5 In Groene Beauty

Hoe dierproefvrij is cosmetica?

Dierproefvrij make-up

Make-up is voor mij een dagelijks ritueel. Zoals Nikkietutorials zegt: highlighter is my religion. Maar dit is niet zo fijn als het ten koste gaat van anderen. Hoe dierproefvrij is onze make-up eigenlijk?

Al sinds 2004 is het testen op cosmetica ten strengste verboden in Nederland. En vanaf 2013 is er een totaal verbod op het testen van ingrediënten van cosmeticaproducten. Dat houdt in dat zowel het eindproduct als de grondstoffen vrij zijn van dierproeven. Klinkt goed toch?

Omzeilen van de wet
Dat houdt alleen de meeste merken niet tegen. Veel make-up merken produceren het product namelijk gewoon in landen buiten de EU. Daar gelden deze regels niet. Maar het grootste probleem is China. In China is het verplicht om dierproeven te doen. Dit moet op zowel geïmporteerde cosmetica producten als op nieuwe ingrediënten. Een merk dat in Nederland dus dierproefvrij is, hoeft het niet in China te zijn.

Veel cosmeticamerken verkopen hun producten in China. Het is een groot land waar veel winst te behalen valt. Maar wat gek is, is dat de producten in de Chinese schappen erg lijken op onze make-up producten. Het kan zijn dat Chinese cosmetica in onze drogisterijen terecht komen. Dit mag natuurlijk niet volgens de wet. De wetgeving in de EU stelt dat er geen nieuwe cosmetica producten de EU binnen mogen komen die elders op dieren getest zijn. Maar wie controleert of deze nieuwe producten niet in China op dieren worden getest?

Een paar merken die in China verkopen (en dus niet 100% dierproefvrij zijn):

 • Benefit
 • Clinique
 • Dove
 • L’Oréal Paris
 • Mac
 • Maybelline
 • Niveau

Dierproefvrij make-up

Wie controleert het
Veel merken beweren dat hun producten mega diervriendelijk zijn. Niemand wilt op zijn geweten hebben dat er mascara op een konijntje wordt getest. Dus lijkt een product dierproefvrij. Maar dit zegt niets over alle ingrediënten. Er kunnen dus bepaalde ingrediënten of stoffen in zitten die wél getest zijn op dieren. Maar (nog erger) er kan ook een derde partij worden ingehuurd om de dierproeven uit te voeren. Het is lastig om er achter te komen of een merk dus werkelijk dierproefvrij is!

Wat je eraan kan doen
Wil je hier niet aan deelnemen? Go girl! Stop dan met het kopen van cosmeticamerken die dierproeven doen. Laat eventueel het merk weten waarom je het product niet meer koopt. Maar hoe leuk is het om nieuwe cosmetica merken te ontdekken? En don’t worry: ik ga je helpen. Vanaf nu zal ik zo vaak mogelijk dierproefvrije/vegan cosmetica testen! Zo weet je precies welke merken dierproefvrij zijn en of ze fijn zijn of niet. Stay tuned!

Heb jij dierproefvrije make-up?

Bronnen:

 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Hilde
  20 juli 2016 at 21:33

  Ik ben hier wel steeds meer mee bezig. Ga bijvoorbeeld urban decay lipsticks proberen om mijn MAC lipsticks te vervangen.

  • Reply
   clairecodi
   21 juli 2016 at 15:39

   Top! Ik ben ook steeds meer bezig met bepaalde merken te switchen met dierproefvrije merken 🙂

 • Reply
  Vegan foundation review: Inika trial pack #1 - Claire Codi
  25 juli 2016 at 19:15

  […] veganistisch, biologisch, niet getest op dieren en milieubewust. Waarom dat belangrijk is lees je hier. Daarbij zijn ze ideaal voor de gevoelige huid (hello me). Kortom: Inika is een top vegan merk dat […]

 • Reply
  Astrid
  29 juli 2016 at 16:36

  Ik heb laatst samen met gekopmakeup.nl en mevrouwmiauw.nl een dierproefvrije tag bedacht. Naoki.nl heeft ‘m ook ingevuld. Misschien ook leuk voor jou? Ik ben er sinds die tag ook bewuster mee bezig en mijdt de grote merken zoals maybelline en L’Oreal. Jammer, maar er zijn genoeg dierproefvrije alternatieven.

  • Reply
   clairecodi
   29 juli 2016 at 17:07

   Thanks, wat een leuk idee! Ik zal hem binnenkort invullen 🙂

  Leave a Reply