13 In Recepten/ Vega(n) food

4x makkelijke vegan broodbeleg ideeën

Tijdens de Vegan Challenge was ik aan het struggelen met vegan broodbeleg. Wat doe je nou in hemelsnaam op je boterham als je vertrouwde plakje kaas ineens niet meer mag? Tijdens de challenge heb ik een paar lekkere combinaties wat betreft vegan broodbeleg ontdekt die ik graag met je deel!

Waar vind je veganistisch brood?

Voor de Vegan Challenge wist ik niet dat brood mogelijk dierlijke ingrediënten bevat. Met name brood uit de supermarkt is vaak niet vegan. Dierlijke ingrediënten die voorkomen in brood zijn boter, melk, kwark of een broodverbeteraar. Een broodverbetaar zorgt ervoor dat brood beter rijst en soepeler blijft. Je kan deze herkenen aan E920 L-cysteïne. Volgens de verschillende grote bakkerijen zijn alle aan brood toegevoegde E-nummers waaronder L-Cysteïne van plantaardige oorsprong. Twijfel je? Vraag het aan de bakker of stuur een mailtje aan de supermarkt. De volgende broodjes zijn (bijna) nooit veganistisch: witte bolletjes, hamburgerbroodjes, krentenbollen, mueslibollen en croissantjes.

Raak niet overmoedigd. Veganisme Wiki heeft een overzicht gemaakt met al het veganistische brood. Mocht je tijd hebben dan kan je ook je eigen brood bakken.

vegan broodbeleg

Waar vind je veganistisch broodbeleg?

Overal, als je maar goed kijkt. Zelfs bij de Lidl of Aldi vind je tegenwoordig verschillende spreads die veganistisch zijn. Ook hebben deze winkels steeds vaker acties met vega(n) broodbeleg, hou de folders dus in de gaten. Bij de Albert Heijn en Jumbo kan je wat mij betreft het makkelijkste slagen. Deze hebben vaak wat luxere spreads die 9/10 keer veganistisch zijn. Het is wel wat prijziger, maar dan heb je ook wat. Je kan uiteraard ook je eigen spreads maken. Dit scheelt een hoop geld en zo kan je je favoriete ingrediënten combineren.

Vegan spreads van mede bloggers

vegan broodbeleg: producten uit de supermarkt

Vegan broodbeleg ingrediënten

Voor de vier combinaties qua vegan broodbeleg gebruik ik bovenstaande ingrediënten. Ik heb bewust de verpakkingen gefotografeerd, dan weet je welke je moet hebben. Alle ingrediënten heb ik gekocht bij de Albert Heijn. Mocht je geen Albert Heijn in de buurt hebben, dan kan je een aantal ingrediënten vervangen:

 • Kiemen: andere rauwkost zoals komkommer, tomaat, lente-ui enz.
 • Kokosboter: kokosolie
 • Avocado: kant-en-klare guacamolé
 • Bruschetta tomatensalade: plakjes tomaat of de salsa van mijn taco recept
 • Groene olijven tapenade: groene pesto (let op dat er geen kaas inzit)
 • Chocolade pasta: pindakaas of andere chocolade pasta
 • Gemixte hagelslag: pure hagelslag is bijna altijd vegan

vegan broodbeleg: hummus met tapenade

Groene hummus

 • Groene olijven tapenade
 • Hummus

Besmeer een boterham met een flinke laag hummus. Verspreid daarover de groene olijven tapenade. Niet zo’n fan van voorverpakte hummus? Maak het zelf. Eerder vond ik het gek om twee ingrediënten over elkaar te besmeren maar deze combinatie is echt goud. Het zachte van de hummus en de olijfachtige smaak van de tapenade gaan geweldig samen. De tapenade is ook een aanrader voor op stokbrood trouwens.

vegan broodbeleg: hummus met kiemen: avocado met salsa

Salsa avocado

 • Avocado
 • Salsa

Snijd een avocado in plakjes en leg de plakjes op de boterham. Besmeer daarover de bruschetta salsa. Easy peasy toch? Om het iets uitdagender (en smaakvoller) te maken kan je de avocado vervangen door guacamolé. Super makkelijk: blend een avocado met een teen knoflook, een eetlepel citroensap en peper en zout. Mocht je geen bruschetta salsa in de supermarkt kunnen vinden, er staat een receptje in mijn taco recept!

vegan broodbeleg: hummus met kiemen

Kiemenbrood

 • Hummus
 • Kiemen

Besmeer een boterham met een flinke laag hummus en leg daarop kiemen. Makkelijker kan niet toch? Je kan de kiemen kopen maar ook zelf kiemen kweken. Dat is super makkelijk én binnen zes dagen kan je al oogsten. Als je de kiemen gebruikt voor hummus raad ik zelf een paar pittige kiemspruiten aan, zoals radijs-, groene radijs- en preikiemen. Qua hummus kan je uiteraard variëren met diverse smaken zoals zongedroogde tomaat, tuinkruiden, bieten of pompoenhummus.

vegan broodbeleg: chocoladepasta met hagelslag en kokosboter

Feestboterham

 • Kokosboter
 • Chocoladepasta
 • Hagelslag

Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Nou, dat lukt met deze feestboterham. Besmeer de boterham met een laagje kokosboter. Daar bovenop besmeer je de chocoladepasta. Maak de boterham af met hagelslag. Tja, het is wel een caloriebommetje maar het is het meer dan waard. Door de kokosboter proeft het je een bounty aan het eten bent (met je ogen dicht dan hé).

vegan broodbeleg

Meer inspiratie nodig? Vorig jaar deelde ik ook al 6 vegetarische en veganistische broodbeleg combinaties.

Welk vegan broodbeleg combinatie is jouw favoriet? Let me know!

 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Romy
  14 juli 2017 at 07:18

  Wat een leuke broodbelegideeën! Ik kan me voorstellen dat het best lastig is om over te schakelen op vegan broodbeleg. Maar zo te lezen zijn er genoeg lekkere ideeën te bedenken! Ik zou zelf voor de humus gaan 🙂

 • Reply
  Susan
  14 juli 2017 at 09:00

  Oh die met avocado en salsa lijkt me heerlijk! Goede tips.

 • Reply
  Loes
  14 juli 2017 at 10:10

  Ik ben heel blij met dit artikel! Wij eten niet veganistisch maar doordeweeks wel sinds een tijdje vegetarisch en broodbeleg vind ik zo lastig.. Het wordt zo snel eentonig! Deze tips zijn dus ideaal.

 • Reply
  Madelon
  14 juli 2017 at 11:34

  Oh wat een fijne tips, lijkt me heerlijk smaken!

 • Reply
  Charel
  14 juli 2017 at 13:02

  Ik vind het absoluut niet saai, jeetje dit ziet er lekkerder uit dan mijn brood haha!

 • Reply
  Sandra
  14 juli 2017 at 13:13

  Avocado met salsa: die lijkt me heerlijk! Verder ben ik echt gek op van die groentenspreads. Ben benieuwd naar bijvoorbeeld die paprikaspread en doperwtenspread! En kiemen op mijn brood vind ik ook altikd zo lekker. Vooral in combinatie met avocado, tomaat, peper en zout. 😀

 • Reply
  Anna
  14 juli 2017 at 13:19

  Oeh, dat ziet er heerlijk uit! Goede tips! <3

 • Reply
  Aneta
  14 juli 2017 at 13:23

  Jaaa heerlijk!!! Zelf doe ik regelmatig Hummus, hard gekookt ei, tomaat en komkommer op m’n brood. Zo lekker!

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  14 juli 2017 at 14:13

  Hihi, jij weer met je feestboterham 😀

  Goede tips! Ik begin de hummus en avocado nu eindelijk een beetje beu te worden, maar met die combi’s kan ik wel weer even vooruit. De groentespreads in potjes vind ik niet zo fantastisch, dus die recepten om het zelf te maken zijn vast een groter succes 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  14 juli 2017 at 18:34

  Wat een fijn artikel 🙂 Ik moet weer boodschappen doen en neem dit zeker mee!

 • Reply
  Priscilla
  15 juli 2017 at 14:02

  Deze boterhammetjes zien er lekker uit. Alleen hagelslag? Mag dat? Ik mag geen lactose en moest hagelslag skippen in m’n dieet. Niet dat ik ’t vaak at, maar als je ’t niet meer mag… dan is ’t ineens een craving.

  • Reply
   Pauline
   23 augustus 2017 at 14:39

   Ik kan ook niet tegen lactose maar heb sinds kort de lactase tabletjes ontdekt. Dan kun je toch af en toe een keer zondigen zonder gelijk op de wc te zitten. Voor mij werkt het?

 • Reply
  Anna Maria
  15 juli 2017 at 21:25

  Lekker hoor, al moet ik bekennen dat ik niet zo’n broodeter ben.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.