15 In Vega info

“Waarom ben je in godsnaam vegetariër?”

Waarom-ik-vega-ben

“Waarom zou je ooit vegetariër worden? Ik bedoel, hallo BACON!”. Mensen die dit zeggen willen niet lekker kletsen over het vegetarisme. Maar zoeken juist een heftige discussie. Daarom probeer ik nu uit te leggen waarom ik (in godsnaam) vegetariër ben.

Ik ben niet opgegroeid als vega. Bij mij thuis bestond ontbijt, lunch en avondeten allemaal uit vlees. Ik stond er nooit echt bij stil dat ik echt dieren at. Na een aflevering van Beugelbekkie waarin Sharon vegetariër werd, dacht ik na. Ik vroeg tijdens het avondeten: “Maar is het eten van kip niet zielig?”. Het antwoord was: “Ja, maar wel lekker”. En daar kon ik vrij weinig tegenin brengen. Dus ik at het gewoon op en dacht er verder niet over na.

Kippen op de boerderij

Fitgirl periode
Mijn studententijd bestond uit bier, wijn en pizza. En da’s niet goed voor de lijn. Ik wilde de jaarringen veranderen in een killerbody. Dus ik verslond healthy blogs zoals Fitgirlcode en Inlovewithhealth. Tijd om fit te worden! Ik werd lid van de sportschool (en toen ging ik ook echt). Ik at mega gezond en kocht de Body&Fitshop leeg. Eiwitshakes, kipfilet en kwark werden mijn nieuwe menu. Vega? No way, ik moet toch eiwitten eten?

Maar na twee jaar in de fitgirl lifestyle was ik het zat. De bakken met kwark kwamen mijn strot uit en die droge kipfilet kon ik niet meer wegkrijgen. Het fitgirl leven was niet helemaal mijn ding. Ik voelde me helemaal niet happy. Ik was constant moe, had buikpijn en kreeg een onzuivere huid. Ik wist niet wat dan wel bij mij paste.

Vegan community op Youtube
Totdat ik een keer op Youtube keek, tussen mijn aanbevolen video’s stond ineens: Essena O’Neill. (Ja die chick die flink in het nieuws kwam omdat ze de waarheid vertelde over social media. Maar toen was ze nog normaal.) In haar video’s liet ze haar jaloersmakende happy vegan life in Australië zien. Ze vertelde over het veganisme en hoeveel voordelen deze levensstijl had. Ze was slanker, gezonder, had geen klachten meer en puistjes waren helemaal gone. Dat klonk goed! Dus ik at iets minder vlees, vis en zuivel, maar echt afscheid nemen deed ik niet.

essenaoneill

Essena O’Neill

In één video raadde Essena documentaires aan. Deze gingen over wat er echt gebeurt met dieren in de vlees- en zuivelindustrie. Stiekem wist ik wel wat er gebeurde, maar ik wilde het niet écht weten. Toch zette ik mijn arrogantie opzij en deed Netflix aan. Ik keek alle documentaires achter elkaar: Cowspiracy, Forks over knives, Vegucated en de ergste: Earthlings. Earthlings is geen documentaire die je aanzet voor een leuk meidenavondje. Je kijkt bijna 2 uur lang naar dieren die mishandeld en vermoord worden voor o.a. de kledingindustrie, vleesindustrie en zuivelindustrie.

“I don’t see why someone should lose their life just so you can have a snack.” -Russell Brand

Vega
Na deze documentaires en uren onderzoek doen besloot ik om vegetariër te worden. Toen ik net begon vond ik het mega eng. Ik kende één vegetariër. Ik had nog nooit een vleesvervanger gehad. Ik wist totaal niet waar ik moest beginnen. Maar dankzij mijn vriend en de vega community ben ik nu anderhalf jaar vegetariër. Ik ben ontzettend blij met deze keuze. Sindsdien heb ik geen last meer van een opblazen buik, puistjesaanvallen én voel ik me happier. Ook leuk: ik ben 5 kilo afgevallen, heu!

5 redenen (voor mij) om vegetariër te worden:

 • Als vega bespaar je gemiddeld 727 dierenlevens. Dat zijn lieve kipjes, varkentjes en koetjes die niet naar het slachthuis hoeven. Yaay!
 • Koeien poepen en scheten. Hierdoor zorgen ze voor een flinke CO2 uitstoot. Voor boeren is het ook de reden dat er massaal wouden ontbossen en woestijn ontstaat. Door geen koeien te eten draag je hier niet aan bij.
 • Regenwouden worden gekapt en dieren worden verjaagd voor de verbouwing van soja en graan. De oogst hiervan is voor het vee.
 • De manier van vis vangen is verre van diervriendelijk. Dolfijntjes en schildpadden worden ook gevangen in het net. Bovendien is de oceaan bijna leeggevist.
 • Voor elke kilo vlees moet een dier ongeveer 2 tot 25 kilo voer eten. Het is niks nieuws als ik je vertel dat er mensen zijn die niet eens te eten hebben. Hoe scheef is het dat we het verbouwde graan op hun land gebruiken voor een koe waar minder mensen van kunnen eten?

Dit is geen artikel om je over te halen om ook vega te eten (zou wel tof zijn!). Maar juist om mijn standpunt uit te leggen en waarom ik dit doe. Ik voel me hier happy bij. Niemand wil een betweterige vega(nist) zijn, ik ook niet. Ik wilde mijn verhaal delen zodat jullie mij beter leren kennen én mijn beweegredenen weten.

piggies

Mocht je nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, let me know!

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Lisa
  31 juli 2016 at 00:21

  Hoi Claire, leuke blog! Ken je ook The Green Happiness? Zij zijn ook vega(nistisch) daar ben ik nu mee bezig. Ik ga het denk ik niet in 1 keer omgooien, maar ga het eten van vlees en zuivel wel een stuk minderen denk ik! Morgen ga ik bijvoorbeeld een heerlijke ontbijttaart maken die binnenkort op mijn blog komt lisaintheskyblog.wordpress.com. Ben benieuwd naar je volgende posts! X Lisa

  • Reply
   clairecodi
   31 juli 2016 at 10:19

   Hi Lisa, dankjewel! Die ken ik zeker, ik volg hun op sociale media en ben fan van hun heerlijke recepten. Ik vind het idd belangrijk om het in kleine stapjes te doen, dan kan je langzaam wennen en het meer je eigen maken. Ik ben benieuwd naar je ontbijttaart! 🙂

   • Reply
    Lisa
    2 augustus 2016 at 18:33

    Leuk! Dat is inderdaad het doel, ‘het me eigen maken’. De ontbijttaart was heerlijk! Zeker een aanrader 🙂 Hij staat al op mijn blog als je benieuwd bent naar het recept.

 • Reply
  Sytse
  31 juli 2016 at 03:00

  Ik snap het niet zo goed. Als je die docu’s hebt gezien (net als ik), waarom ben je dan vegetariër en niet veganist?

  • Reply
   clairecodi
   31 juli 2016 at 10:18

   Ik snap dat dat inderdaad verwarrend is! Om het iets te verduidelijken: ik eet sowieso vegetarisch en probeer zoveel mogelijk vegan te eten. Maar ik zal mezelf geen vegan noemen omdat ik in sociale situaties nog wel eens zuivel/eieren eet. Ik probeer zoveel mogelijk dierlijke producten te vermijden en mijn ‘goal’ is wel om vegan te eten. Maar ik vind het zelf belangrijk om het in kleine stapjes te doen zodat ik er zoveel mogelijk aan wen! Thanks voor je vraag 🙂

 • Reply
  Sarah
  31 juli 2016 at 19:25

  Heel leuk om te lezen. Ik vind het altijd zo vervelend als mensen niet begrijpen waarom andere mensen vegetarisch zijn. Zelf eet ik ook al jarenlang geen vlees meer gewoon omdat ik het veel te erg vind voor die dieren. Waarom die beesten zo laten afzien als we gemakkelijk op plantaardige producten kunnen leven?! Zo jammer…

  • Reply
   clairecodi
   31 juli 2016 at 20:48

   Ik vind de dieren ook de belangrijkste reden! Waarom zou je een dier vermoorden voor een snack als er zoveel lekkere plantaardige opties zijn 🙂 Een vega(n) eet echt alleen geen sla hoor!

 • Reply
  Janneman
  3 augustus 2016 at 13:33

  Yo Claire,

  Je moet er ff een plaatje bijdoen van Frank Medrano.

  Google maar weet je waarom, arme Joey.

  • Reply
   clairecodi
   3 augustus 2016 at 13:35

   Hij is inderdaad ook een goeie reden om wat meer plantaardig te eten 😉

 • Reply
  Demi | DE KOOKFABRIEK
  3 augustus 2016 at 16:06

  Erg leuk artikel om te lezen! En persoonlijk. Recepten zonder vlees schrijven vind ik zelf de leukste uitdaging die er is! In een goed gerecht zonder vlees wordt het niet eens gemist!

 • Reply
  Anna
  6 augustus 2016 at 13:27

  Leuk om te lezen! Ik ben al sinds mijn 10e vegetariër en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik zou nooit meer een hap vlees door mijn keel kunnen krijgen. Ik eet wel af en toe vis, dit is alleen voor mijn eigen gezondheid. Ik kan namelijk geen noten en pinda’s eten (allergie) dus ik moet andere manieren zoeken om mezelf gezond te houden. Ik eet ook heel veel groente, haha. Ik ben er trouwens ook echt van overtuigd dat er geen dikke vegetariërs bestaan! Fijn dat ook jij hierdoor wat kilo’s kwijt bent! En wat heb je een leuke blog, ik ben je gaan volgen.

 • Reply
  Naomi
  23 september 2016 at 13:34

  Geweldig artikel, echt!

 • Reply
  Sara
  11 november 2016 at 14:16

  Fantastische post! Je hebt het zo leuk uitgelegd. Ik keek ook altijd naar Beugelbekkie en herinner mij die aflevering nog zo goed!! Ik moet eerlijk toegeven dat ik een beetje schrik heb om naar Earthlings te kijken.. Ik voel me nu al soms schuldig als ik (vegetarische) kaas eet of een vleesvervanger met ei of melk.

 • Reply
  rosa
  7 januari 2018 at 21:36

  Hoi!

  Ik ben 14 en wil graag vegetariër worden. Ik wil niet gelijk in èèn keer stoppen met vlees eten, dus ik ben al gestopt met vlees op brood doen waardoor ik het alleen in de avond eet en soms dus helemaal niet. Ik zou graag tips willen over hoe het is als je net begint met het stoppen van vlees. Ik hoor dat je van bijv. vitamine B12 en ijzer minder binnenkrijgt. Dit zit in andere producten, maar ik ben gewoon benieuwd hoe jullie dat doen!

  • Reply
   clairecodi
   8 januari 2018 at 12:57

   Hee Rosa! Wat leuk dat je vegetariër wilt worden. Het klopt inderdaad dat wanneer je geen vlees eet, je geen vitamine B12 binnenkrijgt. Dit komt omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit zoals vlees en zuivel. Als je op dit moment alleen geen vlees op brood eet, zal je niet meteen een tekort krijgen dus daar hoef je je geen zorgen te maken! Als je helemaal geen vlees meer eet, is het mogelijk dat je wel een tekort krijgt aan vitamine B12. Het is heel belangrijk om dan een potje vitamine B12 te kopen bij bijvoorbeeld Kruidvat. Meer informatie over vitamine B12 vind je bijvoorbeeld hier: http://www.degroenemeisjes.nl/vitamine-b12/

   Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen via info@clairecodi.nl 🙂

  Leave a Reply