48 In Hersenspinsels

5x mijn beste blogtips

Dat bloggen meer is dan alleen een stukje typen weten de meeste bloggers wel. Als blogger ben je van alle markten thuis. Naast schrijver ben je fotograaf, marketeer, SEO expert en social media beheerder. Om het bloggen iets makkelijker te maken deel ik 5 van mijn beste blogtips.

In juni 2015 liep ik met het idee om een blog te beginnen. Maar eigenlijk wist ik niet zoveel over bloggen. Als blogger ben je eigenaar van je eigen stukje internet en je mag doen en laten wat je wil. Dat is tegelijkertijd eng (is het wel leuk?) maar ook tof (ik kan alles doen!). Door vallen en opstaan heb ik verschillende dingen geleerd, daarom leek het me leuk om een paar blogtips te delen die mij erg hebben geholpen:

Tip 1: installeer een plug-in die laat weten als je op je comments reageert.

Als iemand op je artikel reageert is dat hartstikke tof. Ik vind het zelf in ieder geval heel bijzonder dat iemand tijd (en zin) maakt om een reactie achter te laten. Vaak reageer ik zelf op de reactie om te laten weten dat ik het waardeer of om vragen te beantwoorden. Dit heeft alleen niet zoveel nut als diegene niet weet dat je op zijn comment reageert. Te vaak zie ik weken later dat iemand op mijn reactie heeft gereageerd. Dit probleem is simpel opgelost door de plug-in: Simple Comment Notification. Deze stuurt de lezer een e-mail als je op de reactie reageert. Twijfel je of je lezer een melding krijgt bij een reactie? Test het even uit door zelf een comment te geven op je artikel!

Tip 2: maak een flatlay ook echt flat

Ik vind het leuk om foto’s te maken en steek daar dan ook veel tijd en moeite in. Met name flatlays vind ik erg leuk om te doen. Je legt een paar fotogenieke items op een bepaalde manier neer en maakt van boven een foto, oftewel: een flatlay. Ik vroeg laatst aan Iris wat ze van mijn Instagramfeed vond. Ze wees me erop dat mijn flatlays niet echt flat zijn. Iets heel simpels wat ik zelf nooit zo doorhad. De foto’s waren vaak net iets te schuin waardoor het effect verloren gaat. Ik zie het zelf ook bij veel verschillende bloggers. Let er daarom op dat een flatlay ook écht flat is.

Tip 3: zoek een community (of creëer er zelf 1)

Een leuk aspect aan bloggen is dat je gelijkgestemden kan ontmoeten. Zelf zit ik in de Faceookgroep ‘Groene Bloggers Nederland‘. In deze groep kletsen we over groene dingen, vega(n) food of blogdingen. Het kan erg handig (en gezellig!) zijn om een groep te hebben waarbij je ideeën kan uitwisselen. Het blogwereldje kan soms ingewikkeld zijn en zo’n groep is een handige hulp. Wat kan je vragen voor een samenwerking en welke camera is de beste? Allemaal vragen die je in zo’n groep kan stellen. Vraag rond in Facebookgroepen of er zo’n groep is of creëer er zelf eentje!

Tip 4: gratis is niet echt gratis

Hoera, een mailtje in je inbox! Of je een nagellakje wil ontvangen in ruil voor een artikel? Ja tof, niet te geloven dat je zomaar iets gratis krijgt! Nou, je krijgt het ook niet écht gratis. Je moet er namelijk aandacht aanwijden. Je schrijft een blogpost, maakt foto’s, bewerkt deze en verspreidt het artikel op sociale media. Al die moeite voor een potje nagellak t.w.v. €5,-. Klinkt niet alsof je echt wat gratis krijgt toch? Natuurlijk is het niet erg om te werken met een barterdeal. Als je staat achter het product of het merk dan is het geen enkel probleem. Maar vergis je niet in de waarde die je blog (en je lezers) hebben. Lees meer over gratis producten bij Team Small Business.

Tip 5: installeer Yoast

Yoast wordt je allerbeste vriend. De plug-in Yoast SEO laat stap voor stap zien hoe je je blogpost SEO-proof maakt voor Google. SEO staat voor Search Engine Optimalisation en helpt plaatsen van je artikel in de zoekresultaten. Als je één van mijn blogtips gaat opvolgen, dan asjeblieft deze. Installeer de plug-in en maak voor elk artikel zoveel mogelijk bolletjes groen. Als je Yoast al gebruikt wil ik je als tip meegeven dat je ook daadwerkelijk een goed zoekwoord invult. Het is makkelijk om het soms te skippen of een onzinwoord in te vullen omdat je niet precies weet waar je artikel opgaat. Voornamelijk met persoonlijke artikelen is dit lastig. Probeer je toch te focussen op één woord zodat het artikel niet verloren gaat. Tip: Google Keyword Planner laat zien hoeveel mensen daadwerkelijk zoeken naar een bepaald zoekwoord.

Fijne websites met blogtips:

Zo, dit waren mijn vijf beste blogtips om bloggen iets makkelijker en effectiever te maken. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Heb jij nog een paar blogtips? Laat het dan zeker even achter in de comments zodat we elkaar kunnen helpen!

You Might Also Like

48 Comments

 • Reply
  Susan
  5 juni 2017 at 08:10

  Hele goede tips! Niet van die standaard tips haha 😉 hier heb je echt wat aan!

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:44

   Yay dankjewel! 🙂 Hoop dat het een beetje helpt!

 • Reply
  Romy
  5 juni 2017 at 08:41

  Wat een goede tips! Ik had wel een comment reply plug-in, maar was daar niet zo tevreden over. Ik ga die van jou ook even installeren. Dankjewel voor de tip 🙂 En dat van de flatlays probeer ik ook een beetje op te letten. Alhoewel ik nog steeds twijfel of ze echt helemaal flat zijn 😉

 • Reply
  Sofie
  5 juni 2017 at 08:55

  Die comment plug-in zou ik eens moeten installeren!

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:50

   Ja helpt echt hoor! Lezers komen nou eenmaal niet terug om te kijken of je op ze hebt gereageerd 🙂

   • Reply
    Sofie
    5 juni 2017 at 12:05

    Klopt! Want ik ga ook nooit terugkijken 🙂

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  5 juni 2017 at 09:24

  Ja ik ben zo blij met jouw tip over de Comment Plugin. En ik heb er nog nooit op gelet of mijn flatlays echt plat zijn. Zou wel fijn zijn eigenlijk! Yoast is inderdaad echt een heeeeeel fijne plugin om te hebben. Malou x

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:51

   Yay wat leuk! Zeker even downloaden anders weten lezers het echt niet. Yoast is inderdaad mijn allerbeste BFF op het gebied van bloggen.

 • Reply
  Marloes
  5 juni 2017 at 09:47

  Wat superhandig! Wij zijn nog erg aan het uitzoeken qua hoe en wat met onze blog. Fijne tips 🙂

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:51

   Ahh wat leuk te horen! Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt 🙂

 • Reply
  Silke
  5 juni 2017 at 11:07

  Toffe tips eigenlijk! Ben wel benieuwd naar die plug-in 🙂 Liefs!

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:52

   Yay dankjewel! Ik hoop dat je er wat aan hebt <3

 • Reply
  Kreanimo
  5 juni 2017 at 11:23

  Leuke tips!
  Flatlay heb ik nog nooit geprobeerd…
  Yoast kan ik niet meer missen!

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:53

   Dankjewel, super leuk om te horen! Flatlay fotografie is echt heel erg leuk (al zeg ik het zelf). Als je op Pinterest ‘flatlay’ intypt zie je wel een aantal voorbeelden.

 • Reply
  Kirsten
  5 juni 2017 at 11:34

  Wat een verademing om eens écht goeie blogtips te lezen. Die plugin ga ik meteen installeren!

  En ook bedankt voor het noemen, natuurlijk 😀 Super lief! <3

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:54

   Yay wat een super groot compliment, dankjewel lieve Kirsten! Ja ofcourse, ik vond het echt een steengoed artikel.

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  5 juni 2017 at 11:43

  Thanks voor de tips, leuk om eens zo’n artikel van je te lezen. Vooral het mailtje als iemand op mijn comment reageert vind ik goud haha

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 11:55

   Oehh dankjewel! Ik vind bloggen ook super leuk. Ik heb de minor internetmarketing gedaan en maak nu een contentplan dus dompel mezelf helemaal onder met SEO en bloggen haha. Ik twijfel of ik meer van dit soort artikelen ga schrijven maar dan is het niet echt meer een groene blog… hmm maar zo af en toe kan dat wel toch? 🙂

   • Reply
    Marieke | Bluebell Forest
    8 juni 2017 at 13:30

    Ja nou en?! Kan prima lijkt mij! Is toch juist leuk!! Ik zou gewoon doen waar je zin in hebt, dat is nou het leuke aan bloggen 🙂

 • Reply
  Sija
  5 juni 2017 at 12:31

  Super handige tips Claire! Ik ga nu Yoast downloaden, was er altijd een beetje ‘bang’ voor omdat SEO zo moeilijk klinkt maar nu jij zegt dat het stap voor stap wordt uitgelegd ga ik het toch maar proberen! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 12:50

   Yay dankjewel! Ja de plug-in vertelt je precies wat je moet doen. Als je hulp nodig hebt: let me know! Ik help heel graag 🙂

 • Reply
  Anke
  5 juni 2017 at 12:34

  Yoast lijkt me echt heel handig! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   5 juni 2017 at 13:54

   Jazeker, meteen downloaden! Echt een lifesaver op bloggebied!

 • Reply
  Cynthia
  5 juni 2017 at 14:38

  Oh Hee, die ene plug-in ga ik installeren. Zodat mijn lezers een berichtje krijgen zodra ik reageer!!! Dank je meis! Xxx

 • Reply
  Marsha
  5 juni 2017 at 15:46

  Handige tips heb je gegeven! Dat nagellakje klinkt me zo bekend in de oren haha. Maar dan met telefoonhoesjes! XD

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:01

   Haha ja telefoonhoesjes zijn ook echt berucht! Ik heb nog nooit een review geschreven in ruil voor een telefoonhoesje maar ik zie het zovaak om me heen.

 • Reply
  Mariëlle
  5 juni 2017 at 16:41

  Wat een goede tips 🙂 Door mijn baan en de verhuizing nu, ligt de blog wat stil op geplande artikelen na. Daarna wil ik het weer oppakken!

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:02

   Wat leuk te horen, dankjewel! Heel veel succes met je baan en het verhuizen!

 • Reply
  Sandra
  5 juni 2017 at 19:17

  Yoast is inderdaad een top plug-in! Die gebruik ik al vanaf het begin dat ik blog. Verder heb ik al zó vaak een poging gedaan tot zo’n comment reply plug-in te fixen, maar hij doet het steeds niet. Heb er al meeedere geprobeerd maar zonder succes dus. Deze plug-in die jij tipt heb ik nog nooit geprobeerd volgens mij, dus die ga ik even testen!

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:03

   Ah wat vervelend dat zo’n comment plug-in steeds niet werkt. Ik hoop dat deze het wel doet. Voor mij is ‘ie in ieder geval onmisbaar 🙂

 • Reply
  Iris
  5 juni 2017 at 19:59

  Wat een super goede tips en wat leuk dat je mijn advies erin hebt verwerkt, hihi! Yoast is inderdaad echt een fijne plug-in 😀

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:04

   Leuk te horen! Ja ik vond jouw advies echt zo handig. Vanaf nu let ik er steeds beter op of een flatlay wel echt flat is

 • Reply
  Rebecca
  5 juni 2017 at 21:10

  Yoast kan ik inderdaad iedereen aanraden. Alleen ben ik het misschien niet helemaal eens over dat een flatlay echt flat moet zijn. Zelf vind ik het namelijk wel mooi als het niet helemaal flat is, dus misschien is dat gewoon een kwestie van smaak? Oké, misschien moet ik het dan gewoon geen flatlay noemen maar een foto. Met andere woorden, het stoort me niet wanneer een flatlay niet flat is haha

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:05

   Ik kan het me voorstellen hoor dat het niet storend is als een flatlay niet super flat is. Ik vind het zelf ook niet altijd heel storend maar ik merk wel dat het bij sommige foto’s zo’n net-niet effect oplevert haha. Ligt misschien ook aan het onderwerp enzo (:

 • Reply
  Merel
  5 juni 2017 at 21:17

  Ik heb gelijk tip 1 toegepast. Wilde al weten hoe je dat toch deed. Kwam er niet achter haha. Yoast heb ik, alleen nu doet ‘ie het op de een of andere manier niet. Super vreemd. Vond het namelijk wel een fijne plug-in!

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:05

   Haha wat super leuk om te horen! Wat jammer dat Yoast het niet doet. Misschien opnieuw installeren?

 • Reply
  Charel
  5 juni 2017 at 22:11

  Fijne tips meid! ff van een andere kant belicht, erg fijn en duidelijk!

 • Reply
  Lianne
  5 juni 2017 at 22:34

  Wow, goede tips! Hier wist ik nog niks vanaf. Vooral die plug-ins zijn hele goede! Inderdaad handig om zeker te weten of de comments die je op een reactie geeft ook daadwerkelijk gelezen worden 🙂 Nou ben ik in principe al blij met vijf bezoekers per maand op mijn blog, maar vooral die tip over Yoast is misschien wel een goede om meer bezoekers te krijgen. Hier heb ik wel echt wat aan, bedankt 🙂

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:07

   Ahh wat super leuk om te horen Lianne! Ik zie dat je een gratis WordPress site hebt en eerlijk gezegd weet ik niet of je daarbij ook plug-ins kan installeren. Volgens mij is dat alleen als je een betaalde domein hebt, maar dat weet ik niet zeker. Mocht je nog vragen hebben, let me know ik help graag 🙂

 • Reply
  Evy
  6 juni 2017 at 10:09

  Fijne tips! Yoast SEO gebruikte ik al; ik kan echt niet meer zonder!

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:08

   Wat leuk dat je Yoast al kende! Echt een geweldige plug-in is dat 🙂

 • Reply
  Danique
  6 juni 2017 at 10:38

  Fijne tips! Toevallig heb ik een aantal weken terug die plug-in geïnstalleerd en ik vind hem echt fijn werken! Zelf vind ik het ook fijn om te weten wanneer er is gereageerd op mijn comment op een andere blog.

  • Reply
   clairecodi
   6 juni 2017 at 12:08

   Ahh fijn om te horen Danique! Ik vind die comment reply plug-in ook echt fijn. Merk dat veel bezoekers daardoor terugkomen en er echt een gesprek uit ontstaat 🙂

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  7 juni 2017 at 14:02

  Wat een goede en leuke blogtips. Niet de standaard tips zoals “zorg voor mooie foto’s”, maar hele bruikbare en uitvoerbare tips. Ik heb zelf ook een comment plugin maar ik moet toegeven dat ik de laatste tijd te weinig reageer op reacties die ik ontvang. Dat is wel echt iets dat ik zou moeten verbeteren.

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  8 juni 2017 at 22:15

  Oh die comment plug-in ga ik NU downloaden! Bij mij kun je wel zo’n vakje aanvinken als je een notificatie wil bij een nieuwe reactie, maar dat doet bijna niemand. Vooral jammer als ze vragen gesteld hebben en ze mijn antwoord daarop nooit meer zien. Ook frustrerend als ik op een ander blog iets vraag en er is niet zo’n optie voor een notificatie. Als ik dan drie dagen later m’n haren was, denk ik: O ja, ik moet nog even kijken of ik antwoord heb gekregen op die vraag over shampoo 😛

  Yoast heb ik ook, maar doe eigenlijk niet meer dan trefwoord invullen. Hij zegt altijd dat mijn paragrafen te lang zijn, maar ik wil helemaal geen Jip en Janneke-blog, Yoast! :’)

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.