdienmodel baseren op méér, méér, méér verkopen, wat in mijn ogen helaas nooit duurzaam kan zijn. Ook een duurzaam geproduceerd kledingstuk heeft nog grote milieu-impact, helaas. Geldt ook voor eerlijke en duurzame merken uiteraard. Zelf kies ik liever voor tweedehands om bewuste mode betaalbaar te houden, maar ik vind het top als mensen bewust voor de duurzamere collecties kiezen. Al hoop ik dat er veel mensen zijn die deze ketens intussen op hun totale verantwoordelijkheid aanspreken. Wij consumenten hebben immers de macht in handen, omdat we kunnen stemmen met onze portemonnee.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.