26 In Hersenspinsels

Prijsvechter: kopen we onszelf werkloos?

de-prijsvechter-2

De documentaire Prijsvechter is echt een aanrader. Deze driedelige serie gaat over hoe goedkoop winkels als Action en The Big Bazaar nu eigenlijk zijn. Vanavond is de laatste aflevering op tv.

Sinds ik op mezelf woon ben ik prijsbewust. Minder naar de appie en meer naar de Lidl. Die is namelijk stukken goedkoper. Maar als ik naar de Action ga zie ik altijd zulke leuke dingen. Schattige notitieboekjes, goedkope snacks of een paar Instagram-waardige mokken. Eenmaal thuis zeg ik tegen mijzelf: “Sjonge, dat scheelt toch weer een hoop. Lekker prijsbewust Claire.” Echt handig, tien notitieboekjes en twintig fotogenieke mokken als je met zijn tweetjes woont. Potverdorie, weer ingetrapt.

prijsvechter_persfotos01-4.jpg

Prijsvechter

In de driedelige serie ‘Prijsvechter’ gaan Roland Duong en Marijn Frank op onderzoek uit naar de koopjes. Want hoe kan het toch zo goedkoop? En scheelt dat nou echt zoveel geld? In elke aflevering spitsen ze zich op een ander onderdeel dat met het thema ‘koopjes’ te maken heeft.

In de eerste aflevering gaat Marijn Frank op onderzoek naar wat haar kooplust drijft. Zo blijkt dat je bij het zien van een product al onbewust bepaald hoeveel het zou moeten kosten. Roland Duong gaat ondertussen op onderzoek naar de goedkope verborgen schatten bij de Action. Ook gaat hij op bezoek bij Ria Struik, de allergrootste fan van de Action. Haar Facebookpagina van de Action heeft meer dan 300.000 fans(!). In de tweede aflevering gaan ze naar China en onderzoeken ze het effect van globalisering op de Chinezen en op het Westen. Spoiler alert: de Chinezen verdienen ineens een stuk meer.

De derde aflevering gaat over de invloed van deze prijsvechter op ons koopgedrag en op het milieu. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft het milieu flink te lijden onder onze koopdrang. De laatste aflevering laat het effect van al het plastic zien.

Trailer

Vorige delen gemist?

Je kan ‘Prijsvechter’ zien via NPO gemist. De laatste aflevering is te zien op 22 januari op NPO 2 om 21:05.

 

Beeld: NPO

 

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply
  Romy
  22 januari 2017 at 07:52

  Dat klinkt als een hele interessante documentaire. Ook ik ben groot Action-fan, maar ben ook wel benieuwd naar de keerzijde daarvan. Ik ga hem terugkijken 🙂

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:56

   Normaal ben ik niet heel erg van de docu’s maar ik vond deze heel leuk. De afleveringen duren ook maar 40 minuten dus je zit geen uren voor de tv 🙂 Ik vond het in ieder geval een eye-opener.

 • Reply
  Susan
  22 januari 2017 at 08:40

  Oh ik ga dit ook terugkijken! Thanks voor de tip Claire <3

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:56

   Tof Susan! Ben benieuwd wat je ervan vindt.

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  22 januari 2017 at 10:06

  Wat goed dat je dit deelt, ik kende het namelijk nog niet!! Ik ben helemaal into minimalisme, dus ik probeer zo min mogelijk te kopen, ook dat scheelt natuurlijk. Maar ik wil het dan ook nog graag verduurzamen!

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:57

   Oeh ik ben dan heel benieuwd wat je ervan vindt. Zelf ben ik wel gevoelig voor leuke koopjes haha.

 • Reply
  Aneta
  22 januari 2017 at 10:28

  O god Claire! Ik ben net zo🙈 Lekker naar de Action en met dingen thuiskomen waarvan je 2 minuten geleden hebt besloten dat je ze eigenlijk niet nodig had. Maar ja, terugbrengen is ook weer zo’n gedoe. Heel interessant programma! Vanavond ben ik niet thuis maar hij staat al op m’n lijstje om gekeken te worden. Thanks voor de tip

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:58

   Haha ja erg he. Maar soms hebben ze echt zulke leuke dingen bij de Action. Dan denk ik ook: je bent gewoon gek als je het niet meeneemt. Maarja misschien ben je eerder gek als je het wél meeneemt want 9/10 keer heb je het niet eens nodig haha.

 • Reply
  Lesley van de Langkruis
  22 januari 2017 at 15:09

  Klinkt echt heel erg interessant ik ga het vanavond kijken en wellicht kijk ik de andere ook wel terug! Thanks voor de tip! Ik vraag me dit vooral af bij de ‘ali fans’ van het eerste uur. Als je op die groepen kijkt wat daar allemaal gekocht wordt, sommige verwachten wel 20! pakjes per week. Niet normaal meer. Ik koop er heeel af en toe iets, action ontwijk ik een beetje, vorig weekend weer geweest en ik kon inderdaad niet thuiskomen zonder een hoop notitieboekjes haha

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 16:10

   Leuk om te horen! Ik vond het zelf echt een eyeopener want is het wel zo goedkoop als je dingen koopt die je niet nodig hebt? Ik heb heel wat dingen gekocht die ik niet zou kopen als het niet zo goedkoop was haha. Jaaaa Aliexpress is nog erger haha. Ik bestel er zelf heel af en toe maar ik kan zelf nooit zo lang wachten.

 • Reply
  Klaske
  22 januari 2017 at 17:48

  Herkenbaar, na een bezoekje aan de Action kom ik altijd met veel dingen thuis, die ik eigenlijk niet nodig had (maar: zo leuk en zo goedkoop) Deze docu lijkt me echt heel interessant (en confronterend)! Ik had hier al meer over gelezen en ga dit na m’n tentamenweek (of tussen het leren door hihi) terugkijken. Bedankt voor de reminder! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 23:38

   Haha toevallig keek ik de eerste aflevering ook tijdens het studeren. Lekker studie ontwijkend gedrag 🙈

 • Reply
  Charel
  22 januari 2017 at 19:20

  Deze documentaire ga ik zeker of vanavond kijken of terugkijken! Ik vind dit zeker interessant bedankt voor je tip hihi xx

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 23:38

   Ben benieuwd wat je ervan vindt!

 • Reply
  Kim
  22 januari 2017 at 19:34

  Ik heb hem gezien en was er even stil van. De woorden: ‘blijven jullie maar kopen, het westen koopt zichzelf werkloos.’ Heftig.

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 23:38

   Ik vond hem ook heel heftig!

 • Reply
  José
  23 januari 2017 at 13:11

  Oh, dit programma klinkt heel interessant. De onderwerpen spreken mij wel aan. Ik ga het binnenkort terugkijken!

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  23 januari 2017 at 15:10

  Wat goed dat je dit deelt, het is best heftig namelijk

 • Reply
  Sara
  23 januari 2017 at 16:50

  Heel interessant! Grappig, ik heb toevallig gisteren ook notitieboekjes en stylo’s gekocht in de Action. Ze zagen idd super leuk uit. Het is denk ik wel ook zo dat we vaak een prijs noemen in ons hoofd, dat doe ik toch vaak tenminste. Ik moet zeggen dat ik wel goed ben in het schatten van prijzen. Als ik dan bv. een kledingstuk vast heb die opeens kei duur is, weet ik dat die het geld niet waard is.

 • Reply
  Iris
  23 januari 2017 at 18:28

  Ik heb gisteren toevallig het laatste deel gezien en wil ook zeker de eerste twee delen nog even gaan bekijken. Ik moet zeggen dat ik hier de afgelopen 1,5 jaar wel heel erg mee bezig ben en dat ik nog bijzonder weinig koop. Ik ben zelf niet zo’n Action-fan en dat helpt enorm. Ik vind de dingen daar vaak net-niet en toch is het inderdaad soms verleidelijk. Ik kan mijzelf gelukkig wel goed inhouden. Ik moet zeggen dat sinds ik alles ben gaan opruimen etc. dat er bij mij echt een shift kwam, ik schrok echt van wat ik allemaal weg deed. Tegenwoordig koop ik dus nooit meer iets waarvan ik niet denk het langer dan een jaar te houden of waarvan ik het net-niet helemaal mooi vind.

 • Reply
  Denise
  23 januari 2017 at 20:16

  Ik heb helemaal niet van deze documentaire gehoord, maar ben er wel erg nieuwsgierig naar nu. Het klopt dat we goedkoop kopen, maar we moeten naar mijn mening ook steeds meer betalen aan de belasting waardoor dit goedkoop kopen gewoon moet. Toch koop ik niet veel hoor. Als ik iets koop, koop ik het alleen als ik het echt nodig heb.

 • Reply
  Anna
  23 januari 2017 at 21:06

  Ja, heel interessant! De vorige afleveringen heb ik al gezien. Inderdaad goed om bij stil te staan en ook bewuster mee om te gaan in de toekomst. Zelf ga ik niet vaak naar Action, gebruik het alleen voor de echt handige dingen. Kettingsloten (haha) en sokken etc.

 • Reply
  Sabine
  23 januari 2017 at 22:22

  Klinkt interessant!! 🙂

 • Reply
  Lana
  24 januari 2017 at 22:35

  Lijkt mij heel interessant, ben altijd wel in voor een goede documentaire. Ga het ook terugkijken. Helemaal omdat ik vaak zat heb dat ik met meuk thuis kom van de Action wat leuk was in de winkel, maar thuis stof ligt te vangen in de kast. Zonde!

  • Reply
   clairecodi
   25 januari 2017 at 21:17

   Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Lana! Ik vond dit wel een eyeopener, vooral als ik kijk naar m’n Action aankopen van de laatste tijd.

 • Reply
  Wanda
  30 januari 2017 at 14:32

  Ik heb per toeval laatst een stukje hiervan gezien en dat was inderdaad erg boeiend. Zelf kan ik rustig de Action inlopen en met niks weer naar buiten komen. Ik ben sowieso niet van de prulletjes dus dat scheelt natuurlijk een hoop. Notitieboekjes kocht ik er altijd in overvloed maar ook dat is alweer een tijdje geleden aangezien mijn ladekast er nog vol mee ligt. Maar het is zeker een boeiende docu om te zien hoe makkelijk we onszelf kunnen verliezen bij dat soort winkels.

 • Leave a Reply