16 In Food/ Recepten

Recept: homemade zongedroogde tomaten

zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten eet je hierna nooit meer uit een potje. Het enige wat je nodig hebt zijn tomaten, olie en kruiden.

Eigenlijk zijn het ovengedroogde tomaten. Maar zongedroogd klinkt romantischer dan ovengedroogd. Homemade zongedroogde tomaten zijn echt honderd keer lekker dan die uit de winkel. Ze smaken sappiger, zoeter en kruidiger. Als je deze hebt geproefd dan wil je die uit de winkel niet meer. In vergelijking daarmee smaken de supermarkten tomaten zuur en droog. Ik geef toe: het kost een paar uur maar eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.

Het leuke aan zelfgemaakte tomaten is dat je zelf kan bepalen hoe zoet en vochtig ze worden. Je kan gaan voor de klassieke gedroogde versie of houdt ze juist sappig en vol. De soort tomaat maakt niet uit. Ook als ze plekjes hebben of overrijp zijn dan kan je ze goed gebruiken. Geen reden dus om dit recept niet te proberen.

Benodigdheden zongedroogde tomaten

  • Tomaten
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker

Bereidingswijze

zongedroogde tomaten
1. Pak de tomaten en snijd ze doormidden of in vieren. Cherrytomaten kan je bijvoorbeeld doormidden snijden en grote romatomaten in vieren.

zongedroogde tomaten
2. Schep het vruchtvlees uit de tomaten. Roer in een kommetje 1 tl suiker en 1 tl zout. Meng dit met elkaar en bestrooi de binnenkant van de tomaat met een piepklein beetje.

zongedroogde tomaten
3. Leg de tomaten met de snijkant naar beneden op een rooster. Laat een uurtje staan zodat het sap eruit kan lopen en de schillen goed drogen. Ik legde het rooster bovenop de wasbak.

zongedroogde tomaten
4. Maak ondertussen een mix van een paar lepels olie en Italiaanse kruiden. Zet opzij. Verwarm daarna de oven op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 50°C of 100°C.

zongedroogde tomaten
5. Als het uur voorbij is kan je de tomaten op een rooster bedekt met bakpapier leggen. Besmeer de tomaten met het oliemengsel. Zet het rooster in de voorverwarmde oven. Tip: check af en toe of de oven op temperatuur blijft.

zongedroogde tomaten
6. Het duurt ongeveer vier uur voordat de tomaten half gedroogd zijn. Ze zijn dan nog wel sappig en vol. Na zeven uur zijn ze meer als de zongedroogde tomaten uit de winkel. Ik vind ze het lekkerst als ze nog zacht zijn, dus ik doe ze er ongeveer 5 uur in.

zongedroogde tomaten

Schep de tomaten door een scheutje olie. Bewaar ze in een afgesloten pot of bakje. Ze blijven enkele dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik de zongedroogde tomaten in een salade, pasta, couscous of als hapje bij de tapas. Of lekker ordinair: op een kant-en-klaar pizza.

Eetsmakelijk! Laat me weten wat je van de zongedroogde tomaten vindt. Heb je een Instagram foto gemaakt? Ik zou het super leuk vinden als je me tagged met @clairecodi.

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    Klaske
    29 januari 2017 at 08:22

    Oh, wat lekker zeg! Nooit over nagedacht dat je die ook zelf kon maken haha, maar ik denk dat ik dit veel lekkerder vind dan die uit de winkel. Ik ga het eens proberen!

  • Reply
    Susan
    29 januari 2017 at 08:23

    Zo lekker ziet het eruit! En zo simpel.

  • Reply
    Romy
    29 januari 2017 at 08:28

    Wauw, echt een goed idee! Ik heb er nooit bij stilgestaan dat je ook gewone tomaten zelf kunt drogen. Ga dit onthouden 🙂

  • Reply
    Sofie
    29 januari 2017 at 09:18

    Oeh, dit ziet er erg lekker uit!

  • Reply
    Aneta
    29 januari 2017 at 09:47

    Ja heerlijk!!! Ik gebruik ze inderdaad uit de supermarkt. En ja, die zijn zuur. Een heerlijk recept dus om het zelf te maken

  • Reply
    Mariëlle Markgraaff
    29 januari 2017 at 10:04

    Mmmm zoooo lekker <3

  • Reply
    Marieke
    29 januari 2017 at 10:13

    Oh lekker! Ik heb ze altijd al een keer zelf willen maken.

  • Reply
    Linda
    29 januari 2017 at 15:19

    Wat ziet dat er lekker uit zeg! Goede tip om eens zelf te proberen

  • Reply
    Marjoleine
    29 januari 2017 at 16:52

    Ah zo lekker! Ik ben echt gek op de zongedroogde tomaten dus wellicht ga ik het een keertje proberen 🙂

  • Reply
    Daphne
    29 januari 2017 at 19:27

    Ik ben echt dol op zongedroogde tomaatjes, jammie!

  • Reply
    Sanne
    30 januari 2017 at 01:18

    Ik ga ze echt maken!
    Vooral omdat je zegt dat als je ze eenmaal zo hebt gemaakt, je ze niet meer anders wil. Super leuk!
    Liefs xxxx

  • Reply
    Rebecca
    30 januari 2017 at 11:02

    Ohh ik ben dol op zongedroogde tomaatjes. Nooit er aan gedacht dat het zo makkelijk was.
    Ik ga het zeker eens probere

  • Reply
    Sandra
    30 januari 2017 at 11:16

    Ahhh ik was altijd zó gek opp zongedroogde tomaten. Sinds ik geen olie meer mag eet ik het niet meer, maar nu ik deze foto’s zie krijg ik er wel gelijk weer zin in. Jammie! Ik wist trouwens niet dat je dit zo makkelijk zelf kunt maken. Nooit bij nagedacht ook…

  • Reply
    Galina
    31 januari 2017 at 12:19

    Dat ziet er echt heerlijk uit! Als je het leuk vindt om voedsel te drogen (kan ook met kruiden, fruit en groente) kun je eens een voedseldroger overwegen. Dan gaat het gelijkmatiger dan in de oven. Ik heb er een en wil niet meer zonder, mede omdat zelfgedroogde tomaten inderdaad 100 keer lekkerder smaken 😉

  • Reply
    Eva
    7 februari 2017 at 22:06

    Ik heb dit altijd al eens willen maken maar ben nog geen makkelijke to-do tegen gekomen, nu houdt niks me meer tegen hoor! Super lekker!

    • Reply
      clairecodi
      8 februari 2017 at 18:20

      Wat leuk Eva! Het is echt super makkelijk dus zeker eens proberen.

    Leave a Reply