13 In Food/ Recepten

Het allerlekkerste hummus recept (in vijf minuten op tafel)

hummus recept

Dit hummus recept is de allerlekkerste hummus die je ooit hebt geproefd. Ben je eigenlijk wel echt een vega(n) als je nog nooit hummus hebt gemaakt? No worries, ik maakte vorig weekend mijn eerste batch met hummus en ik ben verliefd. Ik deel mijn favoriete hummus recept! 

Of je het nou uitspreekt als hoe-moes of huh-mus, het maakt niet uit zolang je maar hummus eet. Voordat ik vegetarisch at vond ik het maar gek. Kikkererwtenpasta op brood. But I was wrong. Als je een stap zet in de plantaardige wereld dan wordt dat bakje goddelijke spread je leven. Je smeert het overal op: brood, wraps, pitabroodjes, crackers.. you name it. Een saaie gezonde wortel tover je om tot geweldige (en voedzamere) snack met dat hemelse bakje. Het is niet zonder reden dat mensen grappen maken over planteneters en hun hummus, het is echt waar.

Of ik overdrijf veel te erg en je vindt hummus wel oké. Dat is ook prima. Met dit recept komt hopelijk je liefde voor hummus tot bloei. Je kan ook een kant-en-klaar bakje uit de winkel kopen (tip: Sabra ara­bia is mega lekker). Maar als je het zelf maakt is het goedkoper, gezonder, lekkerder en heb je meer hummus. En meer is altijd beter, tenminste als het gaat om hummus.

hummus recept

Ingrediënten hummus recept

  • Blik kikkererwten á 250 gram
  • Klein teentje knoflook
  • 1 el citroensap
  • 2 el tahini
  • 2 el olijfolie (van goede kwaliteit)
  • 100-200 ml water of kikkererwtenvocht
  • Kruiden: gerookt paprikapoeder, komijn, peper en zout

Bereidingswijze

  1. Giet het blik kikkerwten leeg, maar vang het vocht op in een glas of beker. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor de  vegan lamingtons of vegan merengues.
  2. Spoel de kikkererwten goed om en voeg ze toe aan een blender, keukenmachine of foodprocessor.
  3. Voeg de rest van de ingrediënten toe: de citroensap, tahini, olijfolie, knoflook, kruiden en pureer.
  4. Als je alle ingrediënten hebt toegevoegd kan je de dikte aanpassen. Voeg het water of kikkererwtenvocht toe totdat de hummus de gewenste dikte heeft. Het wordt iets dikker naar verloop van tijd dus liever iets te dun dan te dik.
  5. Serveer met in een mooi schaaltje. Voor de foto voegde ik nog sesamzaadjes en olijfolie toe maar je kan ook koriander of peterselie toevoegen.

Variatietip: maak ook eens chocolade hummus!

hummus recept

Eetsmakelijk! Heb je dit hummus recept gemaakt? Tag me dan via Twitter of Instagram met @Clairecodi. Ik vind het super leuk om te zien als jullie mijn recepten maken! Wat is jouw go to hummus recept? Let me know!

 

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Romy
    21 juli 2017 at 07:01

    Haha, die hoe-moes- en huh-mus-discussie heb ik dus ook al zo vaak gehad met mensen. Ik houd het op huh-mus 😉 Maar hoe je het ook zegt, humus is wat mij betreft echt de uitvinding van de eeuw. Er zijn zoveel variaties en het smaakt altijd goed. Wat een handig en makkelijk recept! Ik ga het onthouden om misschien eens zelf mee aan de slag te gaan.

  • Reply
    Mariëlle
    21 juli 2017 at 09:21

    Healthyyyyy! Ziet er goed uit 🙂 Ik heb gisteren nog een blikje kikkererwten gebruikt voor mousse, je kunt er zoveel mee!

  • Reply
    Marieke
    21 juli 2017 at 09:22

    Lekker! Ik ben gek op hummus. Ik wil toevallig dit weekend ook weer een batch maken, ik zal je recept gebruiken!

  • Reply
    Susan
    21 juli 2017 at 09:39

    Oooh deze even onthouden. Ik heb nog nooit hummus op.. Moet ik echt eens doen

  • Reply
    Loes
    21 juli 2017 at 09:51

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik heb nog nooit zelf hummus gemaakt, maar dat moet ik eigenlijk wel eens doen. Veel lekkerder en beter dan uit een pakje!

  • Reply
    Linda - Zaailingen
    21 juli 2017 at 11:16

    Yes, dit maak ik heel vaak! In een paar minuten klaar (kan zelfs ’s ochtends nog even snel) en ook nog eens veel goedkoper dan uit de supermarkt. Die laatste vind ik soms stiekem toch lekkerder, dus de volgende keer ga ik het met gedroogde kikkererwten proberen. Scoor ik meteen punten voor mijn minderafvalmissie 😉

  • Reply
    Charel
    21 juli 2017 at 13:07

    Ziet er heerlijk uit hmmm!

  • Reply
    Debby
    21 juli 2017 at 22:12

    Exht zoo lekker hè 😁 ik maak t altijd met zonnebloemolie vanwege allergie voor olijven/olijfolie 😢, maar gaat prima! Ga het binnenkort eens met aubergine proberen 😁

  • Reply
    Demi
    22 juli 2017 at 10:07

    Zelf hummus maken staat al zolang op m’n to do lijstje, maar na dit recept moet het er eindelijk ’s van komen! 😀

  • Reply
    Larissa
    23 juli 2017 at 11:53

    Hmm ziet er goed uit! Ik koop nu vaak hummus in de winkel, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker. Om maar niet te beginnen over het geld dat je bespaart. 🙂

  • Reply
    Lunch: Broodje Avocado met Hummus en Pinda’s
    24 juli 2017 at 00:33

    […] Hummus ( van de appie of zelf maken, via dit recept van Claire) […]

  • Reply
    Resaarcle
    25 juli 2017 at 20:22

    Chocolade hummus!? Wat een geniaal idee!

  • Reply
    Sija
    27 juli 2017 at 07:52

    Nom, klinkt heerlijk! Dit recept ga ik doorgeven aan mijn zus, zij vind humus ook erg lekker 🙂 Het is ook makkelijk om te maken, ideaal!

  • Leave a Reply