3 In Vega info

Waarom vegetariërs vleesvervangers eten

Vleesvervangers

In de supermarkt kan je er bijna niet omheen. Schappen staan vol met allerlei vleesvervangers voor vegetariërs en vegans. Maar als je geen vlees wilt eten, waarom eet je dan iets wat erop lijkt? Ik ga het je uitleggen!

Niet elke vegetariër houdt van vleesvervangers. Sommigen vinden het onzin en willen niets met vlees te maken hebben. Nep of niet. Andere vegetariërs eten het meerdere malen per week en vinden het heerlijk. Tja, niet alle vegetariërs zijn hetzelfde. Stiekem zijn het net mensen. Een paar redenen waarom vegetariërs vleesvervangers eten:

1. Om de lege plek op te vullen

Als je minder vlees gaat eten is dat toch even gek. Je hebt ineens een lege plek op je bord. Een avg’tje is niet meer hetzelfde. Een vleesvervanger kan dan een uitkomst zijn om deze plek op te vullen. Er zijn vleesvervangers die the real deal zijn. Zo heb je vegetarische schnitzels met satésaus, gehaktballen, groenteschijven of zelfs kipstukjes. You name it en het bestaat. Door deze vega vervangers te gebruiken heb je het idee van vlees en is het makkelijker om te minderen.

2. De smaak van vlees, zonder het leed

Vegetariërs zijn vaak niet vega opgegroeid. De keuze om vegetarisch te eten is pas later ontstaan, bijvoorbeeld als tiener. Je hebt dan vaak al verschillende soorten vlees geproefd en geprobeerd. En hoewel sommigen het niet met me eens zijn: vlees is lekker. Maar de manier waarop en het leed erachter, tja dat verpest de smaak een beetje. Daarom zijn vleesvervangers ideaal. De smaak, structuur en geur van vlees, zonder het leed. Bovendien smaken sommige vervangers naar het echie, bijna eng. Ik ben meerdere keren geschrokken omdat ik dacht dat ik echt vlees at. Maar dankzij vleesvervangers kan je toch van je favoriete gerechten genieten.

https://nostramsalutem.files.wordpress.com/2011/10/hummus.jpg?w=1140

3. Zodat je een beetje sociaal kan doen

Een BBQ zonder vlees, dat is toch een beetje vreemd. Waar de meeste mensen genieten van spareribs of hamburgers, zit jij op een blaadje sla te kauwen. Oke, grapje. Vegetariërs eten niet alleen maar sla. Maar zonder vleesvervangers ben je afhankelijk van salade, broodjes en smeersels. Niet erg, maar wel iets minder gezellig. Het valt ook meteen op. “Daar heb je die vega weer, nou ze weet niet wat ze mist”. Komt het al over dat BBQ’s meestal niet de leukste plekken zijn voor vega’s? Daar brengen vleesvervangers verandering in. Je bouwt een eigen meesterlijke hamburger, geniet van shaslicks en de klassieke kipstatés hoef je ook niet te missen. Kortom: zo kan je genieten én val je niet zo op als die saaie vega.

4. Om je vitaminen binnen te krijgen

Nu zal ik niet beweren dat vleesvervangers gezond zijn. Hell no, de meeste zitten vol met suiker of zout. Maar er zitten ook een paar goeie alternatieven tussen. Vegetariërs krijgen minder snel eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12 binnen. Daarom is dit toegevoegd aan de meeste vleesvervangers. Check altijd het etiket als je hier zorgvuldig op let. Door regelmatig een vleesvervanger te eten krijg je voldoende stoffen binnen zonder vitamines bij te slikken.

Eet jij weleens vleesvervangers? Zo nee, waarom niet? Let me know!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Hailey
  1 september 2016 at 15:26

  Ja, zeker! Ik houd van vleesvervangers, hoor! Ik ben gestopt met vlees eten vanwege de dieren, maar ik vond de smaak altijd wel erg lekker. Door vleesvervangers kan ik leedvrij genieten van de smaak waar ik zo van hield. Voor mij is het ideaal!

  • Reply
   clairecodi
   2 september 2016 at 12:24

   Leuk om te lezen! Ik ben zelf ook heel blij met vleesvervangers 🙂 Welke is jouw favoriet?

 • Reply
  H*
  20 september 2016 at 17:13

  Leuk stuk! Ik at de laatste jaren eigenlijk zelden vleesvervangers, al aten we ze vroeger thuis vrij regelmatig en vind ik ze best prima. Het ligt er ook aan dat ik geen vegetariër ben, al eet ik zelden vlees. Ik eet ook niet zo vaak AVG, dat zal ook het verschil maken. Nu ik nog vaker vlees laat staan en het een échte uitzondering wil maken (bijvoorbeeld als anderen koken) koop ik wel weer eens een vleesvervanger. Het is gewoon makkelijk inderdaad, voor die zeldzame keer dat ik wel A-Vega-G wil maken.

 • Leave a Reply