28 In Food

De start van de Nationale Week Zonder Vlees

Recept vegan taco's

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees! Een week waarbij je geen vlees eet. Doe je ook mee?

Van 5 t/m 11 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Deze actie is opgericht door Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër). Waarom? Om te laten zien dat je lekker kan eten zonder vlees of vis. Een boodschap waar ik het helemaal mee eens ben. Dat zeg ik niet alleen vanwege dierenleed, milieu of gezondheid. Vegetarisch eten kan ontzettend lekker, gezond en gevarieerd zijn. Er zijn zo ontzettend veel gerechten waarbij je geen vlees of vis nodig hebt. Benieuwd naar een weekje vegetarisch eten? Doe dan mee!

Nationale Week Zonder VLees

Waarom meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees?

Wat heeft een weekje zonder vlees nou voor een effect? Je zou het misschien niet denken, maar door een week geen vlees te eten bespaar je:

7 maanden douchewater
Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je bijna 7 maanden douchewater

114 kilometer autorijden
Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 106 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 114 kilometer autorijden.

1 hele blije kip
Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. 1 kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je het equivalent van het consumptiegewicht van 1 volledige kip.

7 maanden werk voor een boom
Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie* vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

Benieuwd naar de methodologie en bronnen? Check dan even de website van Weekzondervlees.

Wat moet ik dan eten?

Op mijn receptenpagina vind je allerlei vegetarische en veganistische recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Ik geef je graag wat extra inspiratie en ideeën:

Ontbijt

vegan pannenkoeken
Deze vegan pannenkoeken zijn super makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is bloem, plantaardige melk en wat kruiden. Tip: bak er een paar extra en neem ze mee naar school of werk.

Kiemen kweken met een kiemschaal
Ben je een echte broodeter in de ochtend? Dat komt goed uit! Check dan even ‘6x vegetarisch broodbeleg‘ en ‘4x vegan broodbeleg ideeën‘. Een aanrader is sowieso om een brood te besmeren met een dikke laag hummus met daarop kiemen. Zo ontzettend lekker!

Lunch en avondeten

vegan taco's benodigdheden
Houd je -net als ik- van een warme lunch? Dan zijn deze vegan taco’s met tomatensalsa een absolute aanrader.

Dahl met aubergine en zoete aardappel
De allerbeste ontdekking van vorig jaar is deze dahl met aubergine en zoete aardappel. Tip: de dahl is vaak de tweede dag nóg lekkerder, serveer het de volgende dag met Turks brood of naanbrood in plaats van rijst.

Bulgur met groenten uit de oven
Op zoek naar een makkelijk en snel recept? Deze bulgur met groenten uit de oven staat binnen een halfuurtje op tafel. Ook lekker om de volgende dag mee te nemen als lunch! Serveer dan de feta wel even apart.

Vegetarische tonijnpasta
Ben je dol op vis? Deze Visvrije Tonyn van de Vegetarische Slager is heerlijk door een pasta. Een variatie op het favoriete recept van de skere student: pasta pesto.

Snacks/tussendoortjes

plantaardige kruidenboter met besmeerde stokbroodjes  
Wat is nou lekker dan ’s avonds op de bank te zitten met toastjes en wijn? Nou niet zo gek veel. Ga in plaats van een standaard kaasje eens voor deze plantaardige kruidenboter of deze homemade zongedroogde tomaten. Minstens zo lekker!

vegetarische saucijzenbroodjes
Deze vegetarische saucijzenbroodjes moet je gewoon maken tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. Of eigenlijk: elke week. Ze zijn zo ontzettend lekker. Wat mij ook heel lekker lijkt is om er een worstenbroodje van te maken. Hoe? Prop er een vega worstje in en een dikke laag curry en gooi ze in de oven. Als je het gaat proberen, laat je dan weten hoe ze zijn geworden?

Tip: Vegetarische Restaurantweek! Ben je niet zo heel erg dol op koken? Geen zorgen. Allerlei restaurants in Nederland hebben speciaal voor deze week een vegetarisch menu. Tijdens deze week kan je voor 8,- een vegetarisch lunchgerecht bestellen en kan je al vanaf 15,- voorzien zijn van een vegetarische avondmaaltijd. Een overzicht vind je hier op devegetarischerestaurantweek.nl

Ga jij ook meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees? Als je je inschrijft ontvang je het Week Zonder Vlees-magazine met 88 pagina’s vol recepten, interviews, groenteweetjes en meer! Je mag mij ook altijd een berichtje sturen via Instagram of Twitter voor tips of advies. Ik help graag!

Eet jij weleens een dag geen vlees? En zo ja, wat eet je dan graag in plaats van vlees? Let me know!

You Might Also Like

28 Comments

  • Reply
    Aneta
    5 maart 2018 at 06:54

    Wat bizar dat je door 1 dag geen vlees eten op zoveel dingen bespaard. Heerlijke recepten overigens

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:34

      Ja bizar he? Ik stond er zelf ook wel eventjes van te kijken. Gellukkig zijn er heel veel variaties op vlees waardoor je niets hoeft te missen. Dankjewel voor het compliment 🙂

  • Reply
    Malou | Blonde Blossom
    5 maart 2018 at 07:00

    Heeeee, je bent terug! Wat een superleuke blog gelijk weer. Ik vind het heel confronterend hoeveel je kan besparen door geen vlees te eten, toch erg dat we het nog steeds doen! Ik ga dit artikel even opslaan, want ik zie sowieso allemaal heerlijke inspiratie. Malou x

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:36

      Yesss ik ben terug! 🙂 Aahh dankjewel voor het compliment. Ja je kan zoveel besparen door een week, maar ook een dagje minder vlees te eten. Gek eigenlijk 🙂

  • Reply
    Romy
    5 maart 2018 at 07:44

    Wauw, echt indrukwekkend wat je met één week geen vlees eten al kunt besparen. Als ik dat lees, ben ik toch wel een beetje trots dat ik vegetariër ben en al jaren geen vlees eet 🙂 Maar een week zonder vlees is ook al zo’n mooie eerste stap!
    Superleuke receptideeën zet je op een rijtje! Volgens mij moet het daarmee voor bijna iedere vleeseter al een stuk leuker worden om het vlees een week te laten staan 🙂

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:38

      Woohoo daar mag je ook zeker trots op zijn Romy! Moet je eens bedenken hoeveel dieren je al wel niet hebt gered 🙂 Dankjewel voor het compliment!

  • Reply
    Jenn
    5 maart 2018 at 10:28

    Die recepten zien er goed uit, ik ga ze onthouden! Inspiratie blijft altijd welkom 🙂

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:42

      Wat leuk Jenn, dankjewel! Binnenkort komen er weer nieuwe recepten aan 🙂

  • Reply
    Sija
    5 maart 2018 at 10:37

    Wat een heerlijke recepten! Die pannenkoeken blijven me aanstaren, zo’n zin in! Door jou heb ik ook de bulgursalade van Ikbenirisniet ontdekt, die kan ik elke dag wel eten haha!

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:43

      Ohh die pannenkoeken moet je ook echt een keertje proberen, ze zijn zo lekker! <3 Ohhh ja die bulgursalade van Iris is ook echt fantastisch. Ik kan niet wachten tot het wat warmer is, dan eet ik hem constant haha.

  • Reply
    Loes
    5 maart 2018 at 11:01

    Ik vind het zo goed dat je hier zoveel mee kunt besparen, daarom eet ik minimaal 5 dagen in de week geen vlees. Deze week is voor mij niet anders dus!

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:44

      Wauw wat goed Loes! Mag ik vragen wat je favoriete recepten zijn, ben ik wel heel benieuwd naar 🙂

      • Reply
        Loes
        6 maart 2018 at 12:11

        Ik vind de zoete aardappel quesadillas van IkbenIrisniet heel lekker! Verder heeft ‘Lekker & Simpel’ ook vaak makkelijke vegetarische recepten. En ik kijk ook regelmatig op de website van Het Voedingscentrum, daar kan je ook een weekmenu ontvangen via je mail, waar ook regelmatig vega opties tussen zitten!

  • Reply
    Djuli
    5 maart 2018 at 12:03

    Wat een uitgebreide post heb je ervan gemaakt! Heel handig!

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:46

      Dankjewel Djuli! Hopelijk biedt het een beetje inspiratie 🙂

  • Reply
    Linda - Zaailingen
    5 maart 2018 at 17:27

    Oké, oké, ik ga NU naar huis. Honger!

    Vanavond bladerdeegflapjes met spinazie en geitenkaas, morgen tortilla’s met precies zo’n vulling als jouw taco’s en de rest van de week natuurlijk ook lekker zonder vlees 😉 Nom nom… eet smakelijk!

  • Reply
    Mariëlle
    5 maart 2018 at 21:10

    Woehoeee sinds bijna 2 jaar ben ik zonder vlees 🙂 Al dat eten ziet er zooooo lekker uit <3

  • Reply
    Janna
    6 maart 2018 at 07:07

    Yes, dit wil je toch meteen. Is het niet vanwege de voordelen, dan is het wel vanwege al die heerlijke gerechten!

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:55

      Woohoo wat leuk Janna, dankjewel! 🙂

  • Reply
    Manouk
    6 maart 2018 at 10:00

    Wat een fijn artikel! Ik vind het steeds moeilijk vegetarische gerechten te bedenken, dus dit is echt ideaal. Dankje, ik ga denk ik de dahl maar eens proberen, ziet er superlekker uit!

    • Reply
      clairecodi
      6 maart 2018 at 11:56

      Dankjewel Manouk, wat leuk om te horen! Ik hoop dat de dahl heeft gesmaakt 🙂

  • Reply
    Lianne
    6 maart 2018 at 12:43

    Wauw, ik wist niet dat je zoveel kon besparen door een week geen vlees te eten! Ik ben van plan ook wat meer vegetarisch te gaan eten en dit is denk ik een goede week om daarmee te beginnen 🙂 Welke recepten kun jij zeker aanraden? Ik lust geen vlees, dus ik zal ook nooit vleesvervangers kopen, aangezien ik nu ook geen rood vlees koop omdat ik het toch niet lust. Vis lust ik wel, maar zijn er ook visvervangers te verkrijgen?

  • Reply
    Jessica J.
    6 maart 2018 at 20:12

    Heuj! Ik doe mee! Ik eet nu al vrijwel geen vlees of vis meer, dus deze week wordt geen uitzondering. En uhm, ik heb nét gegeten – spruitjes met vegetarische spekreepjes en ui –, maar krijg hier alweer zó’n trek van je receptideetjes! 😀

  • Reply
    Eva
    9 maart 2018 at 11:59

    Wat een lekkere tips allemaal! Wij eten al best lang geen vlees meer thuis en ik word er zo creatief van met koken!

  • Reply
    Mevrouw Marloes
    23 maart 2018 at 22:04

    Wat ziet het er allemaal lekker uit!!! ? Fijn deze receptentips voor als ik weer eens inspiratieloos ben, hihi.

  • Leave a Reply