8 In Hersenspinsels

Waarom ik niet meedoe met de VeganChallenge

VeganChallenge burger

Op 1 oktober start de VeganChallenge. Tijdens deze challenge eet je een maand lang plantaardig. Ik wilde dit jaar graag meedoen, maar helaas gaat dit niet door. Ik vertel je waarom!

Wat is de VeganChallenge

De VeganChallenge is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Twee keer per jaar kan je de challenge aangaan om een maand lang plantaardig te eten. Waarom? Het is beter voor het milieu, de dieren en voor je gezondheid. Om deze maand door te komen krijg je elke dag een nieuwsbrief met recepten en inspiratie. Wees niet bang: je hoeft geen chefkok te zijn. De recepten zijn supermarktfriendly en zonder gekke ingrediënten. Via hun Instagram en Facebook kom je in contact met andere deelnemers. Zo heb je altijd een supportsystem!

Ik krijg op Instagram vaak de vraag wat ik nou wél eet. Ik eet vegetarisch: geen vlees, vis of insecten (ja echt) of andere gekke ingrediënten zoals gelatine. Thuis eet ik zoveel mogelijk veganistisch. Dat is easy want ik doe 9 van de 10 keer kook ik zelf en doe ik boodschappen. Maar als ik uiteten ga en er is geen veganistische optie, dan ga ik voor vega. Ik ben zelf nog aan het wennen aan vegetarisch eten dus ik doe het lekker in stapjes. Maar de VeganChallenge is een open minded manier om eens te kijken wat het inhoudt.

Waarom ik niet meedoe

Maar waarom doe ik dan niet mee? Nou komt ‘ie hoor: ik ben gestopt met roken. Op dit moment is het nog maar dag vier, dus wie weet ben ik veel te enthousiast en verwijder ik dit bericht weer. Maar ik hoop dat dit mij motiveert om door te gaan met stoppen. Ik ben al vaker gestopt, maar ik wil dat het deze keer klaar is want:

 • Het is mega duur: dit geld geef ik liever uit aan onzinnige dingen die niet in rook opgaan.
 • Minder stinken: door roken douche ik voor niks en heeft mijn dure parfum ook geen nut.
 • Geeft nóg meer stress: ik dacht dat het een anti-stress middel maar dus niet.
 • Minder vaak ziek:  hoevaak ik wel niet met een rokershoestje heb rondgelopen..
 • Conditie van niks:  ik wil het hier niet eens over hebben want mijn conditie is beschamend.
 • Het voelt hypocriet: ik blog over groen leven én rook.. gek toch?
 • Belangrijkste voor mij: sigaretten bevatten dierlijke ingrediënten en zijn dus niet vegan (check deze video).

bomen

Stoppen met roken is een hel. Ik voelde me wazig, moe, nutteloos en vooral héél chagrijnig. Het is gewoon klote en elk moment vraag je je af of dit het wel waard is. En ja: dat is het. Maar je moet door het huilen, schreeuwen en mini-depressie heen.

Ik gebruik zelf geen nicotinemeuk want roken is vooral psychologisch en niet lichamelijk. Na twee dagen is de nicotine uit je lijf en heb je er in principe geen last meer van. Maar je hoofd denkt nog altijd aan roken, dat is eigenlijk wat moet veranderen! Het duurt 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het zou dan minder erg moeten worden. Mijn tips: veel eten, series kijken en afleiding zoeken.

Maar daarom doe ik dus niet mee met de VeganChallenge. Door het niet-roken ben ik al bitchy genoeg. Ik wil me dan niet druk maken om ook nog 100% vegan te eten. Gelukkig wordt het twee keer per jaar georganiseerd en doe ik dan wél mee! Ik like de Facebookpagina en als ik een lekker recept zie, dan maak ik hem gewoon.

Heb jij de ultieme anti-rook tip of motivatie? Let me know!

 

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Roos
  6 oktober 2016 at 08:13

  Wat super dat je gestopt bent :-). Ik hoop echt dat je het vol gaat houden want het levert echt zoveel op. Ikzelf ben 5/6 jaar geleden gestopt, ook zonder andere meuk. Gewoon cold turkey nadat ik een periode van een maand had waarin ik ben afgebouwd naar drie sigaretten per dag.

  De eerste drie maanden (ik heb wat met drie blijkbaar) heb ik heel veel situaties ontweken waarbij ik rookte. Dat klinkt heel lastig maar is het niet. Zo heb ik bv mijn computer verplaatst, dat was de plek waar ik rookte, ben ik gestopt met koffie en wijn, ook prikkels waarbij ik rookte en ging ik in de lunchpauze lekker wandelen of inkopen doen en dus niet naar het rokers hok met mijn collega’s. Wat ik wel heb gedaan in het hele begin is wel meegaan met de rokers maar dat hielp mij niet dus mee gestopt.

  S’avonds als ik het moeilijk had ging ik wandelen/ sporten/ iemand bellen/ tandenpoetsen/lezen of mezelf een fijne gezichtsbehandeling geven. Leuke dingen om afleiding te zoeken.

  Ik denk dat de motivatie het belangrijkste is waardoor je doorzet. Bij mij was dat een heel persoonlijk iets dus in verband met herkenbaarheid schrijf ik dat niet op. Ik wilde in ieder geval beter voor mijzelf gaan zorgen en dat is gelukt. Ik heb geen terugval gehad die ik daarvoor zonder sterke motivatie wel had. Ik hoop dat je jouw echte motivatie vind zodat de knop definitief om kan en ik wens je alle succes met stoppen.

  • Reply
   clairecodi
   9 oktober 2016 at 10:04

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Super lief dat je daar de tijd voor neemt! Ik denk ook dat motivatie het belangrijkste is en ik hoop dat dit genoeg is. Thuis lukt het nog wel want dan kan ik mezelf makkelijk afleiden met tv, eten of mijn laptop. Maar sociaal gezien is het zo lastig! Bij een wijntje hoort al snel een sigaretje haha. Ik maak binnenkort wel een update over hoe het gaat 🙂

 • Reply
  Suzanne
  6 oktober 2016 at 19:16

  Wat goed dat je gestopt bent! Ik kan me voorstellen dat ook Vegan eten teveel van het goede is in een keer. Ik ben zelf cold turkry gestopt in 2010. De enige tip die ik je kan geven is zoethout. Daarop ‘inhaleerde’ ik op de moeilijke momenten. Ik wens je heel veel succes!

  • Reply
   clairecodi
   9 oktober 2016 at 10:02

   Dankjewel! Ik ga zoethout eens proberen. Ik vind zelf die nicotinespullen zo’n onzin. Volgens mij alleen maar een manier om geld te verdienen 😉

 • Reply
  Charelle
  9 oktober 2016 at 14:50

  Nou Claire, ik vind dit echt ontzettend knap en ik hoop echt dat je het volhoud! Lijkt me even belangrijker dan de Vegan Challenge inderdaad, die komt volgend jaar wel weer! 😉 Good luck!

  • Reply
   clairecodi
   9 oktober 2016 at 20:11

   Dankjewel voor je reactie! 🙂 Ik hoop ook dat ik het volhoud.

 • Reply
  Naomi
  10 oktober 2016 at 09:49

  Super goed dat je gestopt bent met roken! Gewoon echt volhouden. Je gaat zo trots zijn op jezelf eenmaal je er geen behoefte meer aan hebt. Ik heb zelf nooit gerookt maar ik weet wel van vrienden dat ze er soms ook lang mee hebben gesukkeld om te stoppen!

 • Reply
  Sanne
  29 december 2016 at 22:52

  Ahh wauw, zo super knap van je!
  Sorry trouwens voor al deze comments, ik merk nu dat ik maar blijf reageren, haha.
  Maar je blog is zo fijn!
  Hoe is het nu met het stoppen? Ik hoop dat het goed gaat!
  Ja en bizar weer ook, ik hoorde laatste ook inderdaad dat een sigaret helemaal niet vegan is. Ik zou niet weten wat er niet vegan aan is en ik wil het misschien ook niet weten. Want dan sta ik weer versteld, haha.
  Ik rook trouwens niet en ik heb nooit vast gerookt, dus ik heb helaas geen afkicktips, maar series kijken en lekker eten klinkt hartstikke goed! Altijd goed als je je rot voelt 😉 dus waarom niet nu ook? Vooral eten waar je zin in hebt ja, en niet te veel druk maken of het wel of niet vegan is :).
  Liefs

 • Leave a Reply